In rauwe melk (rauwe room en colostrum) kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. De bacteriën komen tijdens het melken van de koe of tijdens het bewaren in de melk. Je loopt het risico op een bacteriële voedselinfectie, die je behoorlijk ziek kan maken.
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk.
Rauwe melk drinken kan gevaarlijk zijn
Verse melk is dus geen steriel product meer. De meeste micro-organismen zijn ongevaarlijk maar er kunnen ook pathogene bacteriën tussen zitten zoals Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Listeria monocytogenes en de enterotoxine producerende Staphylococcus aureus.
FAVV - Rauwe melk. Rauwe melk wordt best eerst gekookt. In rauwe koemelk kunnen ziekteverwekkers voorkomen die de oorzaak kunnen zijn van een voedselinfecties. De meest gerapporteerde voedselinfecties door rauwe melk worden veroorzaakt door Campylobacter, pathogene stammen van E.
Meer smaak dan gepasteuriseerde melk
Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak. Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk.
Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten. Of rauwe melk gezonder is dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt, is tot nu toe niet overtuigend aangetoond.
Wil je je melk wel koken om bacterieën te doden ga dan als volgt te werk: Gebruik een gave, schone met koud water afgespoelde pan. Niet afdrogen, goed laten uitdruipen. Verhit hierin de melk tot het bijna kookt (nog net niet omhoog komt), zet dan de warmtebron lager en laat de melk 2 tot 3 minuten doorkoken.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C. Hierbij worden alle ziekteverwekkers gedood, maar verandert de smaak nauwelijks.
Rauwe melk
Deze melk is beperkt houdbaar: ongeopend 48u in de koelkast. Rauwe melk kan (gevaarlijke) bacteriën bevatten. Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, is het risico voor infectie door rauwe melk verwaarloosbaar.
Er zit geen pus van uiers in melk
Het klopt wel dat er lichaamscellen van de koe terug te vinden zijn in melk. In één milliliter melk van een gezonde uier zitten ongeveer 50.000 tot 100.000 cellen. Dat lijkt veel, maar het is zeker geen vingerhoed per liter.
Boter maken van rauwe, ongepasteuriseerde melk is een leuke manier om zelf zuivel te maken. Neem rauwe melk, laat de room naar boven drijven en schep die vervolgens in een potje. Kies er eventueel voor om de boter te kweken, waardoor hij een beetje pikant gaat smaken.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Echte lekkere verse melk koop je bij de boer! Verse melk tappen bij de boer via een melktap. Ja, dat kan ook! Steeds meer boeren bieden middels een melktap hun verse melk aan.
De verse melk kost € 1,- per liter. Je kunt elke gewenste hoeveelheid melk tappen. Je moet gepast betalen. Zo tap je bij inworp van bijvoorbeeld € 1,50 anderhalve liter.
Bij ons kunt u terecht voor uw biest. U kunt bij ons al biest kopen vanaf één liter. Deze biest is dan ingevroren verpakt. Mocht u geluk hebben en is er net een kalfje geboren dan hebben wij verse biest voor u.
Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.
Er zit 11 gram vet in 1 beker (250 gram) melk, rauw, waarvan 7,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De gepasteuriseerde melk – die wij dus als verse melk kennen – is zo'n twee tot drie weken houdbaar in de koeling.”
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Verse melk kan in de koelkast, na openen, nog een dag of 2 tot 4 goed blijven. Bij een gesloten pak moet je goed op de THT-datum letten, Normaliter 4 tot 5 dagen na aankoop nog houdbaar. Er wordt gezegd dat deze melk nog een paar dagen na overschrijding van deze datum goed kan zijn.
Rauwe melk komt zo uit de koe, zonder dat er enige bewerking aan te pas komt. Bij gefermenteerde rauwe melk maken 'goede' bacteriën de zuivel zuurder waardoor bepaalde ziekteverwekkers verdwijnen. Bij pasteurisatie wordt de melk verhit waardoor schadelijke bacteriën verdwijnen en de melk langer houdbaar is.