Bij veel medicijnen is alcohol van invloed op de werking van het medicijn. Voor amoxicilline geldt dit niet. Er is geen interactie bekend tussen amoxicilline en alcohol. Neem het medicijn nooit in met alcohol, maar met water.
Alcohol vermindert de werking van antibiotica niet, maar alcohol in combinatie met antibiotica vertraagt wel het genezingsproces. Door alcohol krijg je snel last van uitdroging en een verstoorde slaap. Tijdens een bacteriële infectie zijn rust en een goede vochtbalans essentieel voor het herstelproces.
Als u andere antibiotica inneemt (zoals tetracycline) kan Amoxicilline Sandoz minder werkzaam zijn. Als u methotrexaat inneemt (wordt gebruikt voor de behandeling van kanker en ernstige psoriasis) kunnen penicillines de uitscheiding van methotrexaat verminderen, waardoor bijwerkingen mogelijk kunnen toenemen.
De soort vloeistof waarmee je antibiotica inneemt is van belang. Doe dit zoveel mogelijk alleen met water. (fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking.
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt bij een kip kun je de eieren van die kip beter niet opeten. Wacht hiermee twee tot drie weken na het stoppen met het antibioticum. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen.
In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium. Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld 'plakken' aan de calcium vast.
Oraal: volgens de fabrikant: 500 mg elke 8 uur óf 750–1000 mg elke 12 uur. Bij ernstige infecties 750–1000 mg elke 8 uur gedurende 10 dagen.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
U kunt koorts hebben en u kunt zich zeer moe voelen.
Zo gaat het medicijn snel door de slokdarm naar de maag. Dat is belangrijk: sommige antibiotica kunnen de slokdarm beschadigen als ze blijven hangen in de keel.
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 10 dagen. Bij bepaalde infecties (Lymeziekte, infecties in gewrichten) kan de kuur enkele weken bedragen. Bij een ernstige huidontsteking rond het kaakgebied duurt een kuur vaak 6 weken tot een half jaar.
Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam.
Een enkel glaasje alcohol kan weinig kwaad in combinatie met antibiotica, tenzij de bijsluiter anders aangeeft. Hierop zijn namelijk een paar uitzonderingen. Het is onverstandig om veel te drinken aangezien beide midddelen moeten worden afgebroken door de lever. De lever wordt dan dus extra belast.
Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt. Na een antibioticakuur is het dus goed om een schaaltje yoghurt te nemen (met bijvoorbeeld wat havermout, lijnzaad, noten en aardbeien voor je vezels).
Antibiotica en paracetamol
Gebruik je paracetamol naast antibiotica? Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.
Er moet op zijn minst twee uur zitten tussen inname van de medicatie en van de zuivelproducten. Het calcium in de melk maakt complexe verbindingen met stoffen uit de antibiotica, die dan niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan komen.
Grote hoeveelheden alcohol belasten de lever nog meer. Ook wanneer je een antibioticum neemt waarbij het gebruik van alcohol wordt afgeraden, let je er ook op om 48 tot 72 uur na de kuur geen alcohol te drinken aangezien het antibioticum nog enkele dagen in het lichaam zit.
De reden om een antibioticakuur altijd af te moeten maken is dat de bacteriën anders resistent zouden worden. Het grootste gedeelte van de bacteriën is dan wel gedood door het medicijn, maar de overgebleven bacteriën zouden het overleven en niet meer vatbaar zijn voor het medicijn.
Amoxicilline/Clavulaanzuur wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen om de volgende infecties te behandelen: • middenoor- en sinusinfecties;ademhalingsorgaaninfecties; • urineweginfecties; • huid en weke delen infecties met inbegrip van tandinfecties; • infecties van botten en gewrichten.
U kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Kan ik Yakult drinken bij een antibioticakuur? Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L.casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.
,,Reden om het te combineren met eten is bijvoorbeeld om je maag-darmkanaal te beschermen. Sommige antibiotica moeten met de maaltijd worden ingenomen omdat dan de goede bacteriën in de darm, die niet het doelwit van de kuur zijn, beter worden beschermd.
Sommige antibiotica werken namelijk beter als je ze inneemt op lege maag.Bij andere antibiotica maakt het niet uit of je ze voor, tijdens of na het eten inneemt. In dat geval staat hierover niets op het etiket.