Strik: 'Mijn oma en oudtante hadden het altijd over omgerolen bijvoorbeeld, voor omgeruild. ' Hoewel je deze vorm ook nu af en toe nog wel hoort, is die niet op grote schaal aangeslagen, maar sommige creatieve uitspattingen die elders zijn ontstaan wél - zoals gesnopen (of zegt u nog gesnapt?).
(geroole), voltooid deelwoord van ruilen, in plaats van geruild.
Ik heb hun over dat onderwerp horen praten. Martijn heeft het hen gegeven. Martijn heeft het hun gegeven. Ali heeft een presentatie aan hen gegeven en is toen met hen meegegaan naar de vierde verdieping.
Werkwoord. Ik gaf. Jij gaf. Hij, zij, het gaf.
De verleden tijd van schuilen is 'schuilde, school'. Het voltooid deelwoord is 'heeft geschuild, heeft gescholen'.
hing (verl. tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gehangen (volt.
In de meeste gevallen is het aan te bevelen om na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, groter) + dan de vorm ik te gebruiken, omdat de zin een onderwerpsvorm vereist. U kunt die vorm vinden door de zin aan te vullen met een werkwoordsvorm.
Er is geen regel die bepaalt in welke volgorde de personen in een opsomming met en genoemd worden, maar het is gebruikelijk om eerst de anderen te noemen en daarna jezelf. Dat wordt ook als het beleefdst beschouwd.
Vaak wordt hier als gebruikt in plaats van dan, zeker in de spreektaal. Hoewel groter als door velen niet meer wordt afgekeurd, is groter dan nog steeds verzorgder, zeker in de schrijftaal. Als er bij een vergelijking een gelijkheid geconstateerd wordt, is als correct.
helpen , helpe , sterk werkwoord , Helpen. De vervoeging luidt: helpe – hielp/holp – holpen.
Het voltooid deelwoord is een vorm van het werkwoord. Voltooide deelwoorden maken deel uit van samengestelde werkwoordstijden. De voltooide tijd wordt gevormd door de persoonsvorm van het hulpwerkwoord hebben of zijn en het voltooid deelwoord van het hoofdwerkwoord.
De medeklinkers uit 't kofschip, dus de t, k, f, s, ch en p, helpen te bepalen of een zwak werkwoord de uitgang -te of -de krijgt in de verleden tijd. De uitgang -te wordt toegevoegd aan werkwoorden waarvan de stam (= het hele werkwoord zonder de uitgang -en) eindigt op een van die medeklinkers uit 't kofschip.
Werkwoord "zweven" - Nederlandse werkwoorden.
Goedkomen: aan elkaar of los? In de zin: 'Dat gaat helemaal goedkomen. ' Ik neig naar aan elkaar, maar Word is het oneens. 'Goedkomen' is één woord.
Vervoeging: ik ervaar, jij ervaart, wij ervaren. ik ervoer, wij ervoeren.