Waarom? Pubers hebben veel behoefte aan ruimte, privacy en vrijheid. Liegen kan een manier zijn om dat te krijgen. Een puber kan ook liegen om straf te ontlopen, zich beter voor te doen bij vrienden, niet gepest te worden, jou niet teleur te stellen of je 'gezeur' te vermijden.
Mensen liegen om verschillende redenen. Soms proberen ze anderen te beschermen, soms willen ze zichzelf beschermen, en soms is het gewoon om een situatie aangenamer te maken. Er kan ook een soort angst bestaan voor de gevolgen van de waarheid of een leugen wordt gebruikt om je aan een sociale norm te houden.
Liegen of jokken door peuters
Simpelweg omdat hij hier onvoldoende taalvaardig voor is. Peuters hebben deze taalvaardigheid wel. Als je peuter liegt, noemen we dat eerder jokken. Je kleine verdraait de werkelijkheid niet bewust.
Liegen heeft te maken met de fase waarin je kind zit (zijn ontwikkeling) of met een bepaalde angst. Bijvoorbeeld omdat je kind bang is voor straf of afkeuring. Je kind wil dan door te liegen een straf voorkomen. Of je kind is erg onzeker en doet zichzelf anders voor dan het is.
Vraag bij jonge kinderen niet of ze het hebben gedaan, maar benoem wat je hebt gezien. Zo ben je het voor dat je kind gaat liegen. Onder de acht jaar is liegen onschuldig en heeft bestraffen geen zin. Je kunt wel benoemen dat het iedereen helpt als je kind eerlijk is en dat het jou ook vervelende dingen mag vertellen.
Liegen heeft te maken met de fase waarin een kind zit in zijn ontwikkeling of met een bepaalde angst. Bijvoorbeeld omdat je kind bang is voor straf of afkeuring. Je kind wil dan door te liegen een straf voorkomen. Of je kind is erg onzeker en doet zichzelf anders voor dan hij is.
Ze beginnen vaak met liegen tussen de leeftijd van twee en vier jaar. Dit komt omdat ze beginnen te beseffen dat ze een aparte persoonlijkheid hebben en dat hun acties consequenties hebben. Ze ontdekken dat ze een bepaald gedrag kunnen verbergen of manipuleren om te voorkomen dat ze in de problemen komen.
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
"Het pathologisch liegen is vaak een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld een antisociale persoonlijkheid. Soms zie je pathologisch liegen terug bij mensen met een narcistische persoonlijkheid, die hebben namelijk de neiging om hun eigen prestaties erg te overdrijven."
Pseudologica fantastica is chronisch, excessief liegen dat onderdeel is geworden van iemands persoonlijkheid. Bij pseudologica fantastica is de patiënt niet uit op gewin en is er geen motivatie om de rol van zieke op zich te nemen. Artsen dienen zich ervan bewust te zijn dat patiënten kunnen liegen.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Je mag klusjes doen rond het huis en in de buurt. Bijvoorbeeld oppassen bij familie of kennissen of auto's wassen. Dit mag op schooldagen en op vrije dagen. Je mag helpen bij lichte werkzaamheden in een winkel, zoals helpen bij het vakken vullen of inpakken.
Je kunt je kind helpen om minder te liegen door je kind niet in de verleiding te brengen een leugen te vertellen. Heb je gezien dat je kind iets deed wat niet mag, is het beter om dit gewoon te benoemen en aan te geven dat dit niet oké is, dan je kind ernaar te vragen.
Ook gaat ADHD soms samen met opstandig en zelfs antisociaal gedrag, zoals stelen, liegen en grovere criminaliteit. Financiën zijn vaker een probleem, evenals functioneren op school, studie en werk. Veel mensen met ADHD hebben problemen met inslapen, en het zelfbeeld is ook vaak negatief.
Hoewel uit een onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld twee keer per dag liegen, ligt het werkelijke aantal wellicht nog wel hoger. 'Achteraf vertellen hoe vaak je hebt gelogen, is best ingewikkeld.
Zo herken je iemand die liegt
Veel details bij een verhaal die niet perse relevant zijn. Ander taalgebruik, bijvoorbeeld formeler. Andere lichaamstaal, zoals zenuwachtig gepluk aan oren, haren goed doen. Hij stelt een wedervraag of reageert net iets te fel.
Wanneer je kind knikt tijdens het praten, vertelt hij meestal de waarheid. Als hij echter onbewust zijn hoofd schudt, vertelt hij waarschijnlijk een leugen. Dit is een automatische reflex van ons lichaam dat ons leugentje tegenspreekt.
Confronteer je kind op een directe en kalme manier met het feit. Zo voorkom je dat je kind gaat liegen. Als je het wel eerst moet vragen, prijs je kind dan als hij het eerlijk toegeeft maar wijs het stelen af. Liegt je kind, zeg dan dat je dat los van het stelen ook erg vindt.
Die liegen maar ongeveer één keer per 5 dagen.
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, graag de controle willen hebben en heel veel liefde maken het soms moeilijk om je kind los te laten. Elke nieuwe fase van je kind vraagt echter om een klein beetje meer loslaten. Kinderen leren door te proberen en dit proberen lukt ze als wij ze durven los te laten.
Ten eerste ben je veel actiever als je jong bent. Je verbruikt meer energie dan je ouders, omdat je de hele dag lekker aan het spelen bent. En ten tweede omdat je lichaam nog in de groei is en dus 's nachts meer tijd nodig heeft om bij te komen. Frustrerend is dat hé, als jij eerder dan je ouders naar bed moet.