Er zijn bijna 40 soorten verschillende toekans. Je hebt bijvoorbeeld de roodsnavel toekan, de reuzentoekan en de zwartsnavel toekan. Zijn vleugels zijn kort en zijn staart is lang, zijn rugveren zijn glanzend zwart en vaak heeft hij op zijn borst een bontgekleurd verenpak.
Het duurt nog maanden voor hun snavels zo lang zijn als die van een volwassen toekan. In het wild kunnen reuzentoekans 26 jaar worden. Gemiddeld worden ze 20 jaar. In gevangenschap worden ze doorgaans niet ouder dan 18 jaar.
In de tropische regenwouden
Ze wonen er groepsgewijs (groepen van 3 tot 12 toekans) en uitsluitend in regenwouden (bijv. Amazonegebied) waar ze hun kenmerkende roep van soms wel een kilometer afstand laten horen.
De Toekan kan juist vanwege zijn grote snavel niet zo goed vliegen. Doordat hij zo'n grote, zware snavel heeft, druk dit gewicht hem omlaag. Daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom. Toekans komen voor in Midden- en Zuid-Amerika.
Wanneer het te koud of te warm is, kunnen toekans meer of minder bloed naar hun snavel laten stromen. Dit doen ze om zichzelf op te warmen of om af te koelen. Zo zul je toekans altijd zien slapen met hun snavel in hun verenpak gestopt om te voorkomen dat hun snavel te snel afkoelt.
Toekans voeden zich voornamelijk met vruchten, en soms ook met insecten en spinnen. Ze roven ook weleens vogelnesten leeg.
De enorme snavel van de toekan fungeert als een grote koelkast. De temperatuur van de snavel kan past zich naar de omstandigheden aan. Toerako's zijn echt fruiteters, ze eten alles behalve citrusvruchten want hun lever kan deze vruchten niet verwerken!
Er zijn grofweg twee verschillende soorten toekangeluiden. De ene toekansoort maakt rauwe, krassende kwaakgeluiden, bijna als een kikker (zie onderstaand filmpje). De ander heeft een meer melodieus gejank (zoals in bovenstaand filmpje).
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
Waarom staat er geen valk, maar een toekan op de daken van de hotels? De keuze voor de toekan had te maken met de aanschaf van vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Dit park had een toekan als logo toen het werd overgekocht door familie Van der Valk.
Met zijn snavelpunt kan de toekan vruchten en bessen plukken. Doordat de snavel zo lang is, komt de vogel bij fruit aan takken die niet dik genoeg zijn om hem te kunnen dragen.
Halsbandarassari. De kleurrijke halsbandarassari komt voor van Venezuela tot Mexico en doet wel wat aan een kleine toekan denken. Niet zo gek, want de halsbandarassari behoort tot dezelfde familie. Met hun grote snavels pikken ze vruchten uit bomen, die ze vervolgens in hun keel mikken om in een keer door te slikken.
Ze bewegen zich over korte afstanden voort waarbij een vlucht nooit veel verder is dan 100 meter. Op de warmste momenten van de dag zoeken de vogels beschutting op in de schaduw in de bomen. Overdag verspreiden de groepen zich soms waarna ze rond de schemering weer verzamelen en soms gezamenlijk roepen.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.
Een aanhoudend lang geratel, alsof iemand maar niet wakker wil worden. Het is de zang van de snor óf de sprinkhaanzanger. Het klinkt enigszins mechanisch. Klinkt niet alleen als een wekker, maar je zou er ook het geratel van een 'tractor in de verte' in kunnen herkennen.
De toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan.
De reuzentoekan is de grootste van alle toekans. Hij kan 60 centimeter groot worden. Maar wat nog het meest opvalt, is zijn gigantische snavel die wel 19 centimeter groot kan worden en feloranje gekleurd is, met een zwarte vlek aan de punt!
Toerako's zijn inderdaad dol op bananen, maar eten daarnaast ook bloemknoppen, blaadjes en af en toe een insect of slakje.
Leefgebied. Kolibries leven op veel verschillende plaatsen. Er zijn er die op open plaatsen leven, gebieden met veel zon en in de woestijn, maar ook die in het koude hooggebergte leven, of in het tropisch regenwoud of andere vochtige streken. Ze komen voor over het hele continent, van Alaska tot in Vuurland.
Diergaarde Blijdorp is dan ook bijzonder trots dat het hier wèl beter gaat en we al jaren de grootste fokker van toco toekans zijn in de wereld. De jongen zijn 'uitgevlogen' naar dierentuinen in heel Europa.