Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen! Deze hoge snelheid houden ze maar een korte afstand vol. Met een snelheid van 45 km per uur kunnen ze lange afstanden rennen.
De struisvogel is namelijk de snelste loopvogel ter wereld en hij kan wel 70 kilometer per uur rennen.
Zoogdieren zoals de leeuw en cheetah zijn op de korte afstanden sneller dan de struisvogel, maar gebruiken veel meer energie.
Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
De Struisvogel is de snelste loopvogel ter wereld. Hij is sterk, beweegt soepel en heeft een groot uithoudingsvermogen.Hij is zeer opmerkzaam.De Struisvogel is verdraagzaam tegenover andere diersoorten en werkt goed samen in groep.
Als er gevaar dreigt gaan struisvogels languit op de grond liggen. Ook hun lange nek ligt dan plat. Zo proberen zo minder op te vallen. Omdat hun kleur niet afsteekt in een zanderige omgeving, kan het van een afstand lijken alsof ze hun kop in het zand geduwd hebben.
Met een goede aanloop springt een struisvogel over anderhalve meter hoge hindernissen.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
De eieren zijn bijzonder sterk en kunnen een gewicht dragen van 115 kg. Een Struisvogelei heeft een inhoud die vergelijkbaar is met de inhoud van ongeveer 30 kippeneieren. Hoeveel eieren kan een Struisvogel per jaar leggen?
Aanschaf en kosten
U kunt een volwassen struisvogel kopen vanaf ongeveer enkele honderden euro's. Voor een bedrag vanaf ongeveer 160 euro koopt u genoeg struisvogelkorrels voor één struisvogel voor een jaar. De prijs van het aanvullende voer is erg afhankelijk van wat u geeft.
Struisvogels hebben nog wel vleugels, maar ze gebruiken ze niet meer. Omdat ze niet meer goed ontwikkeld zijn, kunnen ze er niet mee vliegen. Struisvogels kunnen dan wel niet vliegen, ze kunnen wel heel hard lopen: ongeveer 65 kilometer per uur! Bekijk het filmpje!
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Als snelste vogel ter wereld heeft de slechtvalk een reputatie hoog te houden en dat doet hij door alle snelheidsrecords te verbreken! In gewone vlucht vliegt deze roofvogel gemakkelijk aan 100 km/u en in duikvlucht haalt hij vlotjes 300 km/u.
Tijdens de ontlasting laat hij zijn staart ronddraaien om het goed te kunnen verspreiden. En de struisvogel is de enige vogel die poepen en piesen van elkaar scheidt. Toiletpotten zijn overigens al erg oud.
Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Struisvogel smaakt een beetje naar ossenhaas: het heeft een grove structuur en is supermals. Wist je dat struisvogelvlees een mager stukje vlees is? Het is daarnaast ook rijk aan proteïnen en ijzer en het is cholesterolarm. Ondanks dat struisvogel weinig vet bevat, is het erg smaakvol.
Vogels leggen eieren, en de struisvogel legt de grootste eieren ter wereld. Het vrouwtje, de hen, kan elke twee dagen een ei leggen.
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik! We krijgen vaak de vraag: “Smaakt een struisvogelei anders dan een kippenei?” De smaak is bijna helemaal dezelfde als die van een kippenei.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
De vogel ademt voor de eerste keer in: de lucht gaat via de luchtpijp voor het grootste gedeelte naar de achterste luchtzakken.Een klein gedeelte stroomt al door naar de longen, waar de eerste gaswisseling plaatsvindt. Deze lucht is zuurstofrijk, want komt van buiten.
De nandoe heeft lange, sterke looppoten en een lichaam met grote, donsachtige veren. Hij lijkt daarmee op de struisvogel maar is een stuk kleiner en lichter.
Een weetje een echte struisvogel stopt namelijk vooral zijn kop in het zand om wat te eten. Als er gevaar dreigt gaat deze vogel zo plat mogelijk liggen, ook de lange nek, zodat het net lijkt alsof hij zijn kop in het zand heeft. Hij probeert zo op te gaan in de omgeving en zich te beschermen.