Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Fruit in de tuin: houtige fruitplanten zijn dikwijls eenvoudig te vermeerderen door stekken en boomzaden. Er zijn meerdere vermeerderingsmethoden mogelijk. Ongeslachtelijk vermeerderen door: zomerstekken, winterstekken of houtstekken, wortelstekken, afleggen of marcotteren, oculeren en enten.
Snoeitips spar
Bij de meeste sparren, zeker de dwergsoorten, is het niet nodig te snoeien. Wanneer de grotere maten spar te fors van grootte worden of juist voller moet worden kan de plant wel gesnoeid worden, het beste in het voorjaar (april, mei).
De fijnspar (Picea abies, synoniem: Picea excelsa) komt voor in Noord- en Oost-Europa en in grote delen van Azië. De fijnspar kan 40 m hoog worden en wordt doorgaans 100 tot 150 jaar oud. Er zijn bomen bekend die 220 jaar oud zijn. De schors van de Fijnspar heeft een roodachtige kleur.
Als de spar teveel water krijgt, zal hij snel zijn naalden laten vallen en geelkleuren. Het is handig om de vegetatiecyclus te kennen : In het voorjaar en de zomer, wanneer de kamerspar groeit en het warm is, kan het nodig zijn om wekelijks water te geven.
Een conifeerachtige kan vermeerderd worden door de den te stekken. Gebruik hiervoor een scheut dit hetzelfde jaar gegroeid is. Verwijder de naalden aan de basis van de stek, zodat de stek beter in contact komt met de stekgrond. Plaats de stek in een potje met stekgrond.
Zo stek je een boom
Kies een sterke, jonge tak van ongeveer 10 tot 20 cm. Zorg dat je een tak hebt met bladeren en eventueel knoppen, maar zonder bloem. Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten.
Onderstammen van peer, kers en pruim kan je in november - december vermeerderen met winterstekken of twijgstekken. Strenge vorst is nadelig voor een goede beworteling! Bij sommige boomtelers kan je NU enkele onderstammen bestellen en het bovenste deel kan je ook gebruiken om te stekken.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Natuurmonumenten adviseert om een paastak te kiezen die sterk is en maximaal 20 centimeter lang. Als de tak wortels heeft gekregen, kan die voorzichtig in de tuin worden geplant. De tak vastmaken aan een stok kan voorkomen dat hij omvalt.
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Voor kans op wortels, plaats je een tak van minimaal 10 cm in de grond. Wortelstek: een wortel van de plant opdelen in verschillende stukken. Deze kun je vervolgens verpotten in aarde.
De meeste bomen zijn ook vanuit zaad op te kweken. De boom kan dan eerst in een pot gezaaid worden, of direct in de volle grond. Fruit- en notenbomen zul je voor een goede opbrengst vaker water en meststoffen moeten geven dan andere bomen.
Bij het stekken van een vlinderstruik knip je takken uit de struik, waarna je deze takken in de grond gaat plaatsen. Het is vervolgens de bedoeling dat deze takken zich ook weer gaan ontwikkelen tot een nieuwe vlinderstruik, waardoor je niet één, maar juist twee vlinderstruiken hebben.
Paastakken van welke boom? De meestgebruikte paastak komt van de wilgen (Salix). De wilgenboom kent decoratieve krullende takken of takken met katjes er aan. Maar ook een tak van de Forsythia is prachtig, zeker als deze in bloei staat met prachtige gele bloemen.
Stekpoeder is een poederachtige samenstelling van talkpoeder en plantenhormonen die de groei van een planten stimuleren. Door stekpoeder te gebruiken bij stekjes neemt de kans dat deze jonge plantjes aangroeien enorm toe. Dat komt door de plantenhormonen in het poeder.
Pokon Zaai- en Stekgrond - Welkoop.
Wanneer je een naaldboom op stok hebt gekocht dien je regelmatig te snoeien om de vorm van de boom te behouden. Een naaldboom kun je het beste snoeien rond half juni. Vaak wordt hierbij gezegd dat je een naaldboom snoeien kunt na de langste dag van het jaar, die jaarlijks plaatsvindt rond 21 juni.
Mag ik de top uit de kerstboom knippen? Of gaat hij dan dood als ik hem buiten plant? Het is bij alle kerstbomen geen probleem om de piek eruit te knippen om een (glazen) piek er op te kunnen zetten , en de boom zal hier zeker niet aan doodgaan.
Is de boom iets te dik? Dan kan je hem perfect bijknippen. Let er wel op, dat bij het knippen er sap kan vrijkomen en dat voor vlekken kan zorgen. De allereerste manier om te checken of een boom nog 'vers' is , is door achteraan een takje vast te nemen en naar buiten toe te trekken.
De spar wortelt erg oppervlakkig. Dat merk je als je tussen sparren loopt. Voortdurend struikel je over wortels. Een spar is daardoor niet goed bestand tegen stormen.
Groeiwijze en uiterlijke kenmerken. De Servische spar kan 30 tot 35 meter hoog worden, soms zelfs 50, met uiteindelijk een stamdoorsnede van 70 cm en groeit zo'n 70 tot 100 centimeter per jaar.
Het is waarschijnlijk de snelst groeiende conifeer van de in Europa aangevoerde soorten. Hij kan elk jaar wel 1,5 m groeien. De reuzenzilverspar kan dan ook zeer hoog worden. In Amerika zijn exemplaren van 65 tot ruim 80 m hoogte te vinden en ook in Schotland is al een hoogte van 62 m bereikt.