De pizza Margherita is vernoemd naar koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Tijdens hun bezoek aan Napels in 1889 kreeg zij de lokale specialiteit aangeboden: pizza. De pizza met tomaten, mozzarella en basilicum was haar favoriet en draagt sindsdien haar naam.
Raffaele besluit een pizza te maken in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen, met tomatensaus, mozzarella en basilicum dus! En koningin Margherita smulde ervan! Daarom gaf Raffaele zijn creatie de naam Pizza Margherita.
Herkomst en betekenis Margarita
Margarita is afgeleid van Margaretha. Margaretha is een Griekse meisjesnaam, die van het Griekse woord voor 'parel', 'margaritè', afstamt. Dit woord komt waarschijnlijk weer uit het Babylonisch, van 'mâr galliti' of 'dochter van de zee, kind van het licht'.
Het is één van de bekendste pizza's, de pizza Margherita. Een pizza met tomaat, mozzarella, verse basilicum en meestal de goedkoopste op de kaart. Maar hoe komt deze pizza aan zijn naam? De naam komt van de Italiaanse koningin Margherita, echtgenote van koning Umberto I.
De pizza is later genoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha (Italiaans: Margherita di Savoia), echtgenote van koning Umberto I. Zij bezochten de stad in 1889 en de koningin wilde graag een lokale specialiteit eten. De kok Raffaele Esposito van pizzeria Brandi bakte daarop deze pizza.
Pizza Margherita
De klassieker van de pizza soorten! De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
De basis. Vanzelfsprekend komt pizza quattro formaggi uit Italië. 'Quattro' betekent vier en 'formaggi' betekent kaas in het Italiaans.
Deze klassieker is een ware traktatie voor de liefhebber van kaas, want naast een beetje tomatensaus gaan op deze pizza (de naam van de pizza verraadt het al) 4 verschillende kazen. Die kazen zijn qua smaak heel uiteenlopend en dat zorgt er voor dat je iedere hap van een Quattro Formaggi anders ervaart. Heerlijk!
Bij 300-350 graden Celsius is de oven zo warm dat je pizza binnen 50 á 60 seconden volledig gaar is gebakken. Is je oven warmer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500 graden, dan zal je pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn, let dus goed op dat deze niet verbrandt!
De Margarita is zo'n cocktail, waarvan we waarschijnlijk nooit zullen weten hoe deze is ontstaan. De meesten van jullie weten dat deze uit Mexico komt en bestaat uit 3 basisingrediënten: Tequila, verse limoen en triple sec.
Herkomst en betekenis Maud
Het eerste deel van deze naam komt waarschijnlijk van het Oudsaksische 'maht', dat 'macht' betekent. Een andere mogelijke verklaring is dat de bron 'magath' is. Dit betekent 'maagd'. De betekenis van het tweede deel, 'hild', is 'strijd'.
Elma is een Nederlandse en Duitse meisjesnaam die een verkorte vorm is van Wilhelmina. Dit is een Germaanse naam die 'wilskracht' of 'streven' betekent.
De basis van onze huidige pizza kwam voor het eerst in de 16e eeuw voor in Napels. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen. Het bestond toen simpelweg uit een dunne deegbodem, tomatensaus, olijfolie en knoflook.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De pizza zoals we die nu kennen is ontstaan in de Italiaanse stad Napels in de 18e eeuw en heeft zich nadien over de hele westerse wereld verspreid.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
De ronde vorm van de pizza is al eeuwen geleden ontstaan. Italiaanse deegbakkers draaiden het deeg op hun vinger, zodat er lucht bij kwam en het deeg beter kon rijzen.Door het draaien ontstond automatisch een ronde pizzabodem.
Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt.
De echte Italiaanse pizza´s staan bekend om de eenvoud en bevatten vaak maar één of twee ingrediënten naast de kaas en de tomatensaus. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de pizza´s met salami, rauwe ham, verse worst, of alleen met een paar groente zoals aubergine en geroosterde paprika.
Pizza Salami (tomaat, mozzarella, salami) Pizza Salami Piccante of bij ons: Pizza Peperoni (tomaat, mozzarella, salami piccante, pepers) Pizza Pepperoni (tomaat, mozzarella, paprika) Pizza Frutti di Mare (tomaat, mozzarella, diverse zeevruchten)
Flammkuchen is een Frans recept voor een soort plaattaart (ookwel tarte flambée genoemd). Het deeg wordt heel heet gebakken, vandaar de naam, Flammkuchen. Vaak worden de toppings crème fraîche, spek en ui gebruikt. In dit recept wordt daar kaas en ei aan toegevoegd.
630.496 plakjes peperoni
De basis van de gigantische pizza bestaat uit bijna 6200 kilo deeg en ruim 2200 kilo marinarasaus. Deze is afgetopt met 3991 kilo kaas en precies 630.496 plakjes peperoni. Het Italiaanse monster is vanwege zijn grootte meter voor meter in elkaar gebouwd in het Los Angeles Convention Center.
Is het niet door de kleur, dan wel door haar knapperige beet. We aten die avond een zomerse deep dish pizza, oorspronkelijk een uitvinding uit Chicago en vast de reden waarom Amerikanen pizza ook wel pie noemen.
Napels en New York
Bovenaan de ranglijst van 2022 staat Pizzeria I Masanielli (www.pizzeriaimasanielli.it) in Caserta in het zuiden van Italië. Deze plek is niet zo gek, als je bedenkt dat Napels vlakbij ligt. Deze stad is immers de geboorteplaats van de pizza (zo beweren de Italianen althans).