Dat je schaamhaar je beschermt tegen het krijgen van SOA's, is absoluut niet waar. Sterker nog: je schaamhaar kan zelfs een bron van bacteriën zijn, waardoor je kans op het oplopen van SOA's juist groter wordt. De natuurlijke bacteriën die je rond je schaamstreek vindt, kunnen gaan nestelen in je schaamhaar.
Velen van ons verwijderen hun schaamhaar, maar het is geen slecht idee om het haar te laten zitten. Schaamhaar heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt je kwetsbare huid in de V-zone tegen frictie en vaginale infectie. Veel jonge vrouwen+ kiezen voor waxen.
Ja, het scheren van schaamhaar kan het risico op infecties verhogen, vooral als je snijwonden of irritatie hebt.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
Bacteriën houden namelijk van warme en vochtige plekjes, dus jouw schaamhaar vinden ze heerlijk. Daarnaast kan zweet nergens naartoe als je veel schaamhaar hebt. Door je schaamhaar te scheren of weg te halen, geef je bacteriën minder kans om zich tussen de haren te nestelen.
Vrouwen hebben betere seks als ze hun schaamhaar scheren. 80 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen verwijdert gedeeltelijk hun schaamhaar.
Grofweg is dit tussen het 12de en 18de levensjaar, maar het kan ook voor of na deze leeftijden zich ontwikkelen. Dit is sterk per individu afhankelijk, maak je dus ook geen zorgen als jij eerder of later gezichtsbeharing krijgt dan anderen in jouw omgeving.
Knippen indien het haar te lang is
Is het haar beneden de gordel nog te lang dan is het beter om de haartjes met een goed en scherp schaartje kort te knippen. Er zijn ook speciale scheerapparaten waarmee je de haren kort kunt trimmen. Probeer de haren zo kort mogelijk weg te knippen of trimmen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 95 procent van de studenten hun schaamhaar regelmatig verwijdert. Scheren is daarbij de meest genoemde techniek: 82 procent bij de vrouwen en 49 procent bij de mannen. Vrouwen zijn vaker haarloos dan mannen (50 tegenover 19 procent).
Uit een onderzoek van de Indiana University blijkt dat 95 procent van de mannen en vrouwen kiest voor schaamhaar scheren, waxen of een andere manier van manscaping.
De huid rondom de schaamstreek heeft niet altijd dezelfde kleur als de rest van het vrouwenlichaam. Ze kan donker zijn, maar ook donkerder worden. Door de zon en zonnebank of door hormonale veranderingen kan de huid van en naast de schaamlippen verkleuren (hyperpigmentatie).
Het merendeel van de mannen doet het vanwege schoonheidsredenen: ze vinden het er simpelweg aantrekkelijker uitzien. En vrouwen zijn het daar ook helemaal mee eens. Het merendeel van de vrouwen geeft aan het sexy te vinden als een man zijn schaamstreek onthaart.
Het is je vast opgevallen dat schaamhaar een stuk stugger is dan het haar op je hoofd. De follikels waar de schaamharen uitkomen, hebben een grotere opening en creëren dikkere, stuggere haren. Ook krullen ze vaker.
Irritaties en infecties
Jouw schaamhaar dient immers als buffer, bijvoorbeeld tegen de wrijving die ontstaat wanneer je intieme delen, 'open en bloot', tegen je ondergoed wrijven. Dit kan namelijk tot irritaties en in sommige gevallen zelfs tot infecties leiden.
Schaamhaar verzorgen
Je wilt immers zo min mogelijk irritatie en ingegroeide haren. Wanneer je kiest voor scheren of waxen, dan is het goed om eerst een warme douche te nemen om de haartjes te verzachten en de haarzakjes te laten ontspannen. Op die manier zijn de haartjes makkelijker te verwijderen.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden.Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
'Schaamhaar stopt niet met groeien'
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij.
Feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Deze feromonen worden door het schaamhaar vastgehouden en verspreid. Tot slot beschermt schaamhaar ook tegen bacteriën, die door wrijving kunnen worden overgebracht."
Iedereen heeft schaamhaar: haar bij je geslachtsdelen. De een heeft veel schaamhaar, de ander weinig. Sommige mensen scheren het of knippen het kort, anderen laten het zoals het is. Het een is niet gezonder of hygiënischer dan het ander.
In extreme gevallen schrijven dokters soms speciale crèmes voor die de groei van lichaamshaar wat kunnen remmen, maar het probleem met deze crèmes is dat je ze moet blijven gebruiken. Je kunt ook kiezen voor scheren, epileren, waxen, harsen of ontharen met ontharingscrème.
Het scheren tegen de haarrichting in zorgt bij veel mensen voor irritatie en een branderig gevoel. Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen.
Haar groeit elke dag ongeveer 0,3 mm tot 0,4 mm, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Hoewel het misschien niet zo lijkt, groeit je schaamhaar net zo snel als het haar op je hoofd.
De meeste mannen in Nederland (85%) krijgen hun eerste gezichtsbeharing tussen 12 en 16 jaar en 76% scheert zich voor de eerste keer tussen 14 en 17 jaar.
De huid onder je oksels is een gevoelig gebied. Dat betekent dat je het rustig aan moet doen als je gaat scheren. Er is geen vaste regel over hoe vaak je je oksels zou moeten scheren want elke man (en zijn haargroei) is anders. Let gewoon op hoe je haar groeit en hoe je huid aanvoelt na het scheren.