Popcorn, met name de scherpe stukjes, heeft de neiging om zich gemakkelijk tussen tanden en kiezen te nestelen. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie en zelfs pijn. Bovendien kan het vastzittende popcornresten tandvleesirritatie veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot tandvleesontsteking.
Dus, is popcorn slecht voor je tanden? Helaas is het niet de meest tandvriendelijke snack . Als je graag popcorn eet, vergeet dan niet om je tanden daarna te poetsen en te flossen. En probeer, indien mogelijk, in plaats daarvan te kiezen voor tandvriendelijke snacks.
Voedingsstoffen popcorn
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Haal jij vaak je popcorn bij de supermarkt en dacht je al die tijd dat je gezond bezig was? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Kant-en-klare popcorn uit de supermarkt is vaak gebakken in kunstmatig geharde vetten, ook wel transvetten genoemd.Deze vetten zijn allesbehalve gezond en dus niet goed voor de lijn.
Popcorn bevat over het algemeen minder calorieën, minder vet en meer eiwitten dan chips. Er zitten wel wat meer koolhydraten in en vaak wat meer zout. Wel een opmerking: popcorn uit de magnetron bevat over het algemeen meer vet en zout, zoete kant-en-klaar popcorn uit de supermarkt juist veel suiker…
Een zak van 30 gram PROPER Snacks Popcorn bevat slechts 135 calorieën, weinig koolhydraten en veel vezels en eiwitten.
Kaas, melk en yoghurt
Kaas is een van de beste voedingsmiddelen voor gezonde tanden om een aantal redenen. Ten eerste bevat het weinig suiker en veel calcium. Het bevat caseïne, een proteïne die vooral nuttig is voor het versterken van tandglazuur. Kaas bevat veel calcium, wat belangrijk is voor het behoud van botdichtheid.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Een ongezonde snack om weg te werken in de bioscoop? Nee hoor. Popcorn wordt gemaakt door maïs te verhitten. Hierdoor ontstaat er stoom in de maïskorrel waardoor het zetmeel in de mais uitzet en door de waterdichte schil barst.
Popcorn en glycemische index
Luchtgepopte popcorn heeft een GI van 55. Technisch gezien is het een voedsel met een lage GI, hoewel het een hogere GI heeft dan veel andere voedingsmiddelen in deze categorie . Popcorn blijft een betere snackoptie dan veel zoute of suikerrijke snacks om een hoge bloedsuikerspiegel en diabetescomplicaties te voorkomen.
Voor uw gemak zitten er maatstreepjes aan de binnenkant van de popper, met de labels 50 gram (1/4 kopje) en 100 gram ( 1/2 kopje ).
Helaas zijn er veel gebroken tanden die terug te voeren zijn op het eten van popcorn . Hoewel het perfect gepofte stukje heerlijk is, kun je in de problemen komen als je per ongeluk een ongepofte korrel naar binnen werkt. Je kunt eindigen met een gebarsten, afgebroken of gebroken tand!
Helaas: een kant en klare zak popcorn uit de supermarkt is vrijwel nooit gezond. Vaak worden deze soorten popcorn namelijk gebakken in kunstmatig geharde vetten. Deze zogeheten 'transvetten' zijn onverzadigd en ongezonder dan verzadigd vet.
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden. Tandpastamerken springen op die wens in.
Tanden bleken bij de tandarts is de meest effectieve manier om je tanden witter te maken. De tandarts gebruikt een bleekmiddel met een hogere concentratie peroxide dan bij thuisbleken. De behandeling duurt ongeveer twee uur. De kosten van tanden bleken bij de tandarts variëren van €150 tot €300 per behandeling.
Citroenschil en sap
Nog een geweldig fruit dat ook werkt als een geweldige tandenbleker is citroen. Citroenen bevatten een hoog zuurgehalte in de schil, wat een geweldige witmaker of zelfs bleekmiddel is. Je kunt de citroen op twee verschillende manieren gebruiken; gebruik de citroenschil om op je tanden te wrijven of spuit het citroensap op je tanden .
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Een appel per dag… Die knapperige fruitvezels in de beet van een appel werken net als uw gewone tandenborstel. De kauwactie helpt het glazuur van uw tanden te reinigen, omdat het uw tandvlees stimuleert. Uw mond produceert nog een ander natuurlijk tandverzorgingsproduct als u een appel eet: speeksel.
Calciumrijke voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, bladgroenten en noten , zijn vooral gunstig voor het versterken van glazuur. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen zoals sinaasappels en paprika's kunnen ook helpen uw tanden te beschermen tegen tandbederf.
Voedingsstoffen in popcorn
Vezels: Popcorn is een goede bron van voedingsvezels. Die zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Bovendien geven ze een verzadigd gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
Artsen raden af om alleen op popcorn te overleven (hoewel velen van ons het wel zouden willen proberen), maar als je de juiste hoeveelheden eet, past popcorn zeker in veel diëten.
Pure popcorn óf popcorn uit de supermarkt
Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. De druk wordt te hoog, de schil barst open en er ontstaat popcorn. Maak je het op deze manier klaar (zonder zout, suiker of boter) dan is het zeker een gezonde snack.