Als een e-mailaccount is gehackt, kunnen zeer gevoelige gegevens snel in verkeerde handen vallen. Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen in iemands naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen.
Vaak kunnen ze erg overtuigend zijn. Gegevenslekken: Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een gegevenslek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
Ze kunnen bijvoorbeeld je wachtwoorden resetten, je identiteit stelen en mogelijk financiële gegevens misbruiken. Ook kunnen ze berichten sturen naar je contacten met phishing links of andere kwaadaardige links. Als je e-mailaccount gehackt wordt, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn.
Als iemand je account hackt, breekt diegene via internet in in jouw privé-omgeving. Hackers kunnen inbreken in jouw accounts, zoals e-mail, sociale media of opslagplaatsen zoals Dropbox. Ze kunnen ook toegang krijgen tot je computer, tablet of smartphone.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Politie. In Nederland heeft de politie een tool beschikbaar gesteld waarmee je kan checken of je e-mail is gehackt en of andere privégegevens zijn verzameld door botnetwerken. De politie registreert alle opgerolde botnetten.
Vreemde sms-berichten of oproepen op een gehackte telefoon kunnen bestaan uit niet-verzonden berichten in de map concepten, vreemde sms-berichten van onbekende nummers in je inbox, een toename van het aantal spam-oproepen van onbekende bronnen en uitgaande oproepen op je apparaat die je niet herkent.
Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat zo is, is het raadzaam om het wachtwoord van de desbetreffende dienst te veranderen.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
U "Phishing-e-mails" sturen: Phishing-e-mails bevatten malwarebijlagen of kwaadaardige links naar frauduleuze websites. Zodra je op de link hebt geklikt of de bijlage hebt gedownload, kan malware het systeem binnendringen en gebruikt worden om je persoonlijke gegevens te stelen.
E-mail is geen veilige manier om gevoelige informatie te verzenden, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of bankrekeninggegevens. Als u vertrouwelijke informatie moet verzenden, moet u een beveiligde berichtenapp of een versleutelde e-mailservice gebruiken.
U kunt iemand machtigen voor het lezen van de items in uw mappen of voor het lezen, maken, wijzigen en verwijderen van items. Wanneer u een gemachtigde toevoegt, heeft de gemachtigde standaard volledige toegang tot uw mappen Agenda en Taken. De gemachtigde kan eveneens namens u vergaderverzoeken beantwoorden.
Hackers die je IP-adres weten te achterhalen, kunnen heel gemakkelijk je ISP vinden.Vervolgens kunnen ze een phishing-aanval gebruiken om zich voor te doen als een overheidsfunctionaris en jouw persoonlijke gegevens op te vragen.
Wat moet je doen als je smartphone is gehackt
Eerst moet je alle malware verwijderen die op je apparaat is geïnfiltreerd. Zodra je de gegevensinbreuk hebt verwijderd, kun je beginnen met het beschermen van je accounts en om hackers uit je telefoon te houden.
Kijk dan op www.politie.nl/checkjehack.Daar kun je jouw e-mailadres invoeren.Als de gegevens inderdaad zijn gestolen, krijgen je een mail in je inbox. "Word geen slachtoffer en doe vandaag nog de check", raadt de politie aan.
Wat kan ik doen als mijn data zijn gelekt? Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat zo is, is het raadzaam om het wachtwoord van de desbetreffende dienst te veranderen.
Ben je benieuwd of jouw gegevens ooit gelekt werden en terecht zijn gekomen op het 'darkweb'? Je kan dat zelf nakijken via websites zoals Haveibeenpwned of Firefox Monitor. Je kan je e-mailadres ingeven en dan vertelt de tool of je gegevens voorkomen in een gegevenslek.
Helft acht kans aanwezig om gehackt te worden
Van de Nederlanders achtte 50 procent de kans aanwezig - dat wil zeggen '(heel) groot' of 'niet groot, niet klein' - om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account. Verder zag 42 procent een risico om met aan- of verkoopfraude te maken te krijgen.
Fraude met identiteitsgegevens
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
We kennen allemaal de security-risico's van e-mail. Malware, spam, phishing, ransomware... vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, helaas. Gelukkig zijn er verschillende tegenmaatregelen mogelijk: virusscanners, anti-spam en vooral de phishing filters zijn tegenwoordig behoorlijk effectief.
Veel cybercriminaliteit gaat via e-mail en daarom is het belangrijk om niet zomaar berichten van onbekende afzenders, bijlages in berichten of vreemde links te openen. Doe je dit wel, dan loop je het risico dat er een malwarevirus wordt geïnstalleerd. Kennis is macht, ook als het om online veiligheid gaat.