Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
Natuurlijke ingrediënten
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout.
Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Natuurlijk gebrouwen sojasaus
De originele Kikkoman sojasaus. Perfect als aromatisch middel om te koken en om eten op smaak te brengen; natuurlijk gebrouwen van sojabonen, tarwe, water en zout.
Ingrediënten. Water, Sojasaus (Water, Sojabonen, Tarwe, Zout), Suiker, Alcoholazijn. Gepasteuriseerd. Bevat Alcohol.
Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
Sojabonen worden eerst geweekt in water voor een langere periode en vervolgens bij hoge temperaturen gestoomd. De tarwe wordt geroosterd bij hoge temperaturen en vervolgens samengeperst door rollers om het fermentatieproces in gang te zetten. En het zout wordt opgelost in water.
Shiro | Shiro betekent wit en staat in dit geval voor de allerlichtste variant sojasaus. Qua smaak en kleur gaat deze ook al een stuk verder weg van bijvoorbeeld koikuchi. En krijgt het meer een smaak die lijkt op sake of mirin.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Traditionele sojasaus zoals hier in Japan bestaat uit vier ingrediënten: sojabonen, tarwe, zout en tonchi. Toch is een schimmel die zorgt voor het fermentatieproces. Al gaat dat wat traag. Vervolgens wordt het mengsel geperst, rijpt het nog een maand in een vat, wordt het gekookt en tot slot gebotteld.
In een nieuw uitgebreid advies van de Gezondheidsraad wordt aangegeven dat zwangere vrouwen beter niet te grote hoeveelheden aan sojaproducten kunnen eten en drinken. Dat komt omdat in sojaproducten een relatief hoge concentratie zit van de stof isoflavon.
Alleen producten die geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten, mogen dit dragen. Drie sojasauzen van Kikkoman zijn nu officieel door de onafhankelijke European Vegetarian Union (EVU) na een strenge evaluatie- en selectieprocedure in heel Europa voorzien van het felbegeerde V-Label.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Kikkoman Corporation (Japans: キッコーマン株式会社, Romaji: Kikkōman Kabushiki-gaisha) is een Japans beursgenoteerd bedrijf en producent van voedselproducten. De hoofdproducten van het bedrijf zijn sojasaus, kruiden en smaakstoffen, de rijstwijnen mirin en sake, en de Japanse drank shochu.
De Kikkoman sojasaus wordt gewoon in Nederland gemaakt, in Noord Groningen om precies te zijn. Deze sojasaus bestaat uit water, soja bonen, tarwe en zout. De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen, er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Het universele aroma: Japanse sojasaus
Japanse sojasaus zoals die van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een transparante, reebruine kleur en ruikt prettig aromatisch - net zoals bij een wijnbouquet. De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch.