VGM-plan staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu-plan en is wettelijk noodzakelijk wanneer: Een project langer dan 30 dagen gaat duren en waarbij meer dan 20 medewerkers (inclusief onderaannemers) worden ingezet. Het project een doorlooptijd gaat hebben van meer dan 500 mandagen.
In een V&G-plan staan afspraken op het gebied van veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld welke partij in welke fase verantwoordelijk is voor de veiligheid. Ook moet het V&G-plan een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben van het werk en staat de bedrijfshulpverlening (Bhv) vastgelegd.
Een V&G-plan verbetert de coördinatie tussen uitvoerenden op de bouwplaats en moet tijdens het bouwproces de aandacht voor veiligheid en arbeidsomstandigheden garanderen. Meer weten over deze verplichting: Artikel 2.28 Arbeidsomstandighedenbesluit.
In een V&G-plan vind je informatie over risico's en gevaren, maatregelen, verantwoordelijkheden, afstemming en overleg, noodsituaties en toezicht en controle. Een V&G-plan is wettelijk verplicht bij bouwwerken/-projecten van een bepaalde omvang, duur of bijzondere risico's.
Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van het V&G-plan? In de ontwerpfase is dat de coördinator ontwerpfase, onder verantwoordelijkheid van de opdrachtgever. De coördinator ontwerpfase kan, aan de hand van de risico-inventarisaties en -evaluaties, zelf een V&G-plan opstellen of kan dat door anderen laten doen.
Waar het V&G-plan zich richt op de uitvoeringsfase, richt het V&G-dossier zich op de latere werkzaamheden aan het bouwwerk.
De V&G-wetgeving geldt voor: • Alle plaatsen waar arbeid wordt verricht; • Werkgever; • Werknemers; • Uitzendkrachten; • Stagiairs; • Vrijwilligers. 1.1.4 Toezicht op naleving De overheid heeft voor het houden van toezicht op de naleving van de wetgeving, inspectiediensten in het leven geroepen.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het opstellen van zowel het V&G-plan als het V&G-dossier. Hij moet dat doen tijdens de ontwerpfase van het bouwproject. Uiteraard is het mogelijk om het V&G-plan te laten maken, bijvoorbeeld door Kintraco Managementconsultants.
Het veiligheids- en gezondheidsplan wordt door de veiligheidscoordinator opgemaakt.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het op (laten) stellen van het VGM-plan ontwerpfase. Het VGM-plan ontwerpfase bevat de algemene projectgegevens en de aan het project verbonden risico's in de verschillende levensduurfasen van het bouwwerk, die voor de uitvoerende en eigenaar van het bouwwerk relevant zijn.
De Arbowet stelt verplicht dat een werkgever zijn werknemers moeten voorlichten over de werkzaamheden die ze verrichten, de risico's die eraan verbonden zijn en van de maatregelen die erop gericht zijn deze risico's te voorkomen of beperken.
Als organisatie zijnde is het verstandig om een goed VGM-Beleid te voeren. VGM staat voor veiligheid, Gezondheid en Milieu. Dit beleid wordt in een verklaring opgesteld. Met deze beleidsverklaring moet het management aangeven op welke wijze zij omgaan met de VGM aspecten.
Het V&G-plan ontwerpfase (veiligheid- en gezondheidsplan) is een projectspecifiek document waarin de veiligheid en de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats centraal staan. Met een deskundige analyse worden onveilige situaties van het bouwplan in kaart gebracht.
Om de veiligheid te verbeteren, worden er in een V&G-plan afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en veiligheid. Belangrijke onderdelen van het plan zijn een beschrijving van de BHV, en een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van de werkzaamheden tijdens het project.
De V&G-coördinator uitvoeringsfase coördineert en adviseert op het gebied van veiligheid en gezondheid in de uitvoeringsfase van een bouwproject en is verantwoordelijk voor het actueel houden van een V&G-plan en V&G-dossier.
De inhoud van een V&G-plan Ontwerpfase
Beschrijving van het project; Overzicht betrokken organisaties; Naam V&G coördinator ontwerpfase; Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) ontwerp (uitvoerings-, beheer-, onderhouds- en sloopfase van het ontwerp);
Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen.
Veiligheidsbewustzijn houdt in dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een alerte en bewuste reactie op deze onveilige situatie. Dit met als doel de acties op een veilige manier uit te willen voeren.
Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de bouwplaats veilig is voor hun werknemers en andere aanwezigen. De werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit onveilige omstandigheden op de bouwplaats.
De opdrachtgever moet ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Als er op de bouwplaats meerdere partijen werkzaam zullen zijn – bijvoorbeeld twee of meer bedrijven, één werkgever en één of meer zelfstandigen of twee of meer zelfstandigen – dan moet de opdrachtgever een coördinator ontwerpfase aanstellen.
Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats. Als een werknemer een ongeval krijgt of schade oploopt, kan dat onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. Dit geldt ook voor uitzendkrachten, zzp'ers en stagiairs.
De opdrachtgever moet bij risicovolle bouwwerken een V&G-plan opstellen, bij voorkeur in overleg met de uitvoerende partijen. In het V&G-plan wordt aangegeven hoe de samenwerking en afstemming is geregeld tussen preventiemedewerkers, bedrijfshulpverlening en coördinator.
Het V&G-plan ten behoeve van een bouwproces kun je zien als een RI&E voor de bouwplaats-specifieke risico's. De risico's van het bouwwerk of project, de locatie en werkplek alsmede de kenmerkende processen moet je inventariseren en je moet maatregelen ontwikkelen en uitvoeren.
De interne RI&E van de Nederlandse Arbeidsinspectie is daarbij leidend. Bijzondere gevaren: gevaren die de aan de reguliere bouwactiviteiten verbonden gebruikelijke risico's overstijgen.