Het inslikken van de nog onverdunde allesreiniger kan dit soms leiden tot misselijkheid, buikpijn en diarree. Het is niet verstandig om veel water te drinken. De mond kan wel worden gespoeld met een beetje water (water uitspugen).
Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren. Spoedopname in het ziekenhuis is noodzakelijk. Bel daarom onmiddellijk het noodnummer 112.
Wat zit er in allesreiniger? In allesreiniger zitten verschillende chemische stoffen: Wasactieve stoffen (ook wel oppervlakteactieve stoffen genoemd) helpen om het vuil los te weken tijdens het schoonmaken. In allesreiniger zitten vooral niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen en anionogene oppervlakteactieve stoffen.
Zeep bevat doorgaans geen giftige stoffen, maar kan wel irritatie opwekken. Een beperkte inname is dus niet ernstig. Symptomen na inname? Misselijkheid, braken, buikpijn.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten te geven, bijvoorbeeld een klontje boter. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel verkorten en daarmee schade beperken. Laat het kind niet braken!
"Je gaat er niet direct dood aan, maar één slokje en alles zit overal.Als een soort olievlek over de slijmvliezen en dus ook in de longen. Veel kinderen moeten dan ook dagen in het ziekenhuis blijven met ademhalingsproblemen."
Risico. Accidentele inname van zeep, douchegel, shampoo door kinderen is meestal niet zo ernstig. Gelukkig smaken dergelijke producten niet lekker en blijft de hoeveelheid beperkt.
Giftig bij inslikken.Schadelijk bij contact met de huid.Schadelijk bij inademing.Veroorzaakt huidirritatie.
Allesreinigers zijn over het algemeen huidvriendelijke producten. Mocht de huid van uw handen snel droog worden, dan kunt u gebruik maken van handschoenen. Het is verstandig om na het schoonmaken uw handen af te spoelen en te drogen.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken.Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld.
Kan ik allesreiniger gebruiken om mijn ramen te wassen? Ja, dat kan.
Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Het gebruik ervan in hoge concentraties of hoeveelheden kan een gezondheidsrisico vormen. Bovendien kunnen deze producten verkeerd worden gebruikt, waardoor ze onvoldoende desinfecteren. Na desinfectie kunnen dan gevaarlijke bacteriën of virussen achterblijven.
Zoet drankje laten drinken
Geef je kind bij voorkeur suikerwater of limonade zonder prik. Het kan zijn dat je kind alsnog gaat overgeven. Zorg er dan voor dat het kind een juiste houding heeft om te braken. Dus niet liggend op de rug.
Het gevaar met detergenten schuilt in het feit dat ze kunnen gaan schuimen. Wanneer dit gebeurt, kunnen de luchtwegen geblokkeerd raken. Hierdoor kan er verstikking optreden. Het drinken van schuimende reinigingsmiddelen waaronder ook bellenblaas is dus niet giftig maar zeker wel gevaarlijk.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Wat te doen? Na inname van een (stuk van een) chloortablet laat men de patiënt herhaaldelijk een paar slokjes water drinken, geen grote hoeveelheden in 1 keer omdat dat braken op kan wekken.
Bel in overige gevallen direct met de huisarts of de spoedpost. Geef indien mogelijk aan de zorgprofessional informatie over de gevaarlijke stof. Laat het slachtoffer niet op zijn rug liggen, alleen op de zij in verband met eventueel braken.
Hoe herken ik een vergiftiging? Een rode huid, jeuk, plotseling ziek en hevige pijn: het zijn symptomen van een vergiftiging. Bij ernstige vergiftigingen kunnen zelfs verschijnselen optreden zoals verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.
Neem contact op met je huisarts als je lampolie binnengekregen hebt. Ga niet braken en hoest zo weinig mogelijk. Kinderen hebben bij hoesten en braken meer kans op problemen met de luchtwegen.