De Perzen ook wel Perziërs genoemd (Perzisch: فارسیزبانان, of پارسیان , Pasjtoe: پارسیوان of فارسیوان) vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran.
Perzisch. Perzisch wordt voornamelijk gesproken in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. In Iran is de taal bekend als Farsi, in Afghanistan als Dari terwijl de variant in Tadzjikistan en Oezbekistan Tadzjieks (lokaal: Tojiki) wordt genoemd.
Perzisch werd geschreven in Sanskriet, na de Arabische overheersing verdween Sanskriet en wordt geschreven in het Arabisch schrift, maar de gesproken taal verschilt totaal van het Arabisch, Perzisch is een Indoeuropese taal en dus verwant aan het Nederlands.
Iran heette tot 1935 Perzië en is dus erfgenaam van het oude Perzische keizerrijk dat lange tijd het Midden-Oosten beheerste. In 1979 maakte een revolutie een einde aan de heerschappij van de Shah en de monarchie. Nadien werd Iran een islamitische republiek en verzuurden de tot dan toe goede banden met het Westen.
Ook Perzisch (Farsi) is een taal die een grote verspreiding kent. Maar liefst zo'n 120 miljoen mensen wereldwijd spreken deze taal. Niet alleen in Iran en in de Iraanse diaspora, maar ook in Afghanistan, Tadzjikistan en Oezbekistan.Ook in landen als Bahrein, Irak en Oman vind je minderheden die Perzisch spreken.
Iemand van Perzische afkomst noem je een Pers of een Perziër. De taal van de Perzen, Perzisch, behoort tot de Indo-Iraanse taalfamilie. De Tadzjieken uit Centraal-Azië vormen een met de Perzen verwant volk.
Zoroastrisme was de heersende religie van het Perzische Rijk vanaf de tijd van Cyrus de Grote (ca. 600 - 530 v. Chr.). Het geloof wordt ook wel het parsisme genoemd, waarvan de kern zich laat vangen door de trias "Goede Woorden, Goede Gedachten, Goede Daden", zonder een specifieke theologische achtergrond te belijden.
Het Perzisch, ofwel Farsi wordt in Iran, Afghanistan en Tadjikistan gesproken. Het is een zeer oude taal en er komen leenwoorden in voor vanuit het Frans, Duits, Russisch en Arabisch. Ongeveer 80 miljoen mensen in de wereld spreken deze taal.
Vrouwen hebben in Iran minder rechten dan mannen. Dat uit zich in bepaalde beroepen en sporten. De islamitische wet in Iran zit ook vaak de vrijheid van vrouwen in de weg, bijvoorbeeld in het huwelijk waar de man juridisch de baas is. Zij mogen bijvoorbeeld niet om scheiding vragen als er geen geldige reden voor is.
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Arabisch (Marokkaans) is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Arabisch (Marokkaans) is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
Arabieren zijn dus mensen die historisch gezien een link hebben met het Arabisch schiereiland. Arabieren zijn de van oorsprong nomadische Semitische inwoners die, volgens de islamitische traditie, afstammen van de aartsvader Abraham, en die Arabisch als hun hoofdtaal hebben.
Het Perzisch is de officiële taal in Iran, Afghanistan (samen met het Pasjtoe) en in Tadzjikistan. Het is een minderheidstaal in Oezbekistan, in delen van Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan, Rusland, Pakistan en China.
Het Perzische Rijk behoort tot de grootste rijken die we uit de geschiedenis kennen. Het strekte zich uit vanaf de Indus in het oosten tot en met Egypte en Klein- Azië (Turkije) in het westen en was daarmee in grondoppervlak groter dan het Romeinse Rijk. Het heeft twee volle eeuwen bestaan (539-330 v. Chr.).
De relaties tussen Nederland en Iran zijn dit jaar 400 jaar oud. Om precies te zijn gaan ze terug tot 17 november 1623. De sjah van Perzië, want zo heette Iran tot 1935 officieel, verleende toen een aantal handelsprivileges aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) voor de aankoop van zijde in Iran.
De veiligheidssituatie in Iran is slecht. De situatie is onzeker en instabiel. Verblijft u in Iran? Verlaat het land dan als dit op een veilige manier kan.
Verder zijn alcohol en varkensvlees streng verboden in het islamitische Iran en uiteraard niet te bestellen in restaurants. Gebruik dit eten en drinken dan ook niet in Iran.
Taalfamilie. Het Koerdisch behoort tot de noordwestelijke tak van de Iraanse talen en is daarmee verwant aan de taal van de oude Meden en Parthen en het huidige Beloetsji. Op wat grotere afstand is het ook verwant aan het Perzisch (zuidwestelijke tak), het Pasjtoe (zuidoostelijk) en het Ossetisch (noordoost).
ja (particle): بله (en) yes.
Een inwoner van Iran/Perzië is een Iraniër of een Pers.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.