Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan. Oesters zijn vers als de schelp gesloten is.
Maak de oesters vlak voor serveren pas open
Wanneer je oesters openmaakt is de kans groot dat er vuil bijkomt, eet ze daarom meteen na het openen van de schelp op. Vraag je je visboer de oesters te openen? Dan eet je ze (meteen!)
Lekker! Je verse oesters zijn in huis, maar hoe zorg je ze nou dat ze vers blijven voordat je ze gaat eten? Na aankoop bewaar je ze in het mandje waarin ze geleverd zijn, in de koelkast bij 3-5°C. Bewaar ze thuis nooit in water, maar maak je geen zorgen, ze kunnen geruime tijd buiten het water in leven blijven.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
De boter kleurt bruin, tijdens het smelten en dat zorgt van die heerlijk hazelnootachtige smaak. Het maken ervan is heel eenvoudig, maar volg dan wel zorgvuldig de stappen uit dit recept. Schep daarna een lepel hazelnootboter op je rauwe oester en je weet niet wat je proeft.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas.
Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op geschaafd ijs of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesters eet je warm, serveer deze dus niet op ijs.
Zeeuwse én platte oesters zijn rauw een heerlijke traktatie, gewoon met wat peper uit de molen en citroen of met wat wijn- of frambozenazijn vermengd met wat gesnipperde ui, waarvan u enkele theelepeltjes over de oesters sprenkelt. Eventueel mengt u er nog wat suiker bij voor een iets mildere vinaigrette.
Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op. Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden.
"Het kan dat een oester nog wat beweegt als je die opendoet, maar eenmaal als de spier is doorgesneden is het diertje dood", vertelt ze. "Er zijn mensen die er wel citroen opdoen om te zien of die nog leeft, maar dat is geen sluitende methode want het vlees van de oester reageert gewoon op het zuur."
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Oesters Fines Claires Speciales € 2,60 per stuk. Zeeuwse Platte 100 % biologisch gekweekte oester uit de Grevelingen ( 2 nullen ) € 2,80. Advies 2 per gast met een minimum van 150 stuks, wij openen 150 oesters per uur.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Een scala van factoren bepaalt de smaak van beide oestersoorten: het water, de bodemsoort, het soort plankton en algen, de stromingen… In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat - oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak.
Sommige ongewervelden, zoals octopussen, voelen vermoedelijk ook pijn. Andere dieren, zoals mieren en andere insecten en oesters, voelen geen pijn.
Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.
Ze hebben grote ogen met een lens waarmee ze bijzonder scherp kunnen zien in het water, zelfs scherper en met een groter gezichtsveld dan dat van de mens.