Pure bijenwas is niet giftig en is dus eetbaar. Dit maakt bijenwas een uiterst geschikt ingrediënt om toe te voegen aan zelfgemaakte lippenbalsems en lotions voor het hele lichaam.
Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten zoals vitamine A. Deze componenten zorgen ervoor dat je huid het vocht vasthoudt waardoor je huid jong en stevig blijft. Bovendien bevat Bijenwas ontstekingsremmende eigenschappen die de geïrriteerde en rode huid kalmeert.
Mensen gebruiken was voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken en in boenwas of als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt. Ook in crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas en derivaten van bijenwas.
Bijenwas bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Dit in tegenstelling tot vetten die hoofdzakelijk uit esters van glycerol bestaan. Bijenwas bestaat voor ongeveer 60% uit myricine dat op haar beurt uit ongeveer 30% myricylpalmitaat C15H31–COO–C30H61bestaat.
Biologische bijenwas is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke maar ook diervriendelijke optie. Deze kaarsen worden gemaakt van de was die honingbijen produceren waarna imkers de was van de honinggraten filteren.
Dat is geen Saharazand, zoals veel mensen denken, maar poep van honingbijen die allemaal tegelijk uit hun winterkorven komen. Dat schrijft bijendeskundige Bram Cornelissen woensdag op Natuurbericht.nl. Bijenhouders noemen de dag dat bijna alle bijen tegelijk hun ontlasting laten vallen, de reinigingsvlucht.
Nieuwe raat is eetbaar, maar niet verteerbaar. Bij het eten van raathoning (honingraat) krijgt men echter maar een zeer kleine hoeveelheid binnen, ongeveer 3% van het honinggewicht. Ook kan men de was tot een klompje kauwen en uitspugen. Het eten van onverteerbare vulstoffen is echter goed voor de spijs-vertering.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Vooraleer bijenwas te kunnen zuiveren, dient deze eerst gesmolten te worden. Was vooraf in regenwater laten weken laat een hoger rendement toe en doet de poppenhuidjes beter loskomen van de was. Het smeltpunt van zuivere was ligt tussen 64°C en 65°C.
HG bijenwas transparant | Blokker.
Witte en gele bijenwaskorrels verschillen in kleur op basis van het filtratieproces. Witte bijenwas wordt wit na het ondergaan van een drukfiltratieproces. Gele bijenwas wordt doorgaans minder verwerkt en blijft daarom in zijn meer natuurlijke staat.
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
U kunt de boenwas (blanke bijenwas) bijna geheel verwijderen met een doek die doordrenkt is met wascleaner. Schuur het hout om er zeker van te zijn dat er geen restjes boenwas zijn achtergebleven. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier.
Vooral niet te dik beter is het om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Even twee uur laten indrogen en dan met cirkelvormige overlappende bewegingen de was uitwrijven met een schone zachte doek. Tot de was een mooie glansgraad laat zien.
Een bijenwas kaars is een echte geurvreter! Mensen verwachten soms de heerlijke geur van honing of bijenwas in huis als ze deze kaarsen branden. Maar de praktijk is dat je ze helemaal niet ruikt als ze branden!
Een vervelende watervlek op je leren schoen krijg je eruit met behulp van vaseline. Laat de vaseline op de plaats van de vlek goed intrekken en wrijf na met een doek.
Het schoonmaken van je houten meubels moet je niet te vaak doen, maar af en toe de meubels in de was zetten kan geen kwaad. Bepaalde meubels, zoals teakhout kun je extra laten glanzen door lijnolie te gebruiken. Wil je alleen de stoflaag van houten meubels verwijderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen met appelazijn.
Bijenwas. Bijenwas is een iets wat vettige substantie wat uit de raten van bijenkasten wordt gehaald. Deze substantie is makkelijk smeerbaar. Door de bijenwas te mengen met Carnaubawas ontstaat er een was die een uitstekende bescherming biedt en een mooie glansgraad achterlaat.
Bescherm je (antieke) meubels met de Kruidvat Protect Bijenwas. De bijenwas is samengesteld uit natuurzuivere grondstoffen en bevat carnaubawas en bijenwas. Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
Kun je honingraat eten? Ja!