Wat leer je van een scheet? We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.”
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
2. Je scheten stinken vaker niet dan wel. Het overgrote deel van het gas dat je produceert, is geurloos.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Nee, we kunnen er gerust van uitgaan dat het lichaam wat massa verliest: de massa van het ontsnapte gas. Maar word je daardoor lichter? Nee. Dat heeft te maken met de wet van Archimedes.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora. Iedereen laat winden en dat is dus heel normaal.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
“Door de progesteron ontspannen je darmen”, vertelt Ashton. “Veel vrouwen hebben daardoor last van diarree.” Aan de andere kant: als door progesteron de spieren in de darm ontspannen kan dit leiden tot obstipatie. “Hierdoor bouw je gas op waardoor er sprake kan zijn van winderigheid”, zegt Wysocki.
Hiervoor heeft hij van zeil een scheet van maar liefst 7,40 meter laten maken. Het huidige record staat op 6,03 meter. Het scheetkussen ligt vandaag op de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.
Scheetje voor iedereen, of buikpijn voor jou alleen. We ervaren het laten van een scheet als gênant, vooral als er flink wat decibellen en indringende geuren mee gepaard gaan. Toch kun je een scheet beter kwijt dan rijk zijn. Ophouden, zo blijkt, is niet bevorderlijk voor je gezondheid.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
winden laten ongeveer een halve kilo aan vet zou verbranden. Dit gegeven is - zoals Donald Trump het zou noemen - fake news. Volgens experts van Healthline is de kans groot dat je geen enkele calorie verbrandt bij het laten van een wind.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen.
Scheetjes zijn een beetje als sneeuwvlokken in dat opzicht. Kleine, onzichtbare, stinkende sneeuwvlokjes. Terwijl iedereen die ouder is dan tien welbekend is met de enorme verscheidenheid aan scheten en al hun geluiden, geurtjes en koosnaampjes, weet vrijwel niemand iets van de bron van deze geweldige verscheidenheid.
Laat de scheet langzaam naar buiten komen.
Doe dit door je buikspieren aan te spannen en tijdens het laten van de scheet diep in en uit te ademen. Door de scheet langzaam naar buiten te laten komen zal hij minder geluid maken.
Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren.
Winderigheid of flatulentie wordt veroorzaakt door ingeslikte lucht en koolzuur en een mengsel van gassen dat door bacteriën en gisten in de darmen van zoogdieren wordt gemaakt. Het gas wordt via de anus afgegeven aan de lucht. Dat maakt vaak een karakteristiek geluid.
Hij hoort ze regelmatig bijkletsen. "Haringen communiceren met elkaar via knetterende scheetjes, in onze tentoonstelling hoorbaar. Zo blijven ze bij elkaar in de buurt, ook als ze elkaar 's nachts niet zien.” Een haringscheet, hoor jij het ook?