Bij een vrijloop meenemer of vrijloopcilinder kan de meenemer altijd draaien, ook zonder sleutel in de cilinder. De vrijloopfunctie is nodig bij sommige anti- panieksloten en elektronische meerpuntssluitingen.
Een vrijloopcilinder is een cilinder (van een slot) die kan draaien zonder dat er een sleutel in het slot (in de cilinder) zit. Dus de cilinder draait ("loopt"), bijvoorbeeld in het geval een anti-paniekhendel naar beneden wordt gedrukt, zonder dat er een sleutel nodig is ("vrij").
Bij een deurdikte van max, 40 mm, waarbij het slot in het midden van de deur zit, gebruikt u een standaard cilinder zonder verlenging. Als uw deur dikker is dan 40 mm en u gebruikt veiligheidsbeslag, dan heeft u een verlengde cilinder nodig. De cilinder kan in stappen van 5 mm worden verlengd.
Een paniekfunctie maakt het mogelijk om het cilinderslot tegelijkertijd aan de binnen en buitenzijde te bedienen. Als er aan de binnenzijde van het slot een sleutel zit kan iemand anders met een andere sleutel nog steeds het slot vanaf de buitenzijde open maken.
Met een cilinder waar de noodgevaarfunctie op zit kan een deur ook worden bediend als er een sleutel aan de binnenzijde instaat. Dit is om te voorkomen dat u uw huis niet meer in kunt als de deur dichtvalt met een sleutel aan de binnenzijde van de deur.
Veilig in noodsituaties: een knopcilinder is ook een veilige keuze bij noodsituaties of calamiteiten. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als er sprake is van rookontwikkeling. Het zicht wordt dan beperkt. Een knopbediende cilinder opent de voordeur, en dus de vluchtroute, direct.
Een cilinder mag ongeveer 10 tot 12mm uit de kale deur steken wanneer je kerntrek deurbeslag wilt plaatsen. Als je geen kerntrekdeurbeslag hebt, maar gewoon beslag, dan mag de cilinder maximaal 3mm buiten het beslag steken of 3mm naar binnen vallen.
Wat is een paniekfunctie? Een paniekfunctie wil zeggen dat wanneer de sleutel aan een kant in de cilinder is gestoken, deze aan de andere kant nog steeds met een sleutel te bedienen is.
Hoe werkt een anti-paniekslot
De anti-panieksloten zijn zelf-vergrendelend, dit betekent dat na iedere sluiting van de deur de nachtschoot automatisch vergrendeld. Door de anti-paniekfunctie zijn de sloten altijd te openen vanuit de vluchtrichting via de deurkruk.
Het allereerste cilinderslot is in 1784 gepatenteerd door uitvinder Joseph Bramah. Het doel van de uitvinder was een slot te ontwikkelen waarbij de sleutel een groot aantal verschillende variaties heeft.
Er zijn diverse cilinderslot maten. Bij een standaard deur van 40 mm dik wordt meestal 30-30 gebruikt (30 naar binnen en 30 naar buiten). Er zijn merken die dan de maatvoering 32-32 gebruiken. Dit is meestal geen probleem, want een cilinder mag namelijk 3 mm uitsteken.
De lengte van een cilinder is afhankelijk van de dikte van de deur. Meet de huidige cilinder op vanaf het midden van het slot. Meet de lengte aan de linkerkant en daarna de lengte aan de rechterkant. Een standaardcilinder is 60mm lang (foto met animatie), 30mm links en 30mm rechts.
Een optie om de cilinder te verwijderen is het uitboren van het cilinderslot, maar er is een makkelijkere manier. Pak de bahco of waterpomptang en wrik de cilinder heen en weer (naar links en rechts). Uiteindelijk zal op de zwakste plek, precies in het midden bij de meenemer, de cilinder breken.
Met de Keso cilinder verhoogt u de veiligheid van het slot tot SKG***. Extra sloten voor bij Danalock Keso, indien u met 1 x sleutel ook o.a. de achterdeur wil bedienen.
Soort cilinderslot
De meest voorkomende sloten zijn insteeksloten en oplegsloten. Insteeksloten zijn sloten die in de deur zitten. Deze sloten zijn voorzien van een profielcilinder. Oplegsloten zijn sloten die op de deur liggen.
Deze anti-panieksloten zijn zelf-vergrendelend wat betekent dat na iedere sluiting van de deur de nachtschoot automatisch vergrendeld. Door het automatisch vergrendelen en een nachtschootuitslag van 20 mm zijn deze sloten geschikt voor situaties waar hoge eisen aan beveiliging worden gesteld.
Kerntrekken is de populairste inbraakmethode van dit moment. Bij de inbraakmethode kerntrekken schroeft een inbreker een schroef in de cilinder, en trekt deze met cilinder en al uit het slot. Op deze manier verkrijgt hij/zij eenvoudig toegang tot het slot/driepuntsslot.
Keersleutels zijn in tegenstelling tot conventionele sleutels aan beide zijden sluitbaar. Dit betekent dat de sleutel altijd past, ongeacht met welke zijde de sleutel in het slot wordt gestoken. Vooral bij slecht licht en voor slechtziende mensen is een keersleutel prettig in gebruik.
Zitten de scharnieren rechts? Dan heb je een rechtsdraaiende deur en dus een Din-R slot nodig. Als de scharnieren links zitten, is jouw deur linksdraaiend en heb je een Din-L slot nodig.
Sloten met een PC maat van 55 millimeter worden vaak gebruikt bij binnendeursloten. De zwaardere sloten voor buitendeuren hebben vaan een PC maat van 72 millimeter en sloten voor de industriƫle deuren met smalle stijlen hebben zelf een PC maat van 92 mm.
- Verstelbare meenemer of sluitlip. Een verstelbare meenemer is als optie te bestellen bij de Mauer cilinders, bij andere merken een standaard eigenschap. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor sleutelschakelaars werkend met een 10/30 halve cilinder. - Cilinderslot met vrijloop functie.
Voordeur altijd toegankelijk: met een knopcilinder in de voordeur, blijft de buitendeur altijd toegankelijk met een sleutel. Ook als deze van binnenuit op slot is gedraaid. Omdat de deur van binnenuit niet met een sleutel wordt gesloten of geopend, hoef je nooit bang te zijn dat de sleutel zich nog in het slot bevindt.
Verschil knop of pushknop
De knop zit van aan de cilinder en het is niet mogelijk deze eraf te halen en dan de sleutels te kunnen gebruiken. Een pushknop werkt met een veersysteem. De knop moet ingedrukt worden en ingedrukt houden en dan kan je de deur open of op slot draaien.
Met een halve knopcilinder sluit je een deur gemakkelijk af, zonder dat je daarbij gebruik hoeft te maken van een sleutel. Daarom is deze cilinder perfect te gebruiken als bijzetslot op jouw buitendeur. Het bijzetslot is dan vanaf de binnenkant van de deur met de knop te bedienen.