Wat is de beste vervanger voor laurierblaadjes? Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Gedroogde laurierbladeren hebben een fijn, warm aroma, en ze zijn een stuk minder bitter dan hun verse tegenhanger. Hun smaak wordt vaak vergeleken met oregano en tijm, en de enigszins medicinale, aromatische smaak werkt bijzonder goed in combinatie met verwarmende specerijen zoals nootmuskaat en chilivlokken.
Laurier is een specerij, afkomstig van de laurierplant. Die tiert welig in landen als Turkije en Griekenland. We gebruiken de stugge blaadjes van die plant in marinades, ingelegde groenten (zuurkool, augurken), (pasta)sauzen en soepen, zoals groentesoep. Het is ook één van de ingrediënten in het bekende bouquet garni.
Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.
De blaadjes worden gewoonlijk gedroogd, maar zijn ook vers te gebruiken, al smaakt dat iets anders. Het drogen moet zodanig verlopen dat de groene kleur behouden blijft. Dit lukt door ze bijvoorbeeld op de verwarming te leggen. Als de blaadjes bruin worden, verliezen ze hun smaak.
Familie van de laurierkers is de Portugese laurier (Prunus lusitanica angustifolia). Deze heeft een wat smaller blad en is wat decoratiever. Deze groeit ook wat compacter, waardoor je hem iets minder vaak hoeft te snoeien. Ook deze laurierkers kun je als afscheiding gebruiken.
Laurierblad bestellen | Albert Heijn.
Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Laurier is een lekker kruid dat zelden wordt gegeten omdat het een leerachtige, taaie structuur heeft. Door laurierblaadjes mee te laten koken in een saus geeft het smaak en geneeskracht af. Het is ongevaarlijk om de bladeren op te eten maar het is niet raadzaam; gewoonweg omdat het niet lekker is en moeilijk kauwbaar.
Medicinaal gebruik
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Dat bevers ook laurierschors en –bast lusten, wist ikzelf ook nog niet, maar blijkbaar vindt een bever laurier ook lekker. Een witte merel (foto: Chantal Tijbosch). Op de foto hierboven zie je twee merels waarvan er een wit is.
Laurierblad wordt ook gebruikt in laurierdrop waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt. Laurier is afkomstig uit vooral het oostelijk Middellandse Zeegebied, uit landen als Turkije, Georgië en Griekenland. In Nederland wordt laurier gekweekt als kuipplant omdat de plant niet volledig winterhard is.
Laurier in de keuken
Je kunt de bladeren niet eten, je kookt ze mee in een gerecht, zodat ze smaak afgeven. Een paar blaadjes is vaak al voldoende. Zodra het gerecht klaar is, verwijder je de blaadjes. Laurier wordt vaak gebruikt bij de bereiding van soepen en stoofschotels.
Laurier bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden.
De vruchten van de laurier zijn niet per se geschikt voor consumptie, maar ook niet extreem giftig. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn de bladeren van de echte laurier zowel vers als gedroogd even eetbaar.
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.
Als je gestresst of in een negatieve bui bent, verbrand dan simpelweg een stuk of 7 laurierblaadjes in een brandvrij schaaltje of wierookbrandertje in je kamer. Na 10 minuten betreed je de kamer opnieuw en zal de geur je doen kalmeren. Tevens zullen je spieren relaxter aanvoelen en je geest zal helemaal tot rust komen.
Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
6 laurierblaadjes is ongeveer 1 gram laurierblad gemalen. Laurierblad gemalen geeft een krachtige, aromatische en hartige smaak aan stoofpotten, soepen, braadgerechten en sauzen. Het is eenvoudig te gebruiken omdat je het achteraf niet uit je gerechten hoeft halen. Gemalen laurier is tot poeder vermalen laurierblad.
De meest natuurlijke manier om laurier te drogen is aan de lucht. Het is ook de gemakkelijkste manier. Maak kleine bosjes van de laurier zodat er voldoende lucht tussen de bladeren kan circuleren. Deze bosjes hang je met het blad naar beneden op een droge plek, maar wel uit de zon.
INDISCHE LAURIER oftewel SALAMBLAD: Salamblad is een typisch ingrediënt uit de Indische keuken en wordt vaak vergeleken met laurierblad. Het lijkt alleen in uiterlijk op laurier en heeft dus niet de smaak ervan.
Stekken van ongeveer 10 cm lang snijd je in september van de laurier. Je zet de stekken in stekgrond, waarbij je wat stekpoeder kunt gebruiken tegen schimmelontwikkeling en om wortelvorming te bevorderen. Stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving.
Hoewel de echte laurier en de laurierkers op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het blad van de echte laurier is bijvoorbeeld mat, terwijl de laurierkers glanzende bladeren heeft. Daarnaast hebben de twee planten een verschillende bloei.