Gewichtstoename. Je bent nu bijna aan het einde van het eerste trimester van je zwangerschap. De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen in de armpjes en beentjes, nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen.
Miskraam 11 weken kans
De kans op een miskraam in week 11 van je zwangerschap is ongeveer 8%. Na week 12 wordt de kans op een miskraam kleiner, in de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.
Jammer genoeg is het hoogtepunt (of het dieptepunt) van de zwangerschapskwaaltjes vaak in week 11. Misselijkheid, vermoeidheid, en verminderde eetlust zullen dus allemaal hun piek bereiken in deze week. Maar gelukkig zal je je snel hierna weer een stuk beter en energieker gaan voelen!
Wanneer kom je aan
Ook het verloop van aankomen is niet voor iedereen gelijk. Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15%
In het tweede trimester buik je uit. En flink. Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit in deze periode enorm, net als je baby en de placenta.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Als je een echo bij 11 weken krijgt, is dit de termijnecho. Tijdens deze echo bepaalt de echoscopist je uitgerekende datum en kijkt hij of zij naar de groei en ontwikkeling van je baby. Dit gebeurt soms via de buik en soms inwendig, via de vagina.
Aan het einde van deze week is de baarmoeder zo groot als een vuist. Je buik zal nu zeker een welving laten zien. Het hoofdje van je kindje staat op een echt nekje. Je baby is 7,5 centimeter lang en weegt 25 gram.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.
Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap
Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby. Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan.
Je lichaam kan tijdens de zwangerschap (naast de gebruikelijke extra zwangerschapskilo's) wel 2 tot 3 kilo aan extra vocht gaan vasthouden! Dit overtollige vocht trekt na de zwangerschap gelukkig wel vanzelf weer weg. Wanneer je vocht vasthoudt merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten.
Placenta: 650 g
Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed. Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven. Het bloed van de moeder en het bloed van het kind stromen in de placenta vlak langs elkaar heen.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal. Dit geldt met name voor vrouwen die een koolhydraatarm of een koolhydraatbeperkt dieet volgen.
Bandenpijn is een stekende pijn die kan uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik.
In principe is het mogelijk om vanaf een zwangerschapsduur van 11 weken te testen op 'trisomie 13, 18 en 21'. Dat is de aanduiding voor respectievelijk patau-, edwards- en downsyndroom. Met de kennis of je kindje een van deze syndromen heeft, kun je als zwangere uiteindelijk weinig. Behandelmogelijkheden zijn er niet.
Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.