Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Speen (aambeien of hemorrhoiden) ontstaat door abnormale zwellingen van bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm (het anaal kanaal). Vaak volstaat een inspuiting in het opgezette bloedvat om het te doen verschrompelen of een rubberen ringetje om het bloedvat om het te doen ontzwellen.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: Kleine ingreep tijdens een protoscopie (onderzoek) Barron ligation (behandeling) Laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek LHP) (behandeling)
Aambeien (speen, hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen dicht bij de anus. Als de zwelling van de aambeien vanzelf is overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (mariske). Net boven de aars bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig kluwen van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de aambeien.
Ze zijn te vergelijken met spataders die op een nogal ongemakkelijke plek zitten. Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk van aders. Als deze aders zijn opgezwollen, stulpen ze vaak uit. Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen makkelijk gaan bloeden als je naar het toilet gaat. Je ziet dan helderrood bloed op/in jouw poep of bij het afvegen. Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden. Bloed bij de ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
'Je kind heeft in de eerste maanden een zuigbehoefte, maar na die tijd is zuigen niet meer zo nodig. De speen wordt dan een gewoonte, en gewoontes zijn lastig te doorbreken', vertelt Lianne. 'Daarom is het slim om de speen af te bouwen als je kind tussen de 9 en 12 maanden is.
Als je je baby het speentje wilt afleren op deze jonge leeftijd, geef dan eerst het speentje alleen bij het slapen. Zorg voor een rustgevend en consequent bedtijdritueel en geef het speentje pas als je kindje in bed ligt. Je kan de speen het beste in de hand geven (ook tijdens de nacht!)
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Aambeienzalf of -crème tegen jeuk en pijn
Kies dan voor een crème of zalf met de werkzame stof Zinkoxide. Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus. Gebruik hiervoor een vingercondoom.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Zinkoxide werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Het is mogelijk om aambeien lokaal te behandelen met aambeien producten zoals verzachtende crèmes en suppo's. Zo is er Trianal en Scheriproct (met cortisone) en Cose Anal zalf (zonder cortisone). Het wordt aangeraden geen aambeienzalf met cortisonen te smeren bij bloedende aambeien.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
U kunt een vette vaselinecrème gebruiken of zinksulfaatvaselinecrème. Na elke ontlasting brengt u de crème, op en in de anus aan met een vingercondoom of met een speciaal buisje (canule). Deze crèmes vormen een verzachtend, beschermend laagje. Ze mogen worden gebruikt als de aambeien steeds bloeden.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.