De pacemaker en de aansluiting van de elektroden zijn vaak voelbaar onder het litteken en ook zichtbaar als een verdikking. Van de elektroden in het hart merkt u niets.
Het is een klein schijfvormig metalen toestelletje van ongeveer 5cm x 4cm x 0.5cm. Daaraan vastgekoppeld zitten één of twee lange draden, de pacemakerelektroden. Een batterij zorgt ervoor dat de pacemaker jarenlang een elektrische impuls kan afgeven.
De eerste 6 weken na implantatie zijn de meeste sporten niet toegestaan. Daarna zijn de meeste sporten gewoon mogelijk. Alleen met contactsporten, zoals vechtsporten of balsporten, moet je oppassen. Een klap of trap op de plek van de pacemaker is erg pijnlijk.
Ze voelen zich minder moe, hebben meer energie en zijn minder kortademig. Ook als u weinig verschil merkt, zorgt de pacemaker er toch voor dat de hartkamers beter samenwerken. U kunt direct na de implantatie verbetering merken, maar ook pas na enkele maanden. Voelt u verbetering?
De pacemaker wordt onder de huid onder het sleutelbeen geïmplanteerd. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De cardioloog maakt een klein zakje onder de huid (pocket) waarin hij het apparaat (pulsgenerator) plaatst. Via de sleutelbeenader en de grote holle ader schuift hij de elektrode(n) naar het hart.
De risico's die verbonden zijn aan de implantatie van een traditioneel pacemakersysteem, zijn onder andere infectie op de operatieplek en/of allergische reactie op materialen van het systeem, het niet-afgeven van therapie wanneer dat nodig is, of het ontvangen van extra therapie wanneer dat niet nodig is.
Hoe wordt de ICD gedeactiveerd? Het deactiveren van de ICD gebeurt in het ziekenhuis door een pacemakertechnicus in opdracht van een cardioloog. Indien een patiënt niet meer naar het ziekenhuis kan komen, zal de pacemakertechnicus of cardioloog bij de patiënt komen om de ICD te deactiveren.
Als de wond gesloten is met hechtingen mag u 4 dagen niet douchen. U kunt 8 - 10 dagen na de ingreep de hechtingen laten verwijderen door de huisarts. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij uw huisarts.
Voor het inbrengen van de pacemaker maken we een snee van 5 tot 10 cm. U krijgt een plaatselijke verdoving, zodat u geen pijn voelt op die plek. Als de verdoving niet goed genoeg werkt, geven we extra verdoving of extra pijnstillers via het infuus. Via een monitor houden we uw hartritme goed in de gaten.
Soms kan de pacemaker verschuiven in de pocket en bij sommige houdingen tegen de huid drukken. Dit kan gevoelig zijn. Als de pacemaker verder vrij onder de huid ligt zonder continue klachten te geven, is er geen probleem.
ICD en pacemaker
Hiermee kan een hartstilstand worden voorkomen. De afkorting ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. De pacemaker geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen.
Op een forum lees ik dat een pacemaker 3000 tot 8000 euro kan kosten: de prijs hangt af van het merk en de functies van het apparaat. Een ICD zoals mijn opa had, kan volgens een cardioloog in het NRC wel 20.000 euro kosten.
De eerste drie maanden kan de pocket nog pijnlijk blijven. De plaats van de pacemaker kan beurs aanvoelen. De huid kan pijnlijk zijn.
In principe kun je met een ICD of een pacemaker gewoon op vakantie. Reizen per auto, boot, trein of vliegtuig geeft geen enkel probleem. Neem bij reizen naar het buitenland een verklaring mee in de taal van het land (of in het Engels) waarin staat dat u een pacemaker of ICD draagt.
Een biventriculaire pacemaker heeft drie draden: één elektrodedraad in de rechterkamer, één draad in de rechterboezem en één draad bij de linkerkamer. Deze pacemaker is bedoeld voor patiënten met hartfalen. De pacemaker werkt continu en zorgt ervoor dat het hart gelijkmatiger samentrekt en zo de pompkracht verbetert.
Ja, dat mag. Wanneer iemand met een pacemaker een hartstilstand krijgt dan moet net als bij ieder ander zo snel mogelijk begonnen worden met reanimatie. Reanimatie en defibrillatie is ook bij mensen met een pacemaker de enige manier om te overleven.
De implantatie van de pacemaker gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De pacemaker wordt meestal geplaatst onder het sleutelbeen en de elektrodedraden worden via een bloedvat naar het hart geleid. Na de ingreep blijf je nog een of twee dagen in het ziekenhuis.
De eerste pacemakercontrole vindt meestal zes tot twaalf weken na de implantatie plaats. Daarna zult u elke drie tot zes maanden bij uw arts op controle gaan. Met behulp van een speciaal programmeerapparaat kan uw arts uw pacemaker uitlezen en controleren of deze nog naar behoren functioneert.
Het beperkt volume (10 à 15 cc) en het licht gewicht (20 à 30 gram) van de pacemaker garanderen een mooi cosmetisch resultaat bij een onderhuidse implantatie. Ook bij kortademigheid met hartverzwakking kan een resynchronisatie-pacemaker een niet synchrone contractie van de rechter- en de linkerhartkamer corrigeren.
Uw pacemaker is gevoelig voor elektrische of magnetische velden, zoals elektrische apparatuur. Meestal werkt uw pacemaker door deze velden tijdelijk niet goed. Maar als u verder weg loopt van zo'n elektrisch of magnetisch veld doet de pacemaker het weer normaal.
Het kan zijn dat de batterij aan vervanging toe is. In dat geval wordt alleen de generator vervangen en worden de elektroden opnieuw gebruikt. Mogelijk is ook een elektrode aan vervanging toe. In dat geval wordt er een nieuwe elektrode geplaatst en blijft de oude elektrode 'afgedopt' in het hart liggen.
De nieuwe pacemaker of ICD wordt in de ruimte onder de huid (pocket) op de plek van de oude pacemaker of ICD gelegd. De nieuwe pacemaker of ICD wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen en de huid zelf wordt met een hechting of lijm gesloten. De ingreep duurt gemiddeld één uur.
Als de hartfrequentie afhankelijk is van de pacemaker, zal na het uitzetten een bradycardie optreden. Dat leidt niet direct tot overlijden, maar wel tot een langzame achteruitgang. Bij het stopzetten van een ICD volgt er geen defibrillatie meer als er een ventriculaire ritmestoornis optreedt.
Veel mensen met een pacemaker hervatten hun normale dagelijkse activiteiten nadat ze volledig hersteld zijn van de ingreep. Uw arts zal u echter vragen bepaalde situaties te vermijden. Hij/zij zal u de belangrijkste instructies geven die voor u van belang zijn in uw specifieke toestand.
Artsen zijn wettelijk niet verplicht een pacemaker bij een overledene te verwijderen. De wet bepaalt dat pacemakers moeten verwijderd worden voor crematie, maar vermeldt niet door wie dat moet gebeuren.