De Dag van de Duitse eenheid (Duits: Tag der Deutschen Einheit) is een nationale feestdag in Duitsland die gevierd wordt op 3 oktober, de verjaardag van de Duitse hereniging in 1990.
Duitsers vieren vandaag namelijk de Tag der Deutschen Einheit, een feestdag.
Hierbij wordt door katholieken de heilige maaltijd gevierd waarbij christenen Jezus herdenken. Deze dag wordt gevierd in Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland en in sommige gemeenten van Sachsen en Thüringen. In 2023 valt deze dag op 8 juni, in 2024 op 30 mei.
Vóór de eenwording werd de "Dag van de Duitse Eenheid" in West-Duitsland gevierd op 17 juni. Deze dag was de herdenking van een opstand in 1953 door Oost-Duitse arbeiders tegen een verhoging van de werkquota.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
Op de vraag op welk aspect van de Duitse identiteit de respondenten het meest trots zijn, wordt de grondwet het meest genoemd. 38 procent van de ondervraagden is trots op de grondwet, 30 procent op de sterke welvaartsstaat en 30 procent op het cultureel erfgoed van Duitsland.
Volgens de Duitse grondwet zijn zon- en feestdagen ervoor bestemd om uit te rusten. De wettelijke feestdag is dus ook een verplichte vrije dag met uitzonderingen in bepaalde branches zoals horeca en zorg. Daarom zijn winkels gesloten, op enkele uitzonderingen na.
Sacramentsdag. De reden dat veel Duitsers erop uit trekken: Fronleichnam, ofwel Sacramentsdag. Vanwege deze katholieke feestdag zijn de winkels dicht in acht deelstaten van de bondsrepubliek. De deuren van bedrijven en scholen blijven meestal eveneens gesloten en dus hebben veel Duitsers een lang weekend voor de boeg.
Sacramentsdag is het rooms-katholieke hoogfeest dat de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal stelt. In een aantal katholieke landen wordt het gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren.
Nationale feestdag : 21 juli
Gedurende eeuwen maakte België deel uit van verschillende staten. Het werd pas onafhankelijk in 1830. De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli door een wet van 27 mei 1890. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde.
De nationale feestdag van België wordt gevierd ter ere van de eed die Leopold I, als eerste koning der Belgen, aflegde op 21 juli 1831.
Op kerstdag, nieuwjaarsdag, paasmaandag, de nationale feestdag en zes andere wettelijke feestdagen mag je in principe niet werken. Bovendien mag je als werkgever je medewerkers niet vragen om de vrije dagen in te halen op een ander moment. Toch zijn er specifieke jobs waarbij werken op feestdagen wél is toegestaan.
Winkels: Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, supermarkten vaak vanaf 7.00 uur tot 21.00 uur, op zaterdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur of 20.00 uur, afhankelijk van de grootte van de plaats. In kleinere steden en dorpen kan de zaterdagmiddagsluiting nog voorkomen.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations.
KRANENBURG - Wie van plan is deze donderdag 16 juni boodschappen te gaan doen in Duitsland, kan beter thuis blijven. Donderdag zijn de winkels in Duitsland namelijk dicht vanwege Fronleichnam (Sacramentsdag), een katholieke feestdag.
Hoe is Eeuwigheidszondag ontstaan? Dat de overledenen herdacht worden op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, is ontstaan in de 19e eeuw in Duitsland. De koning van Pruisen noemde dit in 1816 'dodenzondag', vanwege het hoge aantal doden in de oorlogen destijds.
Hemelvaartsdag (Christi Himmelfahrt) wordt gevierd in Duitsland en minstens 11 andere landen.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.