De tijd in Amsterdam is 2 uur later dan in UTC en 7 uur later dan in Chicago. De huidige tijdzone in Amsterdam is Central European Summer Time (CEST). Er is op dit moment zomertijd van toepassing in Amsterdam.
Het grootste deel van de Europese landen valt in deze tijdzone. In de zomertijd gaat MET in deze landen over in MEZT, Midden-Europese Zomertijd (in het Engels CEST, Central European Summer Time). Deze is UTC+2, net als Oost-Europese Tijd, maar voor de duidelijkheid wordt een aparte naam gebruikt.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
Central European Summer Time (CEST)
Vanwege de ligging wordt Amsterdam ook beschouwd als in de CET-tijdzone. Daarom is de tijd op deze locatie ingesteld 1 uur voor de Greenwich Meridian gemiddelde tijd dat is; GMT+1. Overdag om nauwkeurig en tijdsbesparing te kunnen, wordt de CET in Amsterdam bereikt door de tijd met een uur naar voren te schuiven.
Amsterdam ligt in de tijdzone Central European Time ook wel Midden Europese Tijd(MET, GMT +1) genoemd.
Noord-Europa: Denemarken, Zweden, Finland. West-Europa: Ierland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië. Oost-Europa: Litouwen, Estland, Letland, Polen, Tsjechië, Slovakije Hongarije, Roemenië, Bulgarije.
Nederland bevindt zich, met dank aan de Duitsers in 1940, in de tijdzone Midden-Europese Tijd.
In Nederland staat er GMT +2 bij de tijd.
Definitie. Hoewel de tijd ruwweg overeenkomt met GMT zijn ze niet exact hetzelfde. GMT is een tijdzone die met name in Europa en Afrika gebruikt wordt en UTC is een tijdstandaard die niet aan een tijdzone gekoppeld is. UTC wordt voornamelijk in computersystemen gebruikt en is in een aantal vakgebieden de standaardtijd.
Greenwich Mean Time (GMT)
Zo ligt Nederland in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt). Dat betekent dat het bij ons even laat is als pakweg Noorwegen of Angola. De Greenwich Mean Time (GMT) is het ijkpunt.
Zo ligt België in de MET, de Midden-Europese Tijd (Engels: CET, Central European Time), de zone meteen rechts naast GMT, waar dus een uurverschil van GMT +1 geldt). Dat betekent dat het bij ons even laat is als pakweg Noorwegen of Angola. De Greenwich Mean Time (GMT) is het ijkpunt.
UTC−4 is een van de tijdzones die op het westelijk halfrond gebruikt worden. Het meest oostelijke punt van de zone ligt in Centraal-Brazilië; het meest westelijke punt aan de kust van de Juan Fernández-archipel (Chili).
De 48 aaneengesloten staten (contiguous United States, oftewel zonder Alaska en Hawaï) kennen vier standaard tijdzones: PT (Pacific Time), MT (Mountain Time), CT (Central Time) en ET (Eastern Time).
Nederland ligt in het noordwesten van Europa en wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km, terwijl de kustlijn 451 km lang is. Daarnaast behoren enkele eilanden rond de Caribische Zee tot Nederland.
Westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, en Indonesië en Japan. Niet-westers: Persoon met als migratieachtergrond een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije.
De regio Centraal-Europa bestaat uit de volgende negen landen; Duitsland, Hongarije, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië zijn lid van de Europese Unie.
UTC+1 is de tijdzone voor: Midden-Europese Tijd (MET) West-Afrikaanse Tijd (WAT) Britse Zomertijd of Ierse Zomertijd (in Ierland) of West-Europese Zomertijd (in Portugal en op de Canarische Eilanden)
Uw tijdzone wijzigen
Typ op het tabblad Agenda onder Tijdzones een naam voor de huidige tijdzone in het vak Label. Klik in de lijst Tijdzone op de tijdzone die u wilt gebruiken. Notities: Wanneer u de tijdzone- en zomertijdinstellingen in Outlook, Windows ook de klokinstellingen aangepast.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.