Aletta Jacobs is de eerste vrouw in Nederland die officieel wordt toegelaten tot de universiteit.Ook is ze de eerste vrouw die arts wordt en de eerste vrouw die promoveert. In Nederland is ze bekend als boegbeeld van de eerste feministische golf en vanwege haar strijd voor vrouwenkiesrecht.
Unesco heeft het archief van Nederlands bekendste feministe Aletta Jacobs (1854-1929), in beheer bij Atria, erkend als Unesco-erfgoed. Het is daarmee opgenomen in het Memory of the World-programma. Door de erkenning krijgt het werk een beschermde status.
Daar heeft ze het niet altijd even gemakkelijk en haar medestudenten moeten erg wennen aan een vrouw op de school. Maar haar studie is haar alles en in 1878 voltooit ze het artsexamen. Daarna gaat ze nog een jaar doorstuderen en in 1897 promoveert ze tot doctor in de medicijnen.
Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Dat er gestreden moest worden voor vrouwenkiesrecht heeft indirect te maken met Jacobs. Oorspronkelijk stelde de wet alleen een loongrens om te mogen stemmen.
Aletta Henriëtte Jacobs was de eerste vrouwelijke student en arts van Nederland. In 1872 kreeg ze als eerste vrouw in Nederland, toestemming om te studeren aan de Universiteit.
Eerste gekozen vrouwelijke premier, 1960: Sirimavo Bandaranaike, Eerste Minister van Sri Lanka. Eerste vrouwelijke president: 1 juli 1974: Isabel Martínez de Perón.
In Nederland kan een begin van de 'tweede golf' gemarkeerd worden met de oprichting van Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) in 1968, gevolgd door de actiegroep Dolle Mina eind 1969, die in de eerste maanden van 1970 naar buiten trad met ludieke acties.
In september 1918 diende het vrijzinnig-democratische Kamerlid Hendrik Pieter Marchant een initiatiefwet in tot instelling van actief kiesrecht voor vrouwen, de 'Wet Marchant'. Onder druk van revolutionaire bewegingen werd deze wet in 1919 aangenomen in Nederland. Deze wet trad in werking op 28 september 1919.
Drucker werd zelf voorzitter van de Vrije Vrouwenvereeniging en trok door het land om vrouwen te mobiliseren om op te komen voor hun recht op onderwijs, voogdij, onderzoek naar het vaderschap en een verbetering van hun rechtspositie. In 1893 ontstond vanuit deze beweging de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.
Dit document bevindt zich tot op de dag van vandaag in het archief van Begraafplaats en Crematorium Westerveld in Driehuis. Dit was Nederlands eerste en in 1929 ook enige crematorium. Hier werd Aletta Jacobs gecremeerd op 10 augustus 1929.
De eerste feministische golf begon in de VS in 1848.
Aletta Jacobs was een belangrijke Nederlandse feministe. Ze streed bijna 150 jaar geleden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
De Nederlandse humaniste, theologe en dichteres Anna Maria van Schurman werd in 1636 als eerste vrouwelijke studente in Nederland toegelaten aan de universiteit. Mogelijk was ze zelfs de eerste vrouw in Europa die onderwijs mocht volgen bij een universitaire instelling.
Dolle Mina was een linkse, radicaal feministische actiegroep, ontstaan in december 1969. Met ludieke acties wilde zij de rechten van vrouwen verbeteren.
Feminisme is de verzamelnaam voor maatschappelijke en politieke stromingen of bewegingen die ongelijke verhoudingen tussen man en vrouw kritisch bekijken en streven naar vrouwenemancipatie.
De eerste feministische golf in Nederland liep ongeveer van 1870 tot 1920. Verschillende vrouwenorganisaties streden voor betere vrouwenemancipatie. De activiteiten waren met name gericht op het krijgen van vrouwenkiesrecht, toelating tot et verkrijgen (universitair) onderwijs en betaald werk.
Als vrouw zijnde mocht je vroeger niet naar de bank te gaan en een eigen rekening openen. Dat kon alleen als je toestemming van je man had of een andere mannelijk lid van de familie. Vanaf 14 juni 1956 mochten vrouwen zelf een eigen bankrekening openen. Vanaf die tijd werd een vrouw 'handelingsbekwaam' gezien.
Biografie van Aletta Jacobs, als eerste vrouwelijke arts in Nederland boegbeeld van de eerste feministische golf en spil van de Nederlandse vereniging voor vrouwenkiesrecht.
Het eerste land ter wereld met algemeen kiesrecht was het prinsbisdom Luik in 1792, tijdens de Luikse Revolutie; het eerste nu nog bestaande land was Nieuw-Zeeland in 1893.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft opheffing na van ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, ijvert voor lichamelijke autonomie van vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld.
In de eerste feministische golf is bovendien bereikt dat vrouwen kiesrecht kregen. In 1917 eerst passief kiesrecht en later, in 1919 ook actief kiesrecht. De actiegroep Dolle Mina heeft een belangrijke rol gespeeld voor de situatie van de vrouw op de arbeidsmarkt.
Een belangrijk aspect van de tweede feministische golf is dat feministen zich op programma's en de inhoud van het hoger onderwijs richtten en vrouwenstudies vorm begonnen te geven. Via scholings- en vormingswerk wisten feministen grote groepen vrouwen te bereiken.
Het woord leidster staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.