Last van je darmen wordt vaak aangeduid met symptomen of darmklachten als: buikpijn, winderigheid, diarree of obstipatie. Het helpt om de darmklacht(en) specifieker te maken, zodat je ook gerichter er iets aan kunt proberen te doen.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht.
Je mag je kind paracetamol geven tegen de buikpijn, ook als er nog geen duidelijke oorzaak is gevonden. De oorzaak van de pijn gaat niet weg door het slikken van paracetamol. Maar het kan de klachten wel wat minder maken.
Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen. Voorbeelden zijn mebeverine (Duspatal) en scopolaminebutyl (Buscopan). Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering. Iberogast is een kruidenmengsel dat de darmklachten kan verminderen.
Verminderen van darmklachten
Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is.
Klachten darmontsteking
Meestal gaat enteritis gepaard met buikpijn, buikkrampen en diarree. Is er tegelijkertijd ook sprake van een ontsteking van de maag dan spreekt men van gastro-enteritis. Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Verse muntthee is goed voor de spijsvertering en de darmen en helpt tegen misselijkheid. Ook bij verkoudheid is het een geschikte thee vanwege de slijmoplossende werking. Bij hoofdpijn kan het verlichtend werken. In ons assortiment bieden wij gedroogde muntthee.
Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Vermijd alcohol, koffie en zwarte thee. Alcohol kan de darmwand beschadigen en cafeïne de darmen prikkelen.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
“Heb je slaapproblemen als gevolg van stress? Dan is het aan te raden om voedingsmiddelen als knoflook, uien, prei, asperges en bananen te eten. Daarmee vul je je darmen op een natuurlijke manier aan met prebiotica. Je kunt ook prebiotica nemen in de vorm van supplementen, maar echte voeding heeft de voorkeur.”
Hoe chronische stress onze darmen beïnvloedt
Chronische stress kan leiden tot een verhoogde productie van ontstekingsstoffen in het lichaam, wat kan leiden tot ontstekingen in de darmen en andere delen van het lichaam. Dit kan leiden tot darmproblemen zoals prikkelbare darm syndroom.
Sommige mensen hebben baat bij een glas cola als ze misselijk zijn. Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering.
Cola tegen misselijkheid: dit zegt de wetenschap
En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken. Dit komt doordat het opgeloste suiker extra water vasthoudt in je darmen.