De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron. Bevroren producten kan je heel eenvoudig ontdooien zonder dat je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Een sterretje en druppel verwijzen naar de functie ontdooien. Heeft de combi-oven ook een magnetronfunctie? Dan vind je deze functie bij het symbool met de golfjes. Onderwarmte krijg je wanneer je kiest voor het symbool met een enkele streep aan de onderkant.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Veilig ontdooien. Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Bij de ontdooistand wordt de magnetronfunctie van de oven gebruikt om het bevroren voedsel geleidelijk te ontdooien. De oven regelt het vermogen en de tijd automatisch, afhankelijk van het gewicht en de dikte van het voedsel.
Veel magnetrons hebben een ontdooistand die het vermogen van het apparaat met 20 tot 30 procent verlaagt . Hierdoor kan de magnetron voedsel ontdooien zonder het te koken, waardoor u bevroren voedsel sneller kunt ontdooien dan in de koelkast.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Elke vriezer werkt met een sterrensysteem. Dit geeft aan wat de temperatuur in de vriezer is. Dit sterrensysteem is opgebouwd uit nul tot en met vier sterren.
Een nieuwe vernuftige toepassing in de oven is 4d hetelucht. Dit komt tot stand doordat de ventilator in twee richtingen draait.Hierdoor wordt de lucht gelijkmatig verdeeld en wordt het te bereiden product gelijkmatig gegaard. Nog beter dan met de traditionele functionaliteit van een heteluchtoven.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen.
Op de hetelucht stand wordt de warmte gelijkmatig door de hele oven verspreid door middel van een ventilator in de oven. Hierdoor kun je sneller én op meerdere inschuifhoogtes tegelijkertijd bakken. De heteluchtstand is minder geschikt voor baksels die moeten rijzen.
Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen. Grotere hoeveelheden, of wat gevoeligere producten kunt u beter op maximaal 100 watt verwarmen. Verhit steeds kort en controleer tussendoor of het vlees ontdooit is.
Meestal is het ontdooisymbool op het bedieningspaneel van de magnetron een sneeuwvlok of een sneeuwvlok met een druppel . Als u twijfelt of uw magnetron een ontdooifunctie heeft, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden.Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Stel dat u 5 minuten wilt ontdooien op 30%. 1 Voer de ontdooitijd in 5 0 0,5,00 2 Raak de VERMOGENSNIVEAU-toets 8 keer aan.3 Raak de START/+30 SEC-toets aan .
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C en zet het vlees terug in de oven. Na 10 minuten is je vlees klaar. Je kunt vlees ook snel ontdooien met een magnetron met de ontdooioptie.
Als je een iets grotere hoeveelheid voedsel hebt, kan de oven een alternatief bieden. Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Deze functie ontdooit voedsel geleidelijk en veilig zonder te koken. Koude lucht circuleert rond het voedsel en zet het ijs erin langzaam om in water. Dit behoudt de textuur en smaak van het voedsel. Ontdooien in de oven gaat sneller dan op het aanrecht en is veiliger dan met warmte of microgolven.
Ontdooifunctie. De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron.
Zet uw magnetron op een lagere vermogensstand, bijvoorbeeld 30-35%, als u grote etenswaren wilt ontdooien, met name vlees. Voor kleinere losse items, bijvoorbeeld groenten, zet u de stand op 45-50%. Druk op start en ontdooi uw eten gedurende 1-2 minuten (of langer voor grotere stukken), waarbij u controleert of het gelijkmatig ontdooit.
Ontdooien. Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht.