Heb je ook zo'n hekel aan het feit dat je van sommige kleding statisch wordt? Gooi een prop aluminiumfolie bij je was: dat zou ervoor zorgen dat je er tot zes maanden geen last meer van hebt.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het! Geen zorgen, je hoeft dit echt niet bij elke droogbeurt te doen.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
Het zit namelijk zo: bij gerechten die je warm wilt houden, is het belangrijk ze te omwikkelen met folie met de glanzende kant naar binnen en de matte kant naar buiten. De glanzende kant reflecteert de warmte en de doffe kant houdt de warmte vast.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.
Simpele scheikunde. Maar hoe werkt dit dan? Het is niet zo dat het propje aluminiumfolie het bestek daadwerkelijk poetst, want het zit vast in het bestekbakje. Daarnaast zou dat juist zorgen voor meer krassen en vlekken.
Gebruik in elk geval geen aluminiumfolie of doorzichtige folie, want muizen ritsen daar zo doorheen. Bewaar ook het eten van je huisdieren in stevige, goed afsluitbare verpakkingen. Muizen likken namelijk hun lippen af bij het zien van sappige hondenbrokken of knapperig vogelzaad.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Droogtrommeldoekjes zijn (meestal) polyester doekjes die je bij je schone was in de droger doet. Zo'n doekje is gedrenkt in wasverzachter en meestal ook nog in een geurtje. Je kunt droogtrommeldoekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Het schoonmaken van een vies gasfornuis is absoluut geen pretje, maar wanneer het eenmaal schoon is, is het een kwestie van bijhouden. Om je gasfornuis schoon te houden, kun je voor het koken aluminiumfolie over het gasfornuis leggen met uitsparing voor de branders.