De Bamboe is zeer winterhard. De plant kan in de winter en het vroege voorjaar door de kou geel kleuren. Zodra het weer beter wordt krijgt hij zijn kleur weer terug. Voor het beste resultaat kunt u de Bamboe Fargesia Winterblack het beste in de volle grond zetten.
De niet woekerende bamboe is de Fargesia, deze sterke bamboe is zeer winterhard en groenblijvend. Het prettige van niet woekerende bamboe is dat er niet onder de grond nieuwe scheuten komen, alleen direct naast de oude. Dat maakt de Fargesia goed onder controle te houden.
De fargesia 'Rufa' is een populaire bamboesoort voor degenen die op zoek zijn naar groenblijvende bamboe voor in pot. De 'Rufa' is een bossige bamboeplant die niet woekert en ook in de winter groen blijft. Met een hoogte tussen de 2 en 3 meter is de bamboestruik geschikt voor de kleinere tuin.
Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk.
Deze bamboe wordt tot 400cm hoog wordt. Dit in tegenstelling tot de woekerende bamboe, de Phyllostachys soorten. Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Bamboes kunnen het beste in het voorjaar bemest worden met stikstof rijke meststof (kan organisch of met osmocote). In het najaar is het beter om niet meer te bemesten, zodat de bamboes afharden voor de winter. In de zomer kan bijgemest worden met silicium meststof, dit zorgt voor extra stevigheid van de halmen.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Fargesia Murielae, bijvoorbeeld, heeft een groot bladverlies in de herfst als het zich voorbereidt op de komende winter (door het laten vallen van ongeveer 30% van het loof). Hoe diep gaan de wortels? Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan.
De groeisnelheid van de rode bamboe Fargesia murieliae 'Jiuzhaigou' bedraagt ongeveer 50 tot 75 cm. per jaar en de plant kan een hoogte van maximaal 2,5 tot 3,0 meter bereiken. De minimale hoogte is ongeveer 1 meter.
De Bamboe Fargesia Rufa woekert niet. De bodempol van de Rufa kan in de loop van de jaren 80-100cm breed worden. De Rufa bamboe zelf kan 150cm breed worden.
De Fargesia is in niet al te strenge winters wintergroen. De niet-woekerende bamboe kan zowel in volle zon, halfschaduw, als volle schaduw geplant worden.
Fargesia robusta 'Campbell' is zonder twijfel een van de mooiste en bruikbaarste robusta-variëteit. Wat betreft winterhardheid, opgaande groei en compactheid steekt 'Campbell' met kop en schouders uit boven alle andere aangeboden vormen van Fargesia robusta.
(foto links) Het opgaande silhouet, het kleine glanzende blad, de relatief dikke halmen en de prachtige witte schutbladen aan de nieuwe scheuten maken Fargesia robusta 'Campbell' tot de beste keuze bij het zoeken van een haag die tot 4 meter hoog mag worden. Daarbij gedijt deze soort goed op een zonnige groeiplaats.
Door snoeien wordt de vorming van jonge scheuten gestimuleerd. Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.