Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit.Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Standaard zit er 1 jaar garantie op een kunstgebit. Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
We hebben gemiddeld vier tanden of kiezen waar een gaatje in zit. Het onderzoeksbureau TNO houdt in opdracht van Zorginstituut Nederland al meer dan dertig jaar bij hoe het met onze gebitten gesteld is. Bij kinderen gaat het steeds beter. In 2001 had een gemiddelde vijfjarige nog vier gaatjes in zijn melkgebit.
Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat echter grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, zal de tijd moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaam.
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
Als uw tandarts een medische fout begaat door parodontitis te missen, dan is hij verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen. U heeft dan recht op een schadevergoeding. Schade als gevolg van gemiste parodontitis of een ander medische fout noemen wij letselschade. Het kan dan gaan om materiële schade.
Als je je klacht wilt indienen kan je dit doen bij KNMT of ANT, beide brancheorganisaties (vraag je tandarts bij welke vereniging hij is aangesloten). Zij kunnen je dan helpen met bemiddeling of het als een formele klacht laten voorkomen. Zowel de klachtbehandeling als bemiddeling zijn gratis.
Helaas komt het voor dat na het vullen een tand of kies gevoelig wordt. Meestal is het gevoeligheid voor warm en koud, soms ook gevoeligheid bij bijten. De pijn verdwijnt normaal binnen enkele weken, soms kan het echter enkele maanden aanhouden. Het kan helpen te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden.
Als de vulling eruit valt, dan kun je proberen het gat dicht te stoppen met een klein stukje tandtechnische was of tandheelkundig cement. Maak zo snel mogelijk een afspraak met je tandarts en neem je vulling mee, als je die kunt vinden.
Fusie Dental Clinics met Zwitserse en Duitse ketens
Dental Clinics begon in 2007 met twee groepspraktijken: een in Maastricht en een in Weesp. De keten heeft inmiddels samen met TopOrtho verspreid over Nederland 88 vestigingen en zo'n 500.000 patiënten.
Nazorg bij het vullen van een kies
Wanneer u uw kies heeft laten vullen bij de tandarts, is het mogelijk dat u achteraf milde pijn of gevoeligheid ervaart. Toch hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Dit zijn namelijk normale gevolgen van de ingreep.
Amalgaamvullingen, die zilverkleurig zijn, kunnen ook tot 15 jaar meegaan. Composietvullingen, gemaakt van een materiaal dat overeenkomt met je eigen tandkleur, moeten mogelijk na vijf jaar worden vervangen. Keramische vullingen gaan ongeveer zeven jaar mee.
Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.
Beginnende gaatjes kenmerken zich door verkleuring van tanden of kiezen. Vaak ontstaat er een witte vlek. Op dit punt kun je beginnende gaatjes zelf herstellen. Dit doe je door goed te poetsen met fluoride houdende tandpasta.
De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste gaatje krijgen is 6 à 8 maanden. Zodra de eerste tandjes doorkomen, is het tandglazuur nog gevoelig waardoor snel gaatjes kunnen ontstaan. Gaatjes bij kinderen ontstaan vaak door slecht tandenpoetsen.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.