Lekker vis eten zoals kabeljauw, hom en kuit, mosselen, paling, makreel en haring helpt je hierbij. Dit is belangrijk voor je schildklier die na de geboorte vaak is vertraagd wat kan leiden tot somberheid, vermoeidheid en hadnekkige zwangerschapskilo's.
Het is belangrijk om gezond en voldoende te eten. Eet drie gezonde maaltijden per dag en laat ongezonde tussendoortjes staan. Zeker als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om complexe koolhydraten te eten. Complexe koolhydraten zitten onder andere in havermout, fruit, groente, peulvruchten, pitten, zaden en noten.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Kraamzorg organiseren, veilige meubeltjes voor de kinderkamer uitzoeken, bedklossen lenen bij de thuiszorg-winkel, flesjes, luiers, kleertjes, beschuit met muisjes in huis halen, geboortekaartjes uitzoeken en noem maar op. Heb je het ene geregeld, dan komt het volgende weer in je op.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Het kan bijvoorbeeld gaan om soep, stoofschotels, lasagne, salades, quiches, broodjes of desserts. Een andere manier is om familie en vrienden te laten bijdragen voor kraamkost. En dat kan perfect via je geboortelijst bij Pakske. Je kan zelf kraamkost bestellen of laten bestellen door vrienden en familie.
Borstvoeding geven kost energie (zo'n 500 kcal per dag!), dus probeer dingen te eten/drinken waar je lichaam écht iets aan heeft: water, veel groenten, fruit en goede vetten. Dit is bovendien goed voor de gezondheid van je baby en zorgt ervoor dat jij je energieker voelt, wat essentieel is tijdens je kraamtijd.
Na een vaginale bevalling
Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).
Uiteraard heb je ook je toiletzak nodig met belangrijke zaken zoals tandenborstel, tandpasta, kam, lippenbalsem, zeep, shamoo en eventueel je bril. Vergeet daarnaast ook geen douchegerief voor je baby zoals babyzeep en –shampoo, billendoekjes, zachte handdoeken en washandjes in te pakken.
Aangezien er vaak andere gezinsleden ook thuis zijn tijdens de kraamperiode, zorgt de kraamverzorgende ook voor alle huisgenoten. Daarmee bedoelen we het klaarmaken van het eten voor het gezin (sorry, voor de boodschappen moet zelf worden gezorgd), het uitvoeren van licht huishoudelijk werk en andere lopende zaken.
Als je nu het advies krijgt om tijdens de bevalling niet te eten, is dat vanwege het ongemak dat het kan veroorzaken. Je kunt namelijk wat misselijk worden door de hevigheid van weeën of pijnstillers. Is je maag dan vol, dan moet je misschien overgeven. Niet gevaarlijk, maar wel vervelend.
Je mag alles weer eten, maar met sommige dingen moet je misschien even voorzichtig zijn in het begin. Zeker als je borstvoeding geeft. Alles wat je in je zwangerschap gegeten hebt, heeft je kleintje in meer of mindere mate natuurlijk al via de placenta en navelstreng gehad.
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.
Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, pittig eten, prei en ui. Cafeïne: hier heb je de afgelopen maanden ook al mee moeten minderen en dit zal tijdens borstvoeding niet anders worden.
Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Voordelen van postpartum netbroekjes
Zijn luchtdoorlatend en bevorderen de regeneratie na de bevalling. Zijn speciaal gemaakt om kraamverband op zijn plaats te houden. Zijn geschikt voor vrouwen met een gevoelige huid. Heel aangenaam en praktisch tijdens je verblijf op de kraamafdeling.
Hieronder staat een lijst met baby essentials om mee naar het ziekenhuis te nemen: Geboortekleding: Maak 3 newborn setjes in maat 44, maat 50 en maat 56. Tip: gebruik babykleding van 100% katoen voor het kwetsbare babyhuidje.
Van elke geboorte moet de ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden ingelicht door: het ziekenhuis, als je bevallen bent in een kraamkliniek. de arts, vroedvrouw of andere personen die bij de bevalling aanwezig waren of bij wie de bevalling plaats had als je niet in een ziekenhuis bevallen bent.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad.Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
Het gebruik van (borstvoedings)thee op basis van anijs en/of venkel tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode wordt door het Voedingscentrum afgeraden, omdat deze kruiden alkenylbenzenen (waaronder estragol) bevatten7,8.
Gember kan misschien zorgen voor meer borstvoeding. Je kunt gemberthee drinken, gember in je eten doen of gemberpillen slikken. Gemberpillen kun je bij de drogist kopen. Kruidenthee of borstvoedingsthee helpt niet om meer borstvoeding te krijgen.