Te veel alcohol is niet goed voor de lever.Rosuvastatine kan in zeldzame gevallen leverafwijkingen geven.
U kunt het innemen op elk gewenst tijdstip van de dag met of zonder voedsel. Probeer uw tabletten elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Dat helpt u om het innemen niet te vergeten. Het is belangrijk dat u regelmatig bij uw arts langsgaat voor controle van de hoeveelheid cholesterol in uw bloed.
U kunt in 1 keer stoppen met cholesterol-medicijnen. Als u last heeft van spierpijn, kunt u eerst een proef-stop doen als u wilt: U stopt met de medicijnen. Dit kan in 1 keer.
Rosuvastatine wordt door AstraZeneca op de markt gebracht onder de merknaam Crestor®. Het middel is op 7 november door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland als eerste land ter wereld geregistreerd als tablet in de sterktes 10, 20 en 40 mg.
Wij adviseren het gebruik van atorvastatine in plaats van rosuvastatine als middel van eerste keuze als de LDL-streefwaarde niet wordt bereikt met simvastatine. Onder bepaalde omstandigheden dient echter rosuvastatine de eerstekeusbehandeling te zijn.
Bij een te hoog cholesterol en bij hart- en vaatziekten. Neem simvastatine 's avonds in. 's Nachts maakt uw lever namelijk meer cholesterol aan. Slik simvastatine elke dag, dan heeft u minder kans op een hartaanval of beroerte. In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van klachten in de maag of darm.
De meest voorkomende bijwerking van statines is spierpijn. Hoewel het in een enkel geval kan leiden tot ernstige spierafbraak heeft verreweg de grootste groep (twintig procent van alle gebruikers) last van spierpijn zonder spierschade. Toch belemmert deze spierpijn het dagelijks functioneren.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten. Bij milde spierklachten kan een lagere dosering overwogen worden.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
Gezond leven
Met een gezonde leefstijl verlaag je je cholesterol en pak je al deze factoren tegelijk aan: gezond eten: gebruik minder verzadigd vet. afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte. voldoende bewegen: minimaal 2,5 uur per week.
Sommige gebruikers krijgen huiduitslag of netelroos gepaard met jeuk en bultjes. Zelden ontstaan ernstige allergische reacties. Ontstaat zwelling van je gezicht, keel en heb je moeite met slikken of ademhalen? Stop dan met het gebruik van rosuvastatine en raadpleeg direct een arts of apotheker.
Rosuvastatine EG wordt gebruikt om de gehaltes van vetachtige stoffen, lipiden genoemd, waarvan de meest voorkomende cholesterol is, in het bloed te corrigeren. Er worden verschillende types van cholesterol in het bloed teruggevonden, nl. 'slechte' cholesterol (LDL-C) en 'goede' cholesterol (HDL-C).
Uit suiker maakt je lichaam alleen het slechte LDL-cholesterol aan. Beperk daarom zoveel mogelijk kunstmatige en snelle suikers. De laatste zijn te vinden in bijvoorbeeld wit brood en witte rijst. Kunstmatige suikers zijn aan veel bewerkte voedingsmiddelen toegevoegd.
Over een normaal cholesterolgehalte zegt de Hartstichting het volgende: Lager dan 5,0 mmol/l is normaal. Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd. Tussen 6,5 - 8,0 mmol/l is verhoogd.
Statines hebben hun effectiviteit ruim bewezen bij de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Stoppen met statines geeft een aanzienlijke toename van de kans op een cardiovasculair event of overlijden. Om deze reden is een levenslange behandeling noodzakelijk.
Conclusie. In de dagelijkse praktijk komen spierklachten voor bij tot ongeveer 10% van de patiënten die een statine gebruiken. Alertheid op de aanwezigheid van risicofactoren voor spierklachten en het gebruik van potentieel interfererende geneesmiddelen zijn belangrijk.
Bij spierpijn tijdens statinegebruik doen artsen er goed aan om − naast inachtneming van de adviezen uit de NHG-Standaard − enkele weken geen statine voor te schrijven, de dosis te verlagen of een andere statine uit te proberen en ook duidelijk de suggestie mee te geven dat de spierpijn vanzelf verdwijnt.
Statines zijn de meest krachtige medicijnen om het cholesterolgehalte te verlagen. Soms werken statines niet voldoende of geven teveel bijwerkingen. Dan zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat deze medicijnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
€ 0,03 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel.