Elke keer dat je je haren wast gebruik je producten en een heleboel water. De aarde is er dus bij gebaat als je je haren minder vaak wast.Maar ook je hoofdhuid wordt er veel minder droog en gevoelig van. En een gezonde hoofdhuid betekent over het algemeen gezond haar!
Was je haar maximaal twee keer per week
Minder je haar wassen met shampoo is dus belangrijk voor je hoofdhuid, talgproductie en om roos te voorkomen. Als je je haar bijna elke dag wast, kun je dit steeds langer proberen uit te stellen. Draag je haar bijvoorbeeld tussendoor in een staart.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Probeer het dan wel langer dan twee weken, ga voor minimaal zes weken. Tussendoor mag je wel je haar gewoon nat maken (dat heb ik deze keer niet gedaan). Als het goed is moet je dan een verandering in je haar gaan zien – een soort detoxkuur voor je hoofdhuid als het ware!
Geduld wordt beloond: in de derde week zou je haar gewend moeten zijn aan de minder frequente wasbeurten en kun je niet meer om de behaalde voordelen heen. Doordat je de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt niet voortdurend vroegtijdig verwijdert, houd je jouw kroeshaar gehydrateerd en wordt het steeds gezonder.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Wast u ook nog eens elke dag uw haar onder de douche? Dan wordt het sneller vet. Door uw haar zo vaak te wassen raakt uw hoofdhuid het namelijk gewend om elke dag nieuw talg te produceren. Uw haar twee keer per week wassen, volstaat dan ook ruimschoots.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Elke keer dat je je haren wast gebruik je producten en een heleboel water. De aarde is er dus bij gebaat als je je haren minder vaak wast. Maar ook je hoofdhuid wordt er veel minder droog en gevoelig van. En een gezonde hoofdhuid betekent over het algemeen gezond haar!
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Onze hoofdhuid maakt talg aan om de huid te beschermen. Dit is wat je haar vettig maakt. Met shampoo was je dit weer weg, maar eigenlijk heeft je hoofdhuid die vettigheid dus nodig. Het blijft talg produceren om te beschermen - wat voor sommigen resulteert in een dagelijkse wasbeurt.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.
Een milde shampoo is extra zacht voor de hoofdhuid en kan ideaal zijn voor mensen die snel last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid. Omdat ze zo zacht zijn zijn ze ook ideaal om te gebruiken als ' voorwas'.
Het is niet moeilijk om in paniek te slaan wanneer je na een uitgebreide douchebeurt de halve badkuip onder het haar ziet hangen. Toch zeggen experten dat het best normaal is om heel wat haar te verliezen. Meer zelfs: de gemiddelde persoon verliest tussen de 60 en 100 haren per dag.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Minder vaak je haar wassen doe je zo!
Draag je haar dan eens in een staart of steek het haar op, hierdoor oogt het minder vet en kun je het wassen van je haar nog een dag uitstellen. Je kan natuurlijk ook onder de douche stappen zonder je haar te wassen met shampoo.
Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn. Zo worden je haarvezels sterker en maak je je haar minder breekbaar!