Houd hierbij aan: 1 tot 2 personen: vulgewicht van 5 of 6 kg.3 tot 4 personen of een gezin met 1 of 2 kinderen: vulgewicht van 7 of 8 kg.5 personen of een gezin met 3 kinderen of meer: vulgewicht van 9 kg of meer.
Grote ladingen en stukken was: 9 kilogram of meer
Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, kies je een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht. Deze heeft genoeg ruimte voor grote hoeveelheden was, zoals beddengoed. Je stapelt de was van een hele week op en stopt die in één keer in de trommel.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.
Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
Een wasmachine met 8 kilogram is goed voor deze grootte huishouden. Er is genoeg vulgewicht voor de hoeveelheid was. Ook voor een gezin met 1 of 2 kinderen raden we een 8 kg wasmachine aan. In een huishouden van vijf personen of meer is een vulgewicht van minimaal 9 kilogram geen overbodige luxe.
Dit kan gewoon in de wasmachine als je de voorschriften op het waslabel volgt. Vaak kun je deze dekbedden op 40 tot 60 graden wassen. Daarnaast kan deze na het wassen ook zonder problemen in de droger. Let er wel op dat je je dekbed niet te vaak wast.
Volgens de Consumentenbond blijken veel mensen te denken dat de machine vol is als hij voor tweederde is gevuld. Maar een handbreedte ruimte bovenin overhouden is voldoende.
Dus bijv. 10 spijkerbroeken + 5 overhemden + 5 pantalons + 5 t-shirts + 5 onderbroeken + 2 zomerjassen = ong. 10 kg.
Hoeveel weegt een dekbed? Het gewicht van een dekbed is uiteraard afhankelijk van de maat. Even uitgaande van een dekbed van 1,4 bij 2 meter varieert het gewicht tussen de 1200 en 2500 gram. Wanneer je voor nog zwaarder wilt gaan, kom je uit bij de verzwaringsdekens.
Na verloop van tijd wordt de concentratie bij wassen te groot en geeft de machine een overdosering aan. Oplossing: een kookprogramma draaien zonder was met een zak soda in de machine, zonder plastic zak natuurlijk. Dan reinigt de trommel, zeepresten verdwijnen en het probleem van overdosering is verholpen.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Een huishouden met meer dan 2 kinderen vraagt om een grote wasmachine. Om al je wasgoed in één keer te wassen, adviseren we een machine van 9 kilo of meer. Hiermee doe je meerdere keren per week de was. Zo weet je zeker dat alles in de trommel past en bespaar je energie.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Een broek weegt gemiddeld 500 - 800 gram. Een pantalon is lichter dan een spijkerbroek, en weegt gemiddeld 500 - 700 gram. Een spijkerbroek weegt gemiddeld 650 - 800 gram, omdat het gemaakt is van het zwaardere denim katoen. Een korte broek weegt aanzienlijk minder: ongeveer 200 - 300 gram.
Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM). Handdoek Maui daarentegen weegt 600 gram per vierkante meter en voelt daardoor veel dikker aan en gaat veel langer mee.
De trommel van de wasmachine moet niet te vol zitten. Vol = vol, dus probeer er niet nog wat extra beddengoed bij te proppen. Was in plaats daarvan liever twee keer, zodat je zeker weet dat alles de vrijheid heeft om goed te bewegen en schoon te worden.
Een verzwaard dekbed voelt aan als een warme, zachte knuffel en kan je helpen om beter te slapen. Zoals de naam het al doet vermoeden, is een verzwaard dekbed extra zwaar en creëert het met zijn gewicht een druk op het lichaam die een lading positieve effecten initieert. Dit kan weer bijdragen aan een betere slaap.
Zware dekbedden zijn zware dekens die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van angst en stress. Meestal tussen twee en 15 kilo, zijn zware dekbedden gevuld met plastic korrels of glazen kralen.
In een zwaar dekbed wordt namelijk extra zware vulling gebruikt. Zo wordt een verzwaarde deken bijvoorbeeld gevuld met grind, zand, rubbergranulaatkorrels, rijst of spliterwten. Deze materialen wegen een stuk meer dan dons of wol, waardoor het logisch is dat we spreken van een zwaar dekbed.
Meestal is dit 10 tot 15 kilo, maar het kan ook 5 kilo zijn. Het hangt ook af van de klasse waar je in vliegt. Probeer je echt aan dit gewicht te houden, als je bagage meer weegt, kan je handbagage als ruimbagage ingecheckt worden, en dan heb je alles voor niks gedaan (en soms moet je dan bijbetalen).
Koffer 20 kg basis afmetingen
Een koffer voor 20 kg bagage is voor veel mensen voldoende voor een vakantie van zo'n 16 dagen. Dit kan per persoon verschillen en hangt natuurlijk af van wat je allemaal wilt meenemen op reis. Er zijn een aantal koffers die je makkelijk met maximaal 20 kg aan bagage kunt vullen.
Je kunt op de weegschalen zelf wegen hoeveel gram kleding je al hebt verzameld en uitrekenen wat de kleding kost voordat je het gaat afrekenen. Hoeveel is een kilo kleding dan? Ongeveer 3 spijkerbroeken, 10 t-shirts en 5 jurken. Dat is een mooie deal, als de kiloprijs maar €10,- is!
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Zet de wasmachine op 20 of 30 graden als de was niet zo vies is. Met een wasje op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening. En de was wordt net zo goed schoon. Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt.
Het Eco 40-60 programma wast vooral zuiniger door minder waterverbruik dan het katoenprogramma. Maar door de lagere temperatuur verbruikt het ook minder energie. Per 100 wasbeurten ben je zo'n €6 goedkoper uit dan met het katoenprogramma 40°C. Lees meer over het Eco 40-60 wasprogramma.