De belangrijkste voordelen van emigreren naar België zijn de lage woon- en autolasten, er zijn minder vergunningen nodig om bijvoorbeeld je woning te verbouwen, België kent een bourgondische cultuur met een gemoedelijke sfeer en je hebt er prachtige natuur.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Dagelijkse kosten als je in België gaat wonen
De Belgische economie draait op dit moment prima en is vergelijkbaar met die van Nederland. De zorgverzekering is goedkoper dan in Nederland, daar waar de sociale lasten juist wat hoger zijn.
Nadelen verhuizen naar België
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan emigreren naar België. Zo zijn de belastingen over de grens vaak hoger dan de Nederlandse belastingen. Bovendien heeft u, als u ook in België gaat werken, geen sociale zekerheid meer in Nederland. Daarbij is België een heel divers land.
Je moet een aantal praktische zaken regelen als je gaat verhuizen naar België. Om als Nederlander in België te wonen en werken heb je geen visum of werkvergunning nodig, maar je moet bijvoorbeeld wel een dak boven je hoofd hebben.
De Belgische huishoudens besteedden in 2020 gemiddeld 35.209 euro, de Vlaamse 36.447 euro, de Waalse 34.096 euro en de Brusselse 32.057 euro. In 2018 bedroegen de uitgaven van Belgische huishoudens gemiddeld 35.764 euro.
Een Belgische ziektekostenverzekering kost u ongeveer € 10,00 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. U krijgt ook de ziektekosten vergoed als u in Nederland ziektekosten maakt.
Cultuurverschillen tussen België en Nederland worden vaak onderschat. Belgen denken in de regel niet zo positief over Nederlanders: ze zijn lomp, arrogant, onbeschoft en te expliciet. Andersom denken Nederlanders vaak wel positief over Belgen: ze zijn in hun ogen creatief, levenslustig, grappig en bourgondisch.
Hun woordenschat en grammatica zijn nagenoeg identiek. Hebben, van, zeven, verboden, schort, verstoppen, slingerplant, de, grot, paljas: Vlamingen en Nederlanders kennen en gebruiken die woorden. Het belangrijkste verschil is dat ze die met een andere, meestal onmiddellijk herkenbare tongval uitspreken.
Een aarzeling bij kopers mag niet verbazen, want de huizenprijzen blijven erg hoog. Een huis in België kostte in de eerste zes maanden van 2022 gemiddeld zo'n 314.700 euro, in Vlaanderen gemiddeld zo'n 341.600 euro. Dat is zowel in Vlaanderen als in heel België zo'n 6 procent méér dan vorig jaar.
In België is de regelgeving bovendien lang erg laks geweest, waardoor er veel ongecontroleerde bebouwing buiten de stads- en dorpskernen is ontstaan. Die zo befaamde, en vooral beruchte, lintbebouwing heeft als gevolg gehad dat huizenprijzen in België lang redelijker geprijsd bleven dan die in bijvoorbeeld Nederland.
Om de koop te financieren zult u hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening moeten aangaan. Na de ondertekening van de notariële akte bent u officieel eigenaar van de woning en zult u daar jaarlijks onroerende voorheffing voor moeten betalen. Een woningverzekering afsluiten voor uw nieuwe woning is aangewezen.
Een goede voorbereiding is daarom een vereiste. Iedere inwoner in de Europese Unie heeft het recht om zich in elk ander land binnen de Europese Unie te vestigen.
Onderzoek van de universiteit van Ulster toonde dinsdag dat Nederlanders en Duitsers een gemiddeld IQ hebben van 107, op basis van IQ-resultaten van de laatste dertig jaar. Belgen scoren in de middenmoot met een IQ van 99. Turken en Serven staan onderaan met een score van respectievelijk 90 en 89.
Hier betekent allee iets als 'kortom'. De spreker heeft net iets verteld, en gebruikt allee om een (tussentijdse) conclusie of samenvatting in te leiden. De aanwezigheid van allee kan soms ook op de afsluiting van een gesprek wijzen, zonder een opsomming of beschrijving vooraf.
De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon, waar Nederlanders daarna nog eens met de kosten voor de basisverzekering worden geconfronteerd.
Recht op gezondheidszorg
Artikel 23 van de Belgische Grondwet bepaalt dat iedereen het recht heeft een menswaardig leven te leiden, waaronder ook het recht op bescherming van de gezondheid en het recht op geneeskundige bijstand opgelijst worden. Daarmee is toegang tot gezondheidszorg een grondwettelijk beschermd recht.
In België is het afsluiten van een ziekte- en invaliditeitsverzekering voor iedereen verplicht. Als u legaal in België verblijft, kunt u zich meestal zonder problemen aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze.
Belgische gezinnen spenderen een kwart van hun huishoudbudget aan hun huis en de bijhorende nutsvoorzieningen. Ook voeding, vervoer, kledij en bankzaken zijn een grote uitgavenpost. Een opvallend lage uitgavenpost is dan weer onderwijs.
Als u van plan bent om in België te komen wonen, moet u afhankelijk van uw persoonlijke situatie enkele formaliteiten vervullen en in het bezit zijn van de nodige verblijfsdocumenten: U bent Belg, heeft een tijdje in het buitenland gewoond en bent van plan om terug te keren.
De verkoopprijs van een brood stijgt dit jaar met 30 eurocent tot 2,7 euro. Dat berekende Bakkers Vlaanderen, de Vlaamse bakkersfederatie. Het gaat om een stijging van 13 procent tegenover vorig jaar. Sinds 2004 is er geen vaste broodprijs meer en bepalen bakkers zelf hoeveel ze vragen voor een brood.
Hoe een huis in België financieren
Nederlandse banken verstrekken doorgaans geen hypotheken meer op Belgisch onroerend goed. Die moet u dus bij een Belgische bank afsluiten. Houd u er wel rekening mee dat sommige Belgische banken daartoe niet bereid zijn als het gehele inkomen in Nederland wordt verdiend.
De registratierechten
Bij elke registratie van een akte moet je in België belastingen betalen, de registratierechten. Voor een bestaand huis bedragen deze belastingen in Vlaanderen sinds 1 Januari 2022 3% van de verkoopprijs en 12,5% in Brussel en in Wallonië.