Door sublimatie* (sublimatiepunt van -79°C) gaat droogijs van een vaste vorm direct over in gasvorm. Dit zonder hierbij eerst een vloeistof te worden (er blijft dus geen vocht achter). Vandaar de term droogijs (ook wel eens koud ijs genoemd.)
Droogijs wordt gemaakt door CO2 gas onder hoge druk samen te persen en af te koelen, zodat vloeibaar CO2 ontstaat. Vervolgens laten we het vloeibare CO2 uitzetten tot atmosferische druk en ontstaat koolzuursneeuw.
Bij Gas Las Centrum kun je snel en gemakkelijk droogijs kopen in de webshop of winkel (ook afhaling mogelijk). Kies en koop droogijs met of zonder EPS doos, voor iedere toepassing is er de juiste hoeveelheid!
Zelf droogijs produceren met droogijs productiemachines/ droogijs makers, Met de droogijs productiemachine/droogijs maker (dry ice maker) kunt u zelf de benodigde droogijs pellets produceren, ijs pellets maken.
Droogijs is CO2 in vaste vorm. Het wordt gemaakt door het gecontroleerd verlagen van druk en temperatuur van vloeibare CO2; er ontstaat dan koolzuursneeuw. Deze sneeuw wordt vervolgens onder hoge druk geperst tot blokken, plakken, staven of pellets.
Droogijs is niet giftig en niet brandbaar, het is smaak neutraal en reukloos. Echter, LET OP: CO2 verdringt de zuurstof in de lucht en is in hogere concentraties vanaf circa 5% verstikkend. Je kunt namelijk geen adem meer inhalen. Zorg dat je droogijs altijd in een ruime, zeer goed geventileerde ruimten verwerkt.
Het droogijs effect zal stoppen als het water te ver is afgekoeld. Gebruik hiervoor een stevige bak/schaal (geen glas). Gebruik bij het werken met droogijs veiligheidsmiddelen zoals speciale handschoenen en een veiligheidsbril. Gebruik droogijs nooit direct in drankjes of voedingsmiddelen.
Doe het nooit in je mond en slik het nooit in. Raak nooit je huid aan met droogijs want het kan ernstige brandwonden veroorzaken. Droogijs moet je nooit verwerken of opslaan in afgesloten ruimtes. Serveer nooit een drankje met droogijs aan een klant zonder daarbij een waarschuwing te geven.
Bij het kopen van droogijs is het belangrijk om rekening te houden met de beperkte houdbaarheid. De 20 kg variant droogijs kunt u ca.2 dagen bewaren en de grotere boxen droogijs zijn ca.5 dagen houdbaar.
Om droogijs langer houdbaar te maken, is het belangrijk om het in een goed geïsoleerde container te bewaren, zoals een koelbox of een geïsoleerde verzendverpakking. Eps dozen met vers droogijs zijn ongeveer 5 dagen houdbaar.Containers met vers droogijs zijn ongeveer 7 – 10 dagen houdbaar.
Doet het pijn als je droogijs aanraakt? Ja, het droogijs heeft een temperatuur van -78 graden Celsius en is daarmee zo koud dat het brandwonden kan veroorzaken. Draag daarom beschermende kleding, waaronder handschoenen, om brandwonden te voorkomen.
Droogijs – Dry ice heeft een temperatuur van -79 graden Celsius; boven deze temperatuur sublimeert het in lucht. Door deze lage temperatuur wordt het op veel plaatsen ingezet waar koude nodig is.
De gemiddelde temperatuur van een vriezer is -18°C, zodat de houdbaarheid van droogijs (-78°C) niet kan worden verlengd. Bewaren in een vriezer is daarentegen niet geschikt en kan zelfs schade veroorzaken.
Hoeveel droogijs heb ik nodig? Voor kleine presentaties, subtiele effecten of voor een enkele scene in een toneelstuk is onze 10kg verpakking ideaal. Voor grootse effecten of langdurige mist raden wij de 25kg verpakking aan.
In een YETI koelbox kan droogijs voedsel en dranken langer koud en bevroren houden dan gewoon ijs. Er zijn een paar tips en trucs om droogijs veilig en effectief te gebruiken in een koeler.
Koolstofdioxide (CO2) bestaat niet als vloeistof bij kamertemperatuur en bij atmosferische druk. Dus droogijs smelt niet (daarom spreken we van "droogijs") maar sublimeert - wat betekent dat de CO2 direct van vast naar gas gaat terwijl het warmte absorbeert.
Carboglace®, ACP's droogijs (koolzuurijs of koudijs) of CO2 in vaste toestand, wordt verkregen door vloeibaar koolzuurgas bij atmosferische druk te laten uitzetten. Tijdens dit proces verandert de helft van het vloeibaar CO2 in gas terwijl de andere helft wordt omgezet in CO2-sneeuw.
Hoe maak je droogijs rook – Halloween
Giet hier 1,5* liter kokend water in (*afhankelijk van de grootte van je kom).Voeg vervolgens een flinke handvol droogijs toe. Er ontstaat direct een spectaculair rook effect! De rook zal zich naar de grond verplaatsen.
Droogijs is de vaste vorm van CO2. Het ziet eruit als ijs, maar het gaat direct over naar een gasvorm. Het smelt dus niet en er blijft geen vocht over. Droogijs heeft een temperatuur van -79 graden, boven deze temperatuur sublimeert het.
Het wordt "droogijs" genoemd omdat het geen water bevat. Koolstofdioxide (CO2) bestaat niet als vloeistof bij kamertemperatuur en bij atmosferische druk. Dus droogijs smelt niet (daarom spreken we van "droogijs") maar sublimeert - wat betekent dat de CO2 direct van vast naar gas gaat terwijl het warmte absorbeert.
ICE hogesnelheidstrein
De ICE (InterCity Express) is een hogesnelheidstrein die alle grote steden in Duitsland met elkaar verbindt. Met snelheden van tot wel 300 km per uur is dit een van de snelste manieren om tussen steden als Berlijn, Hamburg en Keulen te reizen.
De ICE rijdt op topsnelheid op hogesnelheidslijnen en daarnaast met 140 tot 200 km/h op reguliere lijnen. Op reguliere lijnen die met het treinbeïnvloedingssysteem LZB voorzien zijn, rijdt de ICE tot 230 km/h, bijvoorbeeld op het traject Berlijn – Hamburg. Op de hogesnelheidslijnen wordt 250 of zelfs 300 km/h gereden.
Zodra het droogijs op is, blijft er niets over om af te voeren.Droogijs neemt ook niet de geur of smaak aan van de inhoud, zoals bij vis. De temperatuur van droogijs is -79°C; dat is meer dan drie keer de koude-capaciteit van waterijs. Droogijs sublimeert naar haar gasvorm en wordt in volume dan 800 keer zo groot.
Gooi droogijs altijd op de juiste manier weg door het te laten sublimeren (buiten of in een geventileerde ruimte). Gooi het niet in de gootsteen of WC. Waarschuw bij een ongeval met droogijs altijd onmiddellijk de dichtstbijzijnde arts.
Entertainen met droogijs 2
Wanneer je water over droogijs giet, ontstaat er rook. Natuurlijk is dit op zich al spectaculair aan tafel. Maar wanneer je een geurstof aan het water toevoegt, wordt ook de neus geprikkeld. Zo komt het gerecht nog meer tot leven.