Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.
Steranijs wordt in de Chinese geneeskunde ingezet als stimulerend middel bij maagdarmproblemen, als expectorant, als winddrijvend middel en als thee ter behandeling van reumatische klachten. De zaden worden gekauwd voor verbetering van de spijsvertering en een aangename adem.
Hoewel het blad eetbaar is, gebruik je in de keuken vooral de zaden. Deze kun je eenvoudig met een koffie- of kruidenmaler malen. De gemaalde zaden kun je vervolgens gebruiken in brood, koekjes, pepernoten en (appel)taart. Vanwege de zoete smaak van anijs is het toevoegen van suiker bijna niet nodig.
Gerechten met steranijs
De smaak is warm en een beetje dropachtig. Hierdoor past de smaak perfect bij een curry, soep of stoofschotel. Probeer bijvoorbeeld eens deze kipcurry met kaneel en steranijs. Ook bij vleesgerechten doet steranijs het goed; denk bijvoorbeeld aan Indisch stoofvlees met rijst.
Daarnaast is deze plant behoorlijk giftig. Je kunt er van gaan hallucineren, epileptische aanvallen krijgen, misselijk en onbehaaglijk worden en spierspasmes krijgen. Stop deze dus vooral niet in je thee of favoriete gerecht!
Je kunt steranijs niet direct zo eten; daar is het te groot voor. Steranijs zou je wel kunnen verpulveren om het te eten. Steranijs is zeer geschikt om thee van te maken. Zoals de naam al zegt heeft het een anijsaroma.
Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Ook bij maagpijn en winderigheid geeft anijs veel verlichting. Het werkt ook laxerend. Anijs bevat een etherische olie wat weer anethol bevat. Deze stof geeft een kalmerend en vooral rustgevend gevoel.
Anijs kan worden gebruikt om luchtwegproblemen te verminderen of tegen te gaan. Bij astma kan het de ademhaling verbeteren, bij kinkhoest kan het de hoest verminderen, een verkoudheid kan sneller voorbij zijn. Anijs kan een positief effect hebben op de borstvoeding.
Anijs olie is antibiotisch en verlicht bij hoesten, buikpijn, kriebelhoest en slijmvorming. Anijs is ook effectief bij buikkramp, darmkramp en winderigheid. De olie bevordert melkafscheiding bij borstvoeding. Stimuleert het zenuwstelsel en versterkt het hartvatensysteem.
Steranijs smaakt een beetje zoals 'gewone' anijs (fris, dropachtig), maar is sterker van geur en steviger en voller van smaak. Dat heeft steranijs te danken aan de aanwezigheid van een flinke portie anethol, een etherische olie.
Anijszaad is een bijzondere smaakmaker die het meest bekend is van de beschuit met muisjes. Je kunt het zaad in zijn geheel gebruiken als toevoeging aan gerechten, maar je kunt het ook tot poeder vermalen. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, al smaken ze vergelijkbaar.
Anijs wordt als aromatiserend kruid gebruikt in de keuken en in alcoholische dranken. Traditioneel is het trekken van anijs in melk, dat zeer geurige (maar niet zoete) anijsmelk geeft. Anijsblokjes worden bereid van suiker met anijsolie.
De verpakking en toepassing van Anijsstaafjes zijn anders dan die van Anijsblokjes maar het resultaat is hetzelfde: een beker warme, vertrouwde anijsmelk van De Ruijter. Het voordeel van Anijspoeder is dat het wat beter en sneller mengt in de warme melk dan Anijsblokjes.
Drink warm water of thee
Thee kan stimulerend zijn op je spijsvertering, met name kruiden thee als kamille of gember en groene thee.
Verveine thee
Verveine kun je ook wel kennen als ijzerhart of citroenverbena. Naast dat het veel rustgevende eigenschappen heeft, werkt het bevorderend voor de spijsvertering en is het windverdrijvend en krampstillend.
Maak zelf anijsmelk door de inhoud van één tot twee zakjes op te lossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Zaaimethode. Zaaien: jaarrond, de zaden eerst opruwen tussen schuurpapier, vervolgens 1 nacht in warm water weken. Zaai 2 cm diep in cocopeat met zand op een warme plaats (25 - 30 ̊C). Kieming kan onregelmatig zijn: 1-6 mnd.
Anijszaadjes zijn eivormig en ongeveer 3 tot 4 mm lang. Ze zijn te herkennen aan het draadje aan de top. De geur en smaak van anijszaad zijn specifiek, namelijk aromatisch en zoetig, en goed te onderscheiden van andere specerijen.