“Voor traditionele Italiaanse pastagerechten wordt vaak gekozen voor Parmigiano Reggiano of Grana Padano: twee originele Parmezaanse kazen. Verder zie je bijvoorbeeld vaak Pecorino terug bij pasta, dat is een schapenkaas die vooral in Italië ook vaak in pastagerechten gebruikt wordt.
Harde kazen: Een half kopje geraspte parmezaanse kaas, pecorino of andere harde kaas voegt een diepe hartige noot toe aan de saus. Verse kaas: Probeer eens een bolletje ricotta, mascarpone, crème fraîche of zelfs simpele roomkaas!
Serveer de saus met verse spaghetti en top af met Parmezaanse kaas.
Grana Padano, een mildere neef van Parmigiano Reggiano, is veelzijdig en perfect voor pasta's. Fontina, afkomstig uit de Aosta Vallei, smelt prachtig en heeft een licht nootachtige smaak. Taleggio, met zijn opvallende oranje korst, is verrassend mild en romig.
Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas staat bekend om zijn makkelijke rasp, smelt naadloos in sauzen en voegt diepte toe zonder andere ingrediënten te overheersen. Deze harde kaas rijpt maandenlang, waardoor de smaak intenser wordt en pastagerechten een hartige umami-punch krijgen. Het wordt ook beschouwd als de beste kaas voor spaghetti.
Enkele veelvoorkomende opties voor Italiaanse kaasplanken zijn Pecorino Romano, Parmigiano Reggiano, provolone, gorgonzola en burrata .
Giet de spaghetti af en roer deze door de bolognesesaus, of serveer de saus eroverheen. Serveer met meer geraspte parmezaanse kaas , de resterende basilicumblaadjes en knapperig brood, als je dat lekker vindt.
De spaghetti di Gragnano BGA werd bijna de winnaar van de test met 78 punten. Het huismerk Italiamo zien we geregeld staan bij deze supermarkt maar de meeste pasta is in Nederland van het merk Combino.
Voeg de san marzano tomaten, de tomatensaus en de tomatenpuree toe en roer tot alles goed gemengd is. Breng aan de kook. Zodra de saus kookt, zet je het vuur laag. Voeg de korst van de parmezaanse kaas, de laurierblaadjes en de tijm toe .
Gele en rode paprika zijn zachter en zoeter van smaak, groene paprika is iets bitterder. Mag jouw spaghettisaus wat extra pit hebben? Doe er dan een snuifje cayennepeper in of een fijngesneden pepertje (laat de pitjes erin voor nog meer pit). Enkele blaadjes basilicum en wat geraspte kaas maken je gerecht helemaal af!
En dan - dit is gewoon een leuke kleine touch als je toevallig een stukje Parmezaanse kaas hebt - snijd de harde korst van het uiteinde af... En gooi het direct in de saus. Als je geen stukje kaas hebt, geen probleem.Gooi er gewoon wat geraspte Parmezaanse kaas bij en je bent klaar.
Ongelooflijk lekker en extra makkelijk te maken met ingrediënten die je in je voorraadkast hebt staan. Deze gebakken spaghetti is als een warme noedelpastei met daarop flinke handenvol gesmolten mozzarella . Maak dit klaar als je behoefte hebt aan een makkelijk, gezinsvriendelijk doordeweeks diner!
Lagen mozzarella, romige mascarpone of wolken parmezaanse kaas kunnen de simpelste maaltijden transformeren. Bekijk hieronder onze recepten voor kaaspasta en bekijk daarna onze recepten voor citroenpasta, tortellini, romige pasta, worstpasta en snelle pasta voor meer inspiratie.
Over de kaas in carbonara zijn de meesten het eens: ± 30 g Parmezaanse kaas per 100 g gedroogde pasta. Ook lekker: een combinatie van Parmezaanse kaas en Pecorino kaas. Wat het spek betreft, neem je het beste wat je kunt krijgen: guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta (buikspek).
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Het is niet voor niets dat Cavalieri's pasta door de meest gerenommeerde bedrijven is uitgeroepen tot de beste pasta ter wereld!
Er zijn verschillende kazen die goed combineren met spaghetti . Parmezaanse kaas is natuurlijk de eerste die in je opkomt, maar ook Romano, Mozzarella, Fontina of Ricotta zijn enkele favorieten.
Bij gerechten als tagliatelle alla bolognese of carbonara is het echter gebruikelijk om er extra kaas overheen te strooien . Als vuistregel geldt dat je alleen geraspte kaas aan je pastagerecht toevoegt als de ober je een lepel aanbiedt. Zo niet, laat de kaas dan weg en geniet van je sausachtige goedheid.
De juiste techniek is om gewoon een vork te gebruiken en dan je pasta tegen het oppervlak van je bord te draaien . De enige keer dat het acceptabel is om een lepel te gebruiken voor pasta is wanneer het in een bouillon of soep zit – zoals pasta in brodo.
Mozzarella komt bij veel mensen als eerste op als ze denken aan smeltkaas. Voor de allerbeste smaak zoek je naar de verse mozzarella, verpakt in water. Volgens onderzoekers in Nieuw-Zeeland is mozzarella toch wel de kaas die het beste smelt, bubbelt en bruint.
Hoewel heel wat diëten producten met veel koolhydraten hardnekkig weren, menen enkele Italiaanse onderzoekers nu dat je helemaal niet dikker wordt van het eten van pasta. Volgens hen zou pasta net een essentieel onderdeel zijn van het algemeen als gezond beschouwde mediterraanse dieet.