Beide varianten zijn correct.In België is 'witloof' het gebruikelijkst, in Nederland 'witlof'. 'Brussels grondwitloof' is een beschermde herkomstaanduiding.
Witloof, witlof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een groente verwant aan cichorei. De maagdelijk witte krop/stronk met gele top groeit op een wortel die men in het donker teelt.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
In Nederlandstalig België is witloof het gebruikelijkst, maar witlof komt ook regelmatig voor.
Witlof (ook wel witloof of Brussels lof genoemd) is een heerlijke, fris bittere groente, die je op vele verschillende manieren kunt klaarmaken en zelfs rauw kunt eten.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Terug naar Actualiteit >Witloof, een typisch Belgische wintergroente! In de koudste maanden van het jaar zijn wintergroenten niet weg te denken van ons weekmenu. Witloof is één van die typisch Belgische wintergroenten die dan bij veel gezinnen op tafel komt en dan ook op zijn lekkerst is.
Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond. Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken. Wel 2 handjes Vinassekali en een soeplepel Magnesiumsulfaat per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof.
De teelt van witlof gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden lange wortels gevormd met veel groen blad. De wortels (pennen) worden gerooid en het blad wordt ervan afgesneden. De tweede fase is het trekken.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Het traditionele witloof groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak. Er bestaat Brussels en Brabants grondwitloof. Brabants grondwitloof is iets breder verspreid dan Brussels grondwitloof.
Snijd je bij WITlof aan de onderkant het bittere stukje eruit, de doorgeschoten of te vroeg uit het donker dus aan licht blootgestelde groene witlof is BITTER van smaak. Afhankelijk van je eigen smaak is het eetbaar , rauw of gekookt of als stamppotje , gewoon uitproberen.
100 gram rauwe witlof bevat circa 5 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,7 mg ijzer en 25 mg calcium.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.