Wanneer u gebruik maakt van dompelpompen met vlotter, schakelt de dompelpomp automatisch aan en uit op het gewenste waterniveau. De vlotterschakelaar schakelt de dompelpomp in, wanneer het ingestelde waterniveau is bereikt en uit wanneer het water laag genoeg staat.
Een vlotter is niets meer dan een schakelaar die de motor van de pomp uitschakelt wanneer het te verpompen medium naar een bepaald niveau (waterpeil) gedaald is en weer inschakelt wanneer dit niveau weer toeneemt. Er zijn vier soorten vlotters die alle vier op een andere manier werken.
Een vlotter is het deel van een regelaar dat drijft op een vloeistof en langs mechanische weg de regelaar bedient. Zodra het peil van de vloeistof hoger (of lager) wordt dan een vooraf ingestelde waarde, zal de regelaar een signaal afgeven.
Een dompelpomp die handmatig geschakeld wordt, werkt dus zonder vlotter. Dat betekent dus dat u erbij moet blijven zodat u de pomp kunt uitschakelen als het te verpompen water weg is. Een pomp zonder vlotter kan ook een automatische pomp zijn in een manuele stand. Voor vlakzuigende pompen geldt dit bijvoorbeeld.
Dompelpomp met tuinslang aansluiten
Slangen met een diameter van 1 inch (25 mm) en 1 1/2 inch (38 mm) kunnen rechtstreeks op de dompelpomp worden bevestigd met onze slangklemmen. Heeft u geen tuinslang met deze diameter, geen probleem!
Dompelpomp slang 25 mm: Met een diameter van 25 mm is deze slang geschikt voor de meeste standaard toepassingen. Het is een veelzijdige keuze voor algemeen gebruik. Dompelpomp slang 32 mm: Voor situaties waar grotere hoeveelheden water of deeltjes moeten worden afgevoerd, is de 32 mm slang de ideale keuze.
Nooit droog pompen
Laat een dompelpomp nooit drooglopen, oftewel zonder water laten werken. Dit kan de motor en de mechanische afdichting namelijk flink beschadigen.
Iedere dompelpomp heeft een maximale dompeldiepte (ook wel opvoerhoogte genoemd). Dit is de maximale diepte waarop je de pomp kan plaatsen, zonder dat deze stopt met werken. Voor de meeste pompen is dit zeven meter, maar er zijn ook pompen die dieper of juist minder diep kunnen.
Een dompelpomp is goed te gebruiken als u water uit een vijver, sloot of andere bron wilt gebruiken om uw tuin of een veld te irrigeren. Dus het laten vloeien van het water over een grasveld of door de tuin.
De meeste pompen kunnen wel een beperkte tijd droogdraaien hebben, maar een heel uur. Je kunt proberen of de pomp nog water oppompt, doet ie dat niet meer dan kun je hem het beste vervangen.
Reinig de vlotterschakelaar
Vuil en vuil dat zich op de vlotterschakelaar ophoopt, kan ervoor zorgen dat deze niet goed werkt. Vervang de dompelpomp. Controleer of de vlotterschakelaar goed werkt. Zo niet, dan moet de schakelaar worden vervangen.
Is het lekken gestopt nadat je de watertoevoer hebt afgesloten?Dan is de vlotter het probleem. Nadat de bak is volgelopen, wordt het vlotterkraantje niet voldoende afgesloten waardoor de watertoevoer gewoon blijft doorgaan.
Over het algemeen geldt echter dat een dompelpomp minimaal tot ongeveer 30 cm onder de waterlijn geplaatst moet worden, om te voorkomen dat de pomp droogloopt en beschadigd raakt.
Hoe werkt een dompelpomp? De onderkant van de pomp bevat een aanzuigrooster, waarmee het water direct de pomp in gezogen wordt. Het water wordt daarna via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten.
Een waterpomp kan nou eenmaal defect raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De pomp kan bijvoorbeeld drooglopen door onvoldoende smering, of hij kan simpelweg gewoon versleten zijn door ouderdom. Een waterpomp pompt zo'n anderhalf miljoen liter koelvloeistof weg in 100.000 km of 4 jaar.
Wanneer u het niet voldoende beregent zal het gazon er geel gaan uitzien en afstervend gras gaan vertonen. Ook zal zich onkruid in het gras gaan ontwikkelen. Dus door goed te sproeien, bemesten en maaien blijft het gazon groen en zal de ontwikkeling van onkruid geen kans krijgen.
Wanneer je een absolute top beregeningspomp van de hoogste kwaliteit wil ga je voor de Grundfos JP 5-48. De Grundfos JP 5-48 is een compacte hoogwaardige pomp die je gemakkelijk met de draagbeugel verplaatst.
Om het grondwater uit een bouwplaats te verpompen, heeft u een vuilwaterpomp nodig (wanneer er fecaliën aanwezig zijn, kies dan voor een FEKA vuilwaterpomp). Wilt u dat het water met een hoge druk wordt overgepompt? Dan is een beregeningspomp het meest geschikt.
Iedere dompelpomp kan permanent onder water staan.
Een dompelpomp gebruiken voor beregening of drukverhoging
Dan zou moet u kijken naar een onderwaterhydrofoor. Een normale dompelpomp is bedoeld om water weg te pompen naar een hoger gelegen niveau en levert daarna geen echte significante druk meer.
Universele dompelpomp met zeef, ideaal voor gebruik in een watertank of jerrycan voor op de camping of op de boot. De waterpomp heeft een capaciteit van 0,5 Bar, verbruikt 38-40 Watt, werkt op 12 Volt en pompt gemiddeld 15 liter per minuut.
De Dab Nova Up dompelpomp is een perfecte dompelpomp voor het zwembad. Deze pomp staat bekend om de uitstekende prijs kwaliteitsverhouding. Daarnaast is de pomp veelzijdig inzetbaar, naast het droogleggen van het zwembad voorziet de pomp ook moeiteloos je tuin van water.
De dompelpomp wordt gebruikt voor het wegpompen van water, bijvoorbeeld bij grondwaterverlaging, het oppompen van grondwater voor drink- of bluswater, het oppompen van vuilwater en het wegpompen van drainagewater.
Door een dompelpomp te gebruiken, pompt u het water uit het zwembad. Een dompelpomp is ook handig voor ondergelopen kelders of kruipruimtes. Maar waar u wel op moet letten, is of u te maken heeft met vuil of schoon water. Moet u bijvoorbeeld uw vijver ledigen, dan kunt u het beste vuilwater dompelpompen gebruiken.