Voor productfotografie wordt vaak een 50 mm lens of een 24 mm lens gebruikt. Deze lenzen bepalen dus al vooraf hoe groot het beeld gaat worden. Je kunt hiermee niet in- of uitzoomen. Ik raad je ook aan om een statief aan te schaffen waar je de camera op kunt plaatsen.
Geschikte lenzen voor productfotografie zijn lenzen met een vast brandpunt, zoomlenzen of macrolenzen voor bijvoorbeeld close-ups.
De goedkoopste manier om macrofoto's te maken is met een dioptrie-voorzetlens. Dit is feitelijk een soort brillenglas, verkrijgbaar in verschillende sterktes, van +1 tot +10. Deze voorzetlens kun je simpel op de lens van de camera schroeven.
Een algemene zoomlens is voor studiofotografie al voldoende. Ben je van plan om vooral portretten te maken, dan is een speciale portretlens heel handig. Zulke lenzen hebben doorgaans een vaste brandpuntsafstand. Daardoor kun je dichter bij het model komen, terwijl de scherpte gewaarborgd blijft.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
Allround objectieven zijn lenzen waarmee je op elk vlak uit de voeten kunt. Met deze lenzen kun je namelijk, dankzij hun bereik qua brandpuntsafstand heel dichtbij fotograferen, maar ook van veraf.
Omdat je met insecten te maken hebt, is het wel aan te raden om een lens te kiezen met een lange brandpuntsafstand. Hiermee kan je meer afstand houden tot je onderwerp en nog steeds dezelfde vergroting krijgen. Een brandpuntsafstand vanaf 90mm is aan te raden voor macrofotografie van insecten.
Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Verschil micro- en macrofotografie
Bij macrofotografie geeft de sensor het onderwerp tot de ware grootte weer. Hierbij is er sprake van een vergroting van 1:1 (0.1 tot 1). Bij microfotografie loop de vergrotingsfactor van de foto's op vanaf 1.1 tot ongeveer 20.
Met de toename van f-getallen wordt de opening kleiner. Dit betekent dat hoe meer f-stopnummers zijn, hoe kleiner de opening wordt. Hoe kleiner de f-stops zijn, hoe groter de opening. Houd dus voor productfotografie uw diafragma van f/7.1 tot f/16.
De prijzen per fotograaf kunnen flink verschillen. De kosten van productfotografie zijn gemiddeld €750,-. Dit is het gemiddelde maatwerk tarief per dag. Afhankelijk van het formaat van jouw opdracht kan het tarief wat lager of hoger zijn.
De voordelen van goede productfoto's
De productfoto's zijn vaak doorslaggevend in een aankoopproces, omdat fotografie de beste beleving geeft aan een online product. Klanten kunnen een product online niet vasthouden of voelen, dus met uw productfoto's kunt u zoveel mogelijk details en kanten van uw producten tonen.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
The term 35mm equivalent focal length is a comparison of the field of view seen through a digital camera lens compared to the field of view produced by the older 35mm film cameras. 35mm cameras were the most commonly used cameras before digital cameras became the norm.
De Sony FE 50mm F/1.8 is het ideale objectief als je op zoek bent naar een toegankelijk, standaardobjectief voor je fullframe camera. Het brandpuntsafstand maakt dit objectief breed inzetbaar, van landschapsfotografie tot portretten of reportages.
Een 35mm sensor is het grootste sensorformaat voor camera's. Voor deze variant geldt dat het beeld dat de cameraman door de zoeker ziet ook daadwerkelijk het beeld is dat op de foto of video zal verschijnen. Daarom wordt een 35mm sensor ook wel een full-frame sensor genoemd.
Misschien denk je wel: als je vlinders gaat fotograferen kun je het beste een macrolens gebruiken. Met een macrolens kun je inderdaad de vlinder tot in de kleinste details ontzettend mooi en scherp vastleggen. Als je een close-upfoto van een vlinder wilt maken, dan is deze lens ook zeker aan te raden.
Kies voor een snelle sluitertijd: minimaal 1/1000. Maar bij snel vliegende vogels moet je al naar 1/1600 of 1/2000 gaan. Voor een scherpe zangvogel die voorbij vliegt heb je 1/3200 nodig! Wees niet te bang voor een hoge ISO en maak een correcte belichting zodat je achteraf weinig hoeft te corrigeren.
De beste RF-supertelelenzen op instapniveau voor wildlifefotografie: Canon RF 800mm F11 IS STM en Canon RF 600mm F11 IS STM. Telelenzen met een kleiner maximaal diafragma, zoals f/5.6 en f/11, zijn gemakkelijker mee te nemen en betaalbaarder dan lenzen met een groot maximaal diafragma (lagere f-getallen).
Tamron is een goed alternatief voor de merk lenzen zonder veel kwaliteit te moeten inboeten. Voor verschillende merken maakt Tamron lenzen, zo bestaan deze in vatting voor Canon, Nikon & Sony en sinds kort ook voor Fuji camera's.
De beeldhoek en het bereik van de lens
Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek. Een landschapsfoto lijkt zo al gauw erg indrukwekkend.
De EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II is een hoogwaardig standaard zoomobjectief dat vooral aantrekkelijk is voor fotografen die graag met weinig bagage op pad gaan. Met een equivalente brandpuntsafstand van 29-88mm bij 35mm, maakt het grote zoombereik dit objectief geschikt voor veelzijdige fotografie.