Hoog gras is voor honden heerlijk om doorheen te banjeren. Maar hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren.
Wanneer je hond of kat (!) gras heeft gegeten en erna klachten vertoont van erg speekselen, hoesten, continue kokhalzen, moeilijk slikken of minder eten, meld dit dan altijd aan je dierenarts zodat de mond goed geïnspecteerd wordt.
Een grasaar kan bij onze huisdieren problemen geven. Zo kunnen de grasaren in het oor terecht komen, of in het oog en de neus. Ook kunnen ze door de dierenhuid dringen vooral tussen de tenen en aan hoofd en hals. Gevolg is dan vaak een vervelende ontsteking, fistels of een abces.
Symptomen grasaren
Oor: door veel te schudden met de kop, uw hond houdt de kop vaak scheef of uw hond krabt veel aan de oren. Wanneer uw hond jankt bij het krabben, duidt dit op pijn. Huid: als een grasaar tussen de tenen zit, dan loopt een hond vaak mank of de hond likt vaak tussen de tenen.
Grasaren vindt u vooral in de zomermaanden, van juni tot en met augustus over het algemeen. Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar u ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen.
Besteed extra aandacht aan de voeten, oksels, neus en oren van je hond. Sommige symptomen bij je hond kunnen duiden op een grasaar bij je hond, als je hond plotseling veel begint te niezen, hoesten of veel met zijn hoofd schudt kan dit een teken van grasaren zijn.
Het zijn scherpe, (soms) graszaad met weerhaken die worden geproduceerd door sommige specifieke grassoorten. Grasaren graven zich in de huid van de hond en veroorzaken pijn bij het dier. Grasaren zijn slechts een van de vele gevaren waaraan uw hond wordt blootgesteld wanneer hij of zij buiten is.
In de neus:
Uiteindelijk kan de aar aan het einde van de neusholte in de hersenen terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat de aar snel verwijderd wordt. Uw dierenarts kan de aar met een speciaal tangetje proberen te pakken. Als dat niet lukt, zal uw dier onder narcose moeten om de aar te verwijderen.
Grasaren die zich achter het derde ooglid hebben vastgezet, kunnen bij een heel aantal honden onder lokale verdoving verwijderd worden. Bij grasaren die tussen de tenen zitten of heel diep onderhuids, kan het nodig zijn om deze chirurgisch te verwijderen.
De kosten voor het stellen van de diagnose varieren sterk. In sommige gevallig is de grasaar namelijk makkelijk te vinden. Echter is het soms ook heel lastig en is een operatie nodig om deze kruiper op te sporen. De kosten varieren grofweg tussen 60-750 euro.
Grasaren hebben een scherpe punt, die door kan dringen in het lichaam van je hond via de huid of via lichaamsopeningen, zoals hun oren, neus en ogen. Vanwege de weerhaken van de grasaar, nestelt deze zich stevig vast en raakt hij niet los.
Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Grasaren zijn niets anders dan de zaden van wild gras. Eerst zijn grasaren groen maar zodra ze uitdrogen krijgen ze de bekende gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Deze zaden blijven achter op de grond of in het hoge gras.
In de zomermaanden, van juni tot augustus bloeien over het algemeen de grasaren. Ze staan overal maar vooral in de berm, vaak op de uitlaatgebieden van de honden en op grasvelden. Het is een vervelend onkruid die tegenwoordig ook steeds meer in de woonwijken tussen de stoeptegels groeit.
Grasaren worden ook wel kruipers genoemd en zijn een grassoort met scherpe zaden. De harde pluim aan het uiteinde van de lange grasspriet heeft vervelende weerhaken. Het meest gaan deze kruipers in oren zitten, daarna vinden we ze ook heel vaak tussen de tenen van de hond.
Een hotspot is een lokale huidontsteking die door de hond zelf wordt veroorzaakt. Hotspots kunnen in een paar uur ontstaan en bijten vaak agressief om zich heen. De hond veroorzaakt een hotspot door overmatige vachtverzorging in de vorm van likken, krabben of bijten. Dit wordt meestal veroorzaakt door jeuk.
Indien er ook duidelijk een bacteriële ontsteking aanwezig is, is het naast het gebruik van de shampoo verstandig om de hond gedurende minimaal drie tot zes weken antibiotica toe te dienen. Eventueel is het ook mogelijk om de tussenteenhuid tweemaal daags in te zalven met een ontstekingsremmende zalf.
Wat is een grasaar? Grasaren zijn de uitstekende stekels in hoog gras en komen vooral in de zomermaanden voor. Tussen de stekels bevinden zich kleine zaadjes. Zowel de stekels als de zaadjes kunnen in de voeten, oren of de vacht van een hond kruipen en zorgen voor ongemakken als jeuk, pijn en ziekte.
Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor je Pokon Tegen Onkruid gebruikt. Nadat de vloeistof op het onkruid is opgedroogd, is er geen gevaar voor huisdieren of kinderen.
Moet je naar de dierenarts? Als je hond toch kunstmest heeft binnengekregen, kan er vergiftiging optreden. De symptomen van een vergiftiging zijn; braken, afwijkende ademhaling, verminderd bewustzijn/apathisch, diarree, kwijlen of bijvoorbeeld schuimbekken.
Heeft uw hond in iets scherps getrapt, haal het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit. Behandel de poot een paar dagen met een biotex groen- of sodabadje. Blijft uw hond of kat kreupel lopen ga dan naar uw dierenarts.
Een verkoudheid bij je hond vaststellen en behandelen
En dat kan van een paar dagen tot een paar weken duren. Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft: Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond.
Maïs of mais (Zea mays) is een graan afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de grassenfamilie. De plant werd al ongeveer 10.000 jaar geleden gedomesticeerd door de inheemse volkeren van zuidelijk Mexico.
Niet alleen mensen kunnen grieperig worden, ook honden kunnen het onder de leden hebben. De gemiddelde temperatuur van mensen is zo'n 36 tot 37 °C. Een temperatuur van 37,5 tot 38 °C geldt als verhoging, en bij een nog hogere temperatuur heb je koorts. Bij honden ligt de gemiddelde temperatuur veel hoger.
Reverse sneezing kun je als volgt herkennen:
De hond maakt in een korte periode (1 tot 2 minuten) een snurkend, rochelend, snel snuivend geluid. Hals vooruit, poten naar buiten en het lijkt of de hond het benauwd heeft en moet overgeven. Reverse sneezing komt regelmatig voor, maar is in de meeste gevallen onschuldig.