Salicylzuur maakt de bovenste laag (hoornlaag) van de huid zacht waardoor schilfers makkelijker loslaten. Salicylzuur met een sterkte tot 10% wordt gebruikt bij huidaandoeningen zoals droge huid, psoriasis en eczeem. Het wordt ook samen met andere medicijnen gebruikt in huidmiddelen.
Kijk per week/twee weken aan hoe je huid reageert en bouw het gebruik als volgt op als je geen irritatie ondervindt: – Begin met een keer in de drie dagen “s avonds aanbrengen. – Als dit goed gaat, gebruik dan om de dag 's avonds. – Uiteindelijk: elke avond.
'Salicylzuur heeft dezelfde chemische opbouw als de bekende pijnstiller aspirine en hierdoor beschikt het ook over een ontstekingsremmende functie. Onderzoek wijst uit dat salicylzuur erg geschikt is voor de huid met acne en het zelfs kan verminderen.
Salicylzuur met sterkte 20-40% wordt gebruikt bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels. Na enkele dagen kunt u de bovenste laag afschuren of afvijlen. Na een paar weken kan de klachten verdwenen zijn. Soms duurt het een paar maanden.
AHA's en BHA's, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur, mogen nooit samen met vitamine C worden gebruikt. Vitamine C is ook een zuur en is onstabiel, dus de pH-balans zal worden verstoord door deze ingrediënten in lagen aan te brengen.
Waarom? Omdat het Canadese huidverzorgingsmerk super doeltreffende producten aanbiedt die zéér betaalbaar zijn. 'Klinische producten met integriteit', staat er op de website te lezen. Voor hun efficiëntie en integriteit werden ze dan ook al meermaals beloond.
In zijn natuurlijke habitat vind je Salicylzuur dus in wilgenbast, maar ook in verscheidene voedingsmiddelen waaronder paddenstoelen, blauwe bessen en amandelen. Er zit echter hooguit een milligram salicylzuur per 100g in deze voedingsmiddelen.
Begin met alleen 's avonds en desgewenst op den duur ook 's ochtends. Belangrijk is om wel de huid goed te reinigen (zoals bijvoorbeeld Effaclar zuiverende reinigingsgel) zodat je verzorging met Salicylzuur (zoals bijvoorbeeld Effaclar Duo+) efficiënter kan werken.
Wat doet de stof salicylzuur in de huid? In tegenstelling tot glycolzuur, is salicylzuur een middel dat vet (talg) oplost en poriën reinigt. Salicylzuur werkt in op de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de hechting van huidcellen. Deze buitenste cellen laten hierdoor makkelijker los van de huid.
Je huid bestaat uit drie delen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Het vervellen van je huid vindt plaats in je opperhuid, omdat er zich in deze laag hoorncellen bevinden die zich constant vernieuwen. Ongeveer iedere 30 dagen heb je dus een totaal nieuwe opperhuid.
Puistjes, onzuiverheden en acne ontstaat wanneer dode huidcellen, overtollig talg en bacteriën de poriën verstoppen. Salicylzuur heeft het vermogen om diep in de poriën te penetreren en de dode huidcellen die de poriën verstoppen op te lossen. Dit helpt puistjes en onzuiverheden te verminderen.
Het gebruik van salicylzuur, maar ook van andere soorten zuur, zorgt ervoor dat de huid dunner wordt en daardoor extra kwetsbaar is voor schadelijke gevolgen van UV-straling, zoals verbranding en pigmentverschuivingen. Smeer de huid daarom dagelijks goed in met een zonbescherming met factor 30 of hoger.
Het helpt bij het zichtbaar verminderen van vlekjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint. Het is geschikt voor ieder huidtype en heeft soms zelfs tot gevolg dat de huid minder gevoelig wordt.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Een retinol creme of vitamine a zuur creme stimuleert de vernieuwing van huidcellen. Dit geeft de huid een gladder, gelijkmatiger uiterlijk. Om Retinol te tolereren, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïde receptoren opbouwen.
Een chemische peeling zorgt ervoor dat het bovenste beschadigde laagje van de huid loslaat. Dit houdt in dat de huid kan gaan vervellen, waardoor de huid wordt gestimuleerd om nieuwe huidcellen te produceren. De peeling zorgt ervoor dat de huid zichzelf vernieuwt in zeven tot tien dagen.
Dode huidcellen laten makkelijker los, waardoor een frisse huid tevoorschijn komt. Oneffenheden zoals littekens, puistjes of zonschade kunnen hierdoor minder zichtbaar worden. Bovendien stimuleert een peeling de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger wordt.
Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne.
Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het 'exfolieert' de huid. Hoewel de natuur hier op jonge leeftijd geen hulp bij nodig heeft, wordt het voor de huid na het 30e levensjaar een stuk lastiger die dode cellen kwijt te raken.
Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie.
Hyaluronzuur bindt zich aan water en houdt zo de huid kreukvrij. Hierdoor voelt de huid zachter en gladder en het ziet er stralend gehydrateerd uit. Fijne lijntjes en rimpels verbeteren meteen. Tegelijkertijd versterkt het ook de buitenste huidlagen (de huidbarrière).
Acetylsalicylzuur bleek prettiger te zijn om in te nemen, en ook nog eens een stuk actiever. Vandaag de dag mag het acetylsalicylzuur dat gebruikt wordt in aspirientjes voor maximaal 0,1% verontreinigd zijn met salicylzuur.
Hoewel er nog geen middel is dat Keratosis Pilaris kan genezen, helpt de juiste huidverzorgingsroutine en regelmatige hydratatie met producten verrijkt met Urea zoals Eucerin UreaRepair PLUS Lotion 10% Urea met het verlichten van symptomen en het verzachten van de huid.