U mag geen alcohol verkopen of schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Het is strafbaar voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen, bijvoorbeeld in de horeca, en die door te geven aan een minderjarige.
Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Bier en wijn mag je pas kopen vanaf 16 jaar. Voor sterkedrank moet je 18 jaar oud zijn.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Reacties. Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%.
Jongeren. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., onder andere bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan min-achttienjarigen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat op 15 jarige leeftijd al 50% van de jongeren regelmatig drinkt (NIPO), waarbij een op de tien 15-jarige wel 10 glazen alcohol in een weekend drinkt. Maar ook op jongere leeftijd wordt er al gedronken.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
De wet van 10 december 2009 bepaalt dat geen alcohol mag verkocht worden aan jongeren onder de 16. Voor sterkedrank (wodka, jenever, mixdranken) moet je minstens 18 zijn. Wil een jongere alcohol kopen, moet hij of zij kunnen bewijzen 16 of 18 te zijn.
Mixdranken, zoals Breezer, bevatten sterke drank (zoals rum of wodka) en behoren dus tot die categorie.
De wet is heel simpel: het is verboden om alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Flügel, het o zo bekende shotjesmerk, is niet Duits, maar komt 'gewoon' uit Nederland. Vier Westlanders bedachten het drankje in 1996. Tijdens de wintersport aan een Oostenrijkse bar, dat dan weer wel. Het idee ontstond als vanzelf.
Wanneer is sterke drank sterke drank? Er moet dus een bepaald percentage alcohol in een sterke drank zitten. De alcoholhoudende drank moet bij kamertemperatuur uit 15 volumeprocent alcohol of meer bestaan. Dit geldt niet voor wijn, wijn is namelijk volledig gegist en zo heeft het zijn alcoholpercentage verkregen.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Het ritueel voor je een Flügel drinkt
Flügel staat ook nog eens bekend om het ritueel dat erbij hoort voor je het shotje inneemt. Ten eerste schud je het flesje eens goed. Vervolgens draai je de dop open, en de dop zet je op je neus (de dop heeft namelijk precies de goede vorm om hem vast te laten zitten op je neus).
Flugel 10-pack 10 x 2 cl | €7.49 | DirckIII.
Bevries de vloeibare sticks bij een temperatuur lager dan -18°C (standaard vriezer). Het ijsje smaakt het beste als het volledig bevroren is.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.