Stof onder het bed, hoe komt het daar? Hoe meer beweging er in een woning is, hoe meer stof er door alle ruimtes zal gaan. Terwijl we door verschillende kamers dwalen, genereren we luchtstromen die haren, pluisjes en ander vuil verplaatsen dat zich aan meubels en de vloer hecht.
Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Zoals gezegd houdt huisstofmijt van een vochtige omgeving. Zeker in oude huizen kan het behoorlijk vochtig zijn door het gebrek aan ventilatieroosters en goede luchtstromingen. Een tip is om goed te ventileren, waardoor je huis minder vochtig wordt en dus minder aantrekkelijk voor stof.
Gebruik een stofzuiger met een goed filter. Anders zuigt u wel vuil op, maar wordt stof via de achterkant weer door het huis verspreid. Dweil regelmatig en maak het huis schoon met een vochtige doek om stof echt op te nemen in plaats van de verplaatsen. Hang wasgoed zo veel mogelijk buitenshuis op.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
U kunt stof uit de lucht halen door het gebruik van een goede luchtreiniger. Deze zorgt voor een schone en gezonde lucht. Luchtreinigers filteren door geavanceerde filtertechnieken het stof uit de lucht, waardoor u weer rustig kunt ademhalen. Onze luchtreinigers zijn uitgerust met een ionisator en HEPA filter.
Meng ¼ deel wasverzachter met ¾ water in een spuitfles. Schud dit even om te mengen. Spray op het oppervlak dat je wil schoonmaken wat van het mengsel, en veeg dit met een droge, schone doek na. Doordat wasverzachter stof afstoot, hoef je het huis een stuk minder vaak af te stoffen.
Ruim regelmatig op.
Snuisterijtjes staan misschien gezellig, maar trekken ook veel stof aan en zijn lastig schoon te maken. Spullen die je in afgesloten dozen, laden of dichte kasten bewaart worden lang niet zo snel stoffig. Daarnaast is een opgeruimd huis sneller en makkelijker schoon te maken.
Een goede bouwstofzuiger is geschikt om fijn bouwstof mee op te zuigen. Ook kan er gekozen worden om gebruik te maken van een oude stofzuiger. Gebruik liever geen kostbare huishoudstofzuiger, deze kan het zware werk niet aan. Sproei de vloer eerst licht met een plantenspuit.
Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
"Volgens de officiële definitie", zegt Sylvia Wenmackers. 'Wat we in huis zien, zijn meestal wat grotere deeltjes. Degene die je op de grond ziet liggen zijn samengeklitte deeltjes. In het Engels noemen ze dat dust bunnies ze zijn pluizig, grijs en vermenigvuldigen zich vliegensvlug."
Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen.
Stof bestaat uit piepkleine deeltjes, die door het dagelijks leven in huis ontstaan. Tot de grootste bronnen van stof horen dode huidcellen, zand, dierenharen, kruimels, pollen, textielvezels van kleding, meubels en tapijt en deeltjes die bij bijvoorbeeld koken en roken vrijkomen.
Stof in je huis is niet alleen vervelend, maar kan ook allergieën en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Uit onderzoek van o.a. Macquarie University blijkt dat stof niet alleen bestaat uit allerlei organische materialen, zoals huidschilfers, hondenharen of voedselresten, maar ook uit fijnstof, bacteriën en toxines.
Dat op zichzelf is best vies, maar stof bevat vaak nog veel meer lugubere dingen dan alleen vuil. "Het zit eigenlijk vol giftige chemicaliën die van alledaagse producten en bouwmaterialen komen," zegt Veena Singla, wetenschapper bij het gezondheidsprogramma van Natural Resource Defense Council (NRDC).
Het oogt als de as van een sigaret. Qua volume is het vergelijkbaar met een vingerkootje van een niet al te fragiele volwassene. De donkerste, poepbruine borden en bekers zitten vol ingeademde fijnstof van een 85-jarige stedeling.
Plinten verzamelen veel stof, maar zijn gemakkelijk te reinigen. Stof de bovenkant af met een plumeau of vochtig doekje en verwijder vlekken met een sopje. Dat is alles! Een witte of geverfde muur schoonmaken is eenvoudig en heeft wel meteen een grote invloed op de uitstraling van je interieur!
Pollen, natuurlijke aarde, en fijnstof
Ongeveer 60% van het huishoudelijke stof komt van buitenaf. Pollen, een welbekende allergeen, kunnen je woning betreden via je schoenzolen, kleding, en zelfs je hoofdharen.
Een luchtreiniger voor in de slaapkamer heeft een ionisator
Voor het beste effect, kies je voor een luchtreiniger die niet alleen over een HEPA-filter beschikt, maar ook over een ionisator.
De stofdeeltjes kunnen de longblaasjes beschadigen en zo een ontsteking veroorzaken. Vaak zal die het gevolg zijn van ROS, (Reactive Oxygen Species, chemisch reactieve stoffen die zuurstof bevatten), waardoor het DNA beschadigd kan worden en ook het celmembraan. Daardoor kunnen de cellen dan weer afsterven.
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit. Zorg dat je zo min mogelijk stof inademt.