Daarnaast zijn de huiszwaluwen heel nuttig voor de bestrijding van muggen in jouw buurt, omdat dit hun favoriete eten is. Ze vangen de muggen en allerlei andere insecten in volle vlucht boven water. De huiszwaluw heeft een blauwe kop en blauwe schouders.
Wanneer het mogelijk is zal de koolmees vooral voor insecten gaan. Vooral lekkere dikke rupsen en larves zijn favoriet. Hier zit veel eiwit en energie in die nodig is om actief te kunnen blijven. Maar ook spinnen, kevers, motjes en vlinders, vliegen en langpootmuggen staan op het menu.
Koolmees, pimpelmees, kuifmees, zwarte mees en staartmees
Als laatste groep zijn er de mezen die graag rond fladderen om insecten te zoeken zoals spinnen, rupsen en larven. Buiten het broedseizoen verandert hun eetpatroon naar zaadjes, vruchten en vet. De voederplaats in de winter maakt hen dan ook niet zo veel uit.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Koolmezen vinden hun voedsel zowel op de grond als in struiken en bomen. Ze eten veelal insecten, zoals ook de eikenprocessierups.Maar ze eten ook graag zaden en noten. Met wintervoer zijn ze niet kieskeurig; zonnepitten, pinda's en vetvoer zijn zeer in trek bij de koolmezen.
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
De belangrijkste vijand van volwassen merels zijn sperwer, havik, buizerd, rode wouw en bosuil. Andere vijanden zijn: Valken, Ransuil, Oehoe en Katten.
De koolmees eet in het broedseizoen vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. In het najaar en de winter schakelen ze over op olierijke zaden (vooral beukennootjes), vet en vruchten die ze in jouw tuin kunnen vinden.
De merel eet vooral regenwormen en insecten, zoals rupsen, sprinkhanen en kevers. Verder ook spinnen, slakjes en duizendpoten, eigenlijk al het kleine spul dat ook in uw tuin kan voorkomen.
De merel staat onder grote predatiedruk: nesten worden vaak geroofd door eksters, volwassen vogels vallen ten prooi aan huiskatten en sperwers. Bovendien is de merel één van de meest voorkomende verkeersslachtoffers: tussen 2008 en 2012 werden in het kader van het project Dieren onder de wielen 991 dode merels gemeld.
De grote bonte specht eet vooral insecten(larven) en schakelt in de winter over op verschillende boomzaden (vooral van dennen- en sparrenappels), noten (hazelnoot, okkernoot, beuk, haagbeuk) en in mindere mate eikels. In de zomer worden soms ook eieren en jonge vogels uit nesten geroofd.
De larven van steekmuggen filteren het water van kleine eencellige algen en waterdiertjes. Verder zijn vissen dol op mug, maar ook bij kikkers, wespen, spinnen, libellen en vogels staat mug op de menukaart.
Weinig voedsel in de tuin
Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet naar een vogelhuisje komen. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje extra vogelvoer aan te bieden.
Verrassingsaanval Mezen hebben heel wat vijanden: roofvogels zoals valken en uilen en roofdieren zoals marters en katten en zelfs slan- gen.
Koolmezen zijn overal wel te vinden waar struiken zijn. Lok ze de tuin in met een silo met pinda's of zonnebloempitten.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
We vinden meestal wel een slapende koolmees in bijna elke nestkast die we controleren, soms is het aantal bezette kasten meer dan 80% . Mannetjes slapen vaker in nestkasten dan vrouwtjes.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Actrice Malou Gorter (1969) speelde diverse theaterrollen en raakte bekend bij het grote publiek als Merel, de snoeiharde advocaat uit de serie Oogappels. Eind juni staat ze in Carré met de theaterbewerking van Revolutionary Road.
Antwoord. Beste, Prooien waarvan de kop af (en weg) is, zijn in de regel het werk van een wilde carnivoor zoals vos of marter. Vaak wordt de kop dan meteen ter plaatse opgegeten.
Koop geen 'mensen-pinda's'
Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's. Voerpinda's zijn namelijk ongebrand en hebben een hogere voedingswaarde, daar hebben vogels meer aan. Kijk verder bij het kopen van pinda's of er geen (zwarte) schimmel op zit.
Enkel de ouders genieten nu van je strooivoer. Het voedsel moet nu meer kalk en eiwit bevatten, bijvoorbeeld meelwormen of fijngestampte eierschalen. Vetbollen en pinda's bied je nu beter niet meer aan. In de zomer gaan vogels zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate)