Wat is een goed tijdstip om een hapje te geven? Geef de hapjes direct na een borst- of flesvoeding.Of geef de hapjes tussen 2 voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme trek meer.
Het beste kun je tussen twee voedingen of een uur na een voeding de hapjes geven. Drie tot vier lepeltjes per keer is meer dan genoeg. Probeer één à twee keer per dag oefenhapjes aan te bieden, en bouw dit steeds verder op. Tot je kleine 8 maanden oud is, is vast voedsel niet bedoeld als gehele maaltijd.
Een goed tijdstip om zijn eerste hapjes te geven, is direct na zijn melkvoeding of tussen twee voedingen door. Dan is hij ontspannen, wakker en heeft hij geen grote trek meer.
17 – 18 uur: Warme maaltijd. Een fijn gepureerd groentehapje, bijvoorbeeld doperwtjes, worteltjes, bloemkool of een Olvarit 4+ groentepotje.
Het juiste moment – Neem een rustig moment op de dag. Geef het fruithapje na een melkvoeding of tussen twee voedingen in. Kies ook een moment waarop je kindje uitgeslapen is. Zo voorkom je dat je kleintje hongerig of huilerig is.
Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je kunt het langzaam opbouwen, totdat je vanaf 8 maanden echt melkvoedingen gaat vervangen.
Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 á 2 keer per dag 3 tot 4 kleine lepeltjes. Prak het hapje fijn met een vork en geef het direct na een borst- of flesvoeding of tussen twee voedingen door. Je kind is dan ontspannen en heeft geen enorme honger meer. Dat is een goed moment om iets nieuws te proeven.
11 – 12 uur: lunch
Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.
De meeste baby's van 4 tot 6 maanden krijgen tussen 18:00 uur en 20:00 uur de laatste voeding van de avond. Je baby slaapt op deze leeftijd vaak in blokken van 4 tot 6 uur.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Hoe vaak geef ik mijn baby hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd. Een voorbeeld van een maaltijd is wat groente met aardappel of rijst en een beetje vlees of vis. Prak het hapje met een vork.
Signalen van je baby vaste voeding:
Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond. Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen. Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond. Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal.
“Hoeveel groentepap voor een baby van 4 maanden moet ik maken?” Beperk de eerste hapjes tot een kleine portie (een theelepel), één keer per dag. “Wat eerst? Fruit- of groentepap?” Kies waar jij je het beste bij voelt. Geef je kindje ook genoeg tijd om te wennen aan al die nieuwe smaken en texturen.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Voor een gezonde ontwikkeling heeft je baby tot 6 maanden alleen maar melk nodig, de oefenhapjes zijn dus niet bedoeld als voeding. Aan melk heeft je baby nu nog meer dan genoeg.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Er is geen vaste hoeveelheid, maar zorg ervoor dat u niet meer dan ongeveer 120 g per dag eet. Net als groenten, kan baby al veel fruit eten. Geef de voorkeur aan seizoensgebonden en rijp fruit om de smaakpapillen van baby te verwennen. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Water en vaste voeding
Ook mag je tussen het geven van de papjes wat water in een flesje geven. Let er wel op dat hij buiten zijn groentepapje en fruitpapje nog ongeveer dezelfde hoeveelheid melk drinkt. Maak je je zorgen of blijft het verzadigingsprobleem aanhouden, raadpleeg dan je kinderarts of Kind en Gezin.
Baby's en kleine kinderen kunnen bijten op de lepel en bij hard materiaal zoals rvs is dat niet bevorderlijk voor het gebit. Let er bij baby's dat het een smalle lepel is die goed in de mond past. Als je kind groter wordt, kun je ook het formaat van de lepel aanpassen.
Als je kunstvoeding geeft, ga je na 6 maanden over op opvolgmelk. Na 6 maanden kun je je baby langzaam laten wennen aan water drinken. Met gewone melk kun je beter nog even wachten tot je kind 1 jaar is. Borstvoeding en flesvoeding is beter afgestemd op de behoefte van een baby.
Met oefenhapjes went je baby aan andere smaken dan die van warme melk. Hij leert happen van een lepel en oefent de mondspieren. Dit is goed om te leren praten straks. Je geeft de oefenhapjes tot ongeveer 6-8 maanden, daarna vervangt bijvoeding steeds meer borst- of flesvoeding.
Eigenlijk is al het fruit geschikt voor baby's. Wel houden ze vaak van zachte, zoete smaken zoals banaan, peer, appel, meloen, avocado en mango. Later kun je ook wat zuurder fruit proberen zoals kiwi's, pruimen, nectarines, aardbeien, bosbessen, mandarijn, sinaasappel en ontpitte en ontvelde druiven.