Een cappuccino met havermelk, “havercappu”, is momenteel populairder dan ooit. Deze melksoort bevat veel koolhydraten en vezels, die zorgen voor een goede darmwerking.Havermelk heeft een zoete, romige smaak en schuimt goed door de hoeveelheid aan eiwitten.
Havermelk heeft een subtiele zoete en romige smaak, wat ideaal is voor een lekkere cappuccino. Deze plantaardige melk vind je volop in de supermarkt.
De smaak van havermelk is romig en lichtzoet en dit gaat mooi samen met de scherpere en hardere smaak van koffie.
De havermelk schuimt het beste van allemaal. De smaak is iets zoetig en romig, maar niet overheersend. Samen met de Soja melk is dit de beste optie voor het maken van een goede cappuccino.
Sojamelk bevat veel eiwitten en vitaminen. Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak. Sojamelk is dus geschikt voor een goede, lekkere en gezonde cappuccino.
Gezond en voedingswaarde
Havermelk is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezond. Vaak wordt havermelk verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Verder zit in haver beta-glucanen, een stofje dat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Wat veel mensen zo lekker vinden aan havermelk, is de licht neutrale smaak. Daar komt bij dat je havermelk heel makkelijk kunt opkloppen. Het is daarom een perfecte toevoeging aan je koffie. Niet voor niets hoor je de bestelling 'cappuccino met havermelk' tegenwoordig om de haverklap in koffiebarretjes en restaurants.
Havermelk is veelzijdig, van nature een beetje zoet en neutraal van smaak, waardoor het naadloos aansluit bij de smaak van koffie en thee – Oatly heeft zelfs een versie speciaal voor barista's!
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Voeg ongeveer 50 tot 80 milliliter olie toe aan een liter havermelk. Eventueel kunt u een theelepel lecithinepoeder aan het recept toevoegen. Deze emulgator voorkomt dat de ingrediënten van de op te schuimen havermelk later uit elkaar vallen. Als je de havermelk meteen gebruikt, is dit meestal niet nodig.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Er is volle, halfvolle en magere koffiemelk te koop. De meeste koffiemelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er meer verzadigd vet en suiker in zit dan in gewone magere of halfvolle melk. Wilt u koffiemelk gebruiken, kies dan voor een magere of light-soort.
Cappuccino's van havermelk of sojamelk zitten qua calorieën net iets onder de 10 calorieën. Als je om gezondheidsredenen je dagelijkse calorie-inname bijhoudt en je drinkt graag koffie, dan zijn er dus best wel wat bewuste keuzes die je kunt maken.
Havermelk is een gezonde drank en een uitkomst voor als je geen dierlijke melk wilt of kunt drinken. Zorg wel dat je aan voldoende eiwitten, calcium en vitamine D komt. Hoewel je havermelk kunt kopen waaraan deze stoffen zijn toegevoegd, zijn ze hierin niet zo rijk aanwezig als in koemelk.
Havermelk bevat meer calorieën, koolhydraten en vetten dan melk. Elke product heeft nadelen en voordelen zo is havermelk gemaakt van granen en bevat gluten. Een goed alternatief is soyamelk maar dat bevat weer wat meer vet.
De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Havermout lijkt erg veel op de havervlokken. Het verschil is dat de havervlokken, nog een keer worden gestoomd en platgeslagen. Hierdoor wordt het een fijnere textuur. Doordat de havervlok 'open' is, kan het makkelijk geweekt worden.