Voeding om te combineren met Oranje Wijn De Oranje Wijn is een voedselvriendelijke wijn dat het beste combineert met intense en gedurfde smaken. Denk aan pittige gefermenteerde gerechten zoals kimchi of curry.
Zachte en romige kazen: Oranje wijnen met hun tanninestructuur kunnen de romige, weelderige texturen van zachte kazen aanvullen. Probeer ze te combineren met decadente Brie of Camembert om te genieten van het samenspel van de rijkdom van de wijn met de boterachtige goedheid van de kaas.
Denk bijvoorbeeld aan Aziatische gerechten met uitgesproken smaken (gefermenteerde groenten, soja, ramen) en curry's. Oranje wijn doet het ook verrassend goed bij vlees, vettige vis en bij een krachtig gerecht met paddenstoelen is het ook zeker geen slecht idee.
Nee, oranje wijn is niet altijd natuurwijn. Natuurwijn is een specifieke soort wijn die wordt gemaakt met biologisch of biodynamisch geteelde druiven.De fermentatie van natuurlijke wijnen vindt plaats met behulp van wilde, inheemse gisten & zonder chemische toevoegingen, die de smaak of het uiterlijk beïnvloeden.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Voeding om te combineren met Oranje Wijn
De Oranje Wijn is een voedselvriendelijke wijn dat het beste combineert met intense en gedurfde smaken. Denk aan pittige gefermenteerde gerechten zoals kimchi of curry.
Oranje wijnen hebben een voller lichaam en meer funkier tonen dan de meeste witte wijnen . Omdat de schillen er tijdens de productie op blijven zitten, zijn oranje wijnen ook tanninerijker dan witte wijnen. De schillen zijn waar tannines vandaan komen, wat ook de reden is dat rode wijnen tanninerijker zijn dan witte wijnen.
Het alcoholpercentage van oranje wijn varieert doorgaans van 12% tot 14% ABV , vergelijkbaar met de meeste andere stille wijnen. Het exacte alcoholpercentage kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de druivensoort, de regio waar de druiven worden verbouwd en het wijnmaakproces.
Over het algemeen drink je Oranje wijn ietsjes warmer dan witte wijn, maar wel koeler dan rode wijn, dus zo'n 12 – 13 graden is perfect.
Natuurwijn is wijn die op de meest natuurlijke manier mogelijk wordt gemaakt. Dit betekent dat de druiven biologisch of biodynamisch worden geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Gegrilde of gebakken vis en vooral schelpdieren combineren uitstekend, vooral met lichtere oranje wijnen .
Groente, denk aan komkommer, minitomaatjes en mini worteltjes. Gedroogd fruit is ook erg lekker, denk aan abrikoos en dadels. Vul aan met bijvoorbeeld jam of vijgenchutney, lekker bij de oude kaas! Crackers en ander knapperig brood, zoals pane carasau.
Sommige oranje wijnen kunnen een lichte zoetheid hebben , vooral als er na de fermentatie nog wat restsuiker in zit. De meeste wijnen zijn echter droog en hebben een breed scala aan smaken, van fruitig tot hartig. Hierdoor zijn ze perfect te combineren met allerlei soorten maaltijden.
Welke kleuren passen bij oranje? Oranje is met tal van kleuren te combineren. Altijd stijlvol en veilig zijn combinaties met zachte aardetinten zoals beige, kaki, camel, crème of ecru.
Hij raadt ook wijnen met schilcontact of oranje wijnen aan bij Indiaas eten . Hij herinnert zich dat hij een Radikon met weinig schilcontact combineerde met rokerige, gekruide kip tikka, en noemde het een "geweldige" match. "Het grote plaatje is denk aan frisse, lichtere wijnen," zegt Parr. "Niet rijk en zwaar."
Bij het serveren van oranje wijn is het het beste om een glas met een bredere kelk te gebruiken , vergelijkbaar met die voor rode wijn. Hierdoor kan de wijn ademen en worden de complexe aroma's versterkt. Wees ook niet bang om je oranje wijn even in de koelkast te laten afkoelen voordat je hem serveert.
Oranje wijn moet gekoeld worden , de beste temperatuur om Oranje Wijn te serveren is iets onder kamertemperatuur, tussen 50–57°F of 10-14°C. Terwijl de beste temperatuur om oranje wijn te bewaren 11°C en 15℃ (51–59°F) is. Oranje wijnen, net als gedurfde stijlen van Rosé, moeten gekoeld worden voor het serveren.
Als u oranje wijn te koud serveert, worden de smaken minder, maar te warm zal ook niet helpen. Richt op ongeveer 55°F of zo, suggereert Mann, wat overeenkomt met onze aanbeveling voor de ideale serveertemperatuur voor een lichte witte of rode wijn.
Over het algemeen is oranje wijn het lekkerst als hij licht gekoeld wordt geserveerd, rond de 55-60 graden Fahrenheit . Deze temperatuur zorgt ervoor dat de smaken en aroma's zich volledig kunnen ontwikkelen zonder overweldigd te worden door de kou. Decanteren - Oranje wijn staat bekend om zijn complexiteit en diepte van smaken.
Deze wijnen werden gevierd vanwege hun complexiteit, onderscheidende smaken en amberkleurige tinten, die het resultaat zijn van langdurig schilcontact . Naarmate de populariteit van schilcontact witte wijnen groeide, ontstonden er educatieve initiatieven, wijnproeverijen en workshops om consumenten te helpen deze unieke wijnstijl te begrijpen en waarderen.
Oranje wijn kan andere potentiële voordelen bieden vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten, zoals: Kan het risico op kanker verminderen . Het drinken van één tot twee glazen wijn per dag wordt in verband gebracht met een lager risico op darm-, colon- en prostaatkanker. Hogere innames kunnen echter uw risico op bepaalde vormen van kanker verhogen ( 23 , 24 ).
Nee, oranje wijn is geen roséwijn (hoewel ze op dezelfde manier worden gemaakt). Roséwijn wordt gemaakt door de schil van rode druiven lichtjes het druivensap te laten kleuren; oranje wijn wordt gemaakt door de schil van witte wijndruiven lichtjes het witte druivensap te laten kleuren.
De drie populairste druiven zijn de Prosecco, Merlot en Chardonnay. Prosecco is vernoemd naar de druif waarvan het gemaakt is, maar eigenlijk heet deze druif de Glera. Zoals in het cirkeldiagram is te zien, is een rode tafelwijn, ook wel supermarkt wijn genoemd, het populairst onder de wijn drinkende Nederlander.
Rijping is een pluspunt voor oranje wijn, omdat het zorgt voor een betere integratie van verfijnde smaken, verzachtende tannines en ontwikkeling van tertiaire aroma's .